Jaka dieta dla osób z chorobą wrzodową?

Jaka dieta dla osób z chorobą wrzodową?
Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy należy do najczęstszych chorób przewodu pokarmowego. W Polsce cierpi na nią niemal co 10-ta osoba. Czy możemy sami sobie pomóc poprzez właściwe odżywianie?
/ 19.09.2010 20:32
Jaka dieta dla osób z chorobą wrzodową?

Z pewnością nie zastąpi to fachowej pomocy, ale też nie zaszkodzi spróbować. Skuteczność diety w zapobieganiu lub leczeniu owrzodzeń żołądka i dwunastnicy nie została do końca udowodniona, co nie znaczy, że zmiany nawyków żywieniowych nie spowodują złagodzenia nieprzyjemnych objawów.

Od czego zacząć?

Podstawowe założenia tego żywienia to zmniejszenie ilości produktów sprzyjających nadmiernemu wydzielaniu kwasu solnego w żołądku oraz wzbogacenie diety w produkty hamujące i neutralizujące to wydzielanie. Ponadto trzeba unikać termicznego (zbyt gorące lub zimne), mechanicznego (przez produkty z dużą zawartością błonnika) i chemicznego (zbyt kwaśne, zbyt słone czy pikantne) drażnienia błony śluzowej przewodu pokarmowego m.in. poprzez odpowiednie przygotowanie posiłków.

Polecamy: Co jeść na urlopie?

Dobre rady

Warto przeanalizować dokładniej kilka przedstawionych poniżej zasad:

  • Dieta restrykcyjna zalecana jest tylko w okresie zaostrzeń choroby. W tym zakresie należy postępować zgodnie z zaleceniami lekarzy.
  • Dieta powinna być pełnowartościowa, lekkostrawna i odpowiadać zasadom tzw. zdrowego żywienia.
  • Ważne jest regularne spożywanie posiłków – o stałej porze, w spokoju i bez pośpiechu.
  • Korzystniejsze dla żołądka są mniejsze objętościowo posiłki, za to częściej, co 2-3 godziny (co daje 5-6 posiłków na dobę). Nie wolno dopuszczać do uczucia głodu – rano należy jak najwcześniej zjeść śniadanie, a lekką kolację na godzinę przed snem.
  • Lepiej unikać produktów ciężkostrawnych, długo zalegających w żołądku. Należą do nich m.in. nasiona roślin strączkowych, kapusta, cebula, grzyby, śliwki, owoce suszone, potrawy smażone, produkty marynowane, wędzone czy peklowane.
  • Dopuszcza się stosowanie jedynie łagodnych przypraw tj. cynamon, sok z cytryny, koperek, zielona pietruszka, kminek. Należy ograniczyć spożycie soli.
  • Potrawy należy sporządzać metodą: gotowania w wodzie lub na parze, pieczenia w folii, a także duszenia bez uprzedniego obsmażania; unikać należy natomiast smażenia.
  • Nie wolno pić: kawy - także bezkofeinowej, mocnej herbaty, napojów gazowanych i alkoholowych. Niepolecane są też esencjonalne buliony i wywary, dlatego w przygotowaniu zup duże znaczenie ma zagęszczanie ich mąką i śmietanką (a najlepiej mlekiem). Można jeść zupy przecierane.
  • Kwaśne surowe owoce, surowe warzywa, nierozcieńczone soki owocowe i warzywne dobrze jest zastępować produktami gotowanymi, rozdrobnionymi, startymi lub rozcieńczonymi. Jest to szczególnie ważne w okresie zaostrzenia objawów (może być wówczas konieczne jedzenie posiłków w formie papkowatej, gdyż żucie i gryzienie zwiększa wydzielanie kwasu w żołądku).
  • Polecane są m.in. mleko i jego lekkostrawne przetwory, jaja, chude mięso i ryby, oliwa z oliwek (ew. olej).
  • Należy zaprzestać palenia tytoniu, gdyż wpływa ono niekorzystnie na gojenie wrzodów i zwiększa częstość nawrotów.

Polecamy: Dieta dla Twojego serca

Redakcja poleca

REKLAMA