Jadłospis tygodniowy dla osób z chorobą wrzodową

Osoby z chorobą wrzodową nie powinny jeść potraw zimnych i gorących/ fot. Shutterstock
Do powstania owrzodzeń przyczynia się także złe odżywianie, częste jedzenie fast foodów, tytoń, alkohol i długotrwałe przyjmowanie niektórych leków. Oto tygodniowy jadłospis, który pomorze wyeliminować dokuczliwe skutki choroby.
/ 18.11.2010 08:07
Osoby z chorobą wrzodową nie powinny jeść potraw zimnych i gorących/ fot. Shutterstock

Uwagi:

  • Dieta nie jest dietą indywidualną. Dieta może stanowić element terapii po indywidualnej konsultacji z lekarzem lub dietetykiem.
  • Dieta skomponowana jest dla kobiety o prawidłowej masie ciała (60-70 kg)w wieku 25-60 lat, o umiarkowanej aktywności fizycznej, w stanie zaostrzenia objawów choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy.            
  • Dieta ma na celu załagodzenie objawów bólowych związanych z zaostrzeniem choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy.
  • Posiłki powinny być letnie (nie mogą być gorące, ani zimne).
  • Posiłków nie należy łączyć ani rozdzielać.
  • Posiłki należy spożywać regularnie.
  • Ostatni posiłek należy spożywać 2 godziny przed snem.
  • Zalecane zupy należy sporządzać na wywarach warzywnych.
  • Do picia zalecana jest woda niegazowana oraz niesłodzone herbatki.

1 dzień:

Śniadanie: 408 kcal
Mleko 3,2% talerz (300ml)
Kasza manna 80 g
Jagody/borówki garść

II Śniadanie: 272 kcal
Słodki rogalik półcukierniczy 120 g (2 małe)

Obiad: zupa 172 kcal + drugie danie 565 kcal
Zupa koperkowa przecierana talerz (300ml)
Pierś z indyka bez skóry- duszona 200 g
Ziemniaki gotowane - puree 250 g (3 duże)
Marchewka na parze - puree 2 duże
Groszek na parze - puree 100 g (2 garście)

Podwieczorek: 406 kcal
Ryż zapiekany z jabłkiem i cynamonem (ryż 100g, jabł.200g) 300 g
Świeża śmietanka słodka łyżka

Kolacja: 549 kcal
Chleb pszenny czerstwy 3 kromki
Masło 3 łyżeczki
Ser żółty 3 plastry
Chuda wędlina 3 plasterki
Pomidor dojrzały bez skórki średni

2 dzień:

Śniadanie: 658 kcal
Bułka pszenna (kajzerka) 1 1/5 szt.
Masło 3 łyżeczki
Twarożek chudy (szczypiorek) 5 łyżki
Ser żółty chudy 2 plastry
Wędlina chuda 2 plasterki
Sok (gotowana marchew – utarta + woda 1:1) szklanka

II Śniadanie: 315 kcal
Zsiadłe mleko szklanka
Banan – puree
duży
Obiad: zupa 113 kcal + drugie danie 814 kcal
Zupa krem z pietruszki talerz (300ml)
Pulpeciki drobiowe duszone z koperkiem (bez sosu) 2 duże
Ryż biały (kleik) 120 g(1½ szkl.)po ugotowaniu Buraczki duszone bez skóry puree 3 duże

Podwieczorek: 396 kcal
Ciasto drożdżowe 3 kawałki

Kolacja: 279 kcal
Mleko 3,2 % talerz (300ml)
Ryż (cynamon, wanilia do smaku) 2 garście

3 dzień:

Śniadanie: 619 kcal
Jajko na miękko 2 szt.
Chleb pszenny czerstwy 3 kromki
Masło 3 łyżeczki
Ser żółty chudy 2 plastry
Wędlina chuda drobiowa 2 plasterki
Sok wielowarzywny przecierowy (warzywa do przecieru bez skórek) szklanka

Zob. także: Jaka dieta dla osób z chorobą wrzodową?

II Śniadanie: 393 kcal
Bawarka na słabej herbacie szklanka
Drożdżówka 100 g

Obiad: zupa 118 kcal + drugie danie 280 kcal
Krupnik z drobną kaszą - zmiksowany talerz (300ml)
Ryba świeża (dorsz) pieczona w folii 200 g
Ziemniaki gotowane (koperek) - puree 4 duże
Jarzyny na parze 200 g
szklanka

Podwieczorek: 497 kcal
Budyń z sokiem owocowym (z owoców jagodowych/dzika róża) miska 300g
Herbatniki 6 szt.

Kolacja: 414 kcal
Budyń z mięsa i twarogu talerzyk (250g)

4 dzień:

Śniadanie: 587 kcal
Chleb pszenny czerstwy 3 kromki
Margaryna 3 łyżeczki
Pasta twarogu i szczypiorku 3 łyżki
Ser żółty 3 plastry
Pomidor pasta (przecier bez skóry) duży

II Śniadanie: 218 kcal
Kleik marchwiowo- ryżowy 300 g

Obiad: zupa 110 kcal + drugie danie 705 kcal
Zupa krem z dyni talerz (300 ml)
Kurczak pierś bez skóry, duszony 200 g (połowa dużej piersi)
Kluski lane, drobne 3 łyżki
Szpinak gotowany 150 g

Podwieczorek: 246 kcal
Jabłko pieczone (181 kcal) 300 g
Bawarka (65 kcal) szklanka

Kolacja: 319 kcal
Pasta rybna (dorsz, sandacz, flądra, pstrąg) 4 łyżki
Masło łyżeczka
Bułka pszenna (kajzerka) szt.
Sok wielowarzywny przecierowy szklanka

5 dzień:

Śniadanie: 688 kcal
Parówka cielęca 2 szt.
Bułka graham 1 ½ szt.
Margaryna 3 łyżeczki
Sok warzywny przecierowy szklanka

II Śniadanie: 243 kcal
Kurczak duszony z jarzynami (miksowany) talerzyk ( 250 g)

Obiad: zupa 89 kcal + drugie danie 710 kcal
Jarzynowa - przecier talerz (300 ml)
Kluski leniwe z masełkiem 300 g ( ok.15 szt.)
Marchew obrana, drobno utarta 3 średnie

Podwieczorek: 235 kcal + rogaliki 272 kcal
Przecier bananowo - jabłkowy szklanka
Słodki rogalik drożdżowy 2 małe

Kolacja: 260 kcal
Mleko 3,2 % talerz (300 ml)
Lane kluski 120 g

Zobacz także: Nieumiejscowiona choroba wrzodowa

6 dzień:

Śniadanie: 562 kcal
Pasta rybna + natka pietruszki 4 łyżki
Chleb pszenny czerstwy 3 kromki
Masło 3 łyżki
Ser żółty 3 plasterki
Sok marchwiowy przecierowy szklanka

II Śniadanie: 451 kcal
Mleczny kleik z sokiem owocowym talerz (300 ml)

Obiad: zupa 110 kcal + drugie danie 745 kcal
Zupa ziemniaczana - krem talerz (300 ml)
Cielęcina duszona 200 g
Drobny makaron 4 łyżki
Buraczki duszone 3 duże

Podwieczorek: 235 kcal
Budyń na mleku 300 g

Kolacja: 508 kcal
Chleb pszenny, czerstwy 3 kromki
Masło 3 łyżeczki
Pasztet z królika 4 kawałki
Szparagi gotowane 10 szt.

7 dzień:

Śniadanie: 561 kcal
Jajecznica na parze (+ szczypiorek) 3 jajka
Bułka pszenna (kajzerka) 1 ½ szt.
Masło 3 łyżeczki
Pomidor bez skóry, puree duży
Wędlina drobiowa 3 plasterki

II Śniadanie: 438 kcal
Kisiel z marchwi (85 kcal) (można dosłodzić miodem) 300 g (kubek)
Bawarka (65 kcal) szklanka
Ciasto drożdżowe 3 kawałki

Obiad: zupa 172 kcal + drugie danie 467 kcal + 140 kcal sok
Zupa krem z groszku talerz (300ml)
Kurczak pierś bez skóry duszona 250 g
Ziemniaki puree + koperek 3 duże
Gotowany kabaczek - puree 300 g
Sok warzywny szklanka

Podwieczorek: 232 kcal
Brzoskwinia 2 średnie
Banan na ciepło duży

Kolacja: 414 kcal
Budyń z mięsa i pietruszki 250 g (kubek)

Dowiedz się więcej o diecie w chorobie wrzodowej z naszego forum medycznego.

Redakcja poleca

REKLAMA