Ile kcal ma musli - poznaj kaloryczność poszczególnych składników

Ile kcal ma musli - poznaj kaloryczność poszczególnych składników fot. Fotolia
Dowiedz się ile kcal mają produkty, które dodajesz do musli domowej roboty!
Agata Bernaciak / 10.04.2015 06:07
Ile kcal ma musli - poznaj kaloryczność poszczególnych składników fot. Fotolia

Musli to mieszanka płatków zbożowych, nasion, orzechów i suszonych lub świeżych owoców. Jak skomponować taki zestaw, by nie miał zbyt dużo kcal?

Orzechy mieszane

Co zawierają? Białko, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik, kwas foliowy, witaminy E i B1, magnez, miedź, potas.
Działanie:
  • Chronią przed chorobą wieńcową i zaburzeniami rytmu serca.
  • Poprawiają pamięć i koncentrację.
  • Dobroczynnie wpływają na stan skóry opóźniając procesy starzenia.
Kaloryczność: 607 kcal/100g

Migdały

Co zawierają? Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik, witaminy E, PP i z grupy B oraz magnez.
Działanie:
  • Wspomagają pracę układu nerwowego.
  • Poprawiają pamięć i koncentrację.
  • Działają antydepresyjnie.
Kaloryczność: 612 kcal/100g

Pestki słonecznika

Co zawierają? Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik, witaminy E i B1, cynk, magnez, żelazo, miedź, mangan.
Działanie:
  • Obniżają poziom „złego” cholesterolu we krwi, przeciwdziałając w ten sposób rozwojowi miażdżycy.
  • Zapobiegają powstawaniu zakrzepów.
  • Opóźniają procesy starzenia się.
  • Poprawiają pamięć i koncentrację.
Kaloryczność: 560 kcal/100g

Figi suszone

Co zawierają?  Błonnik, wapń, fosfor, żelazo.
Działanie:
  • Podnoszą poziom „dobrego” cholesterolu we krwi.
  • Zapobiegają rozwojowi osteoporozy.
  • Korzystnie wpływają na pracę jelit, dzięki czemu chronią nas przed zaparciami.
Kaloryczność: 240 kcal/100g

Suszone śliwki

Co zawierają? Błonnik, beta-karoten, potas, żelazo, magnez, wapń, bor.
Działanie:
  • Zapobiegają zaparciom, korzystnie wpływając na tzw. perystaltykę jelit.
  • Ułatwiają utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu.
  • Pomagają obniżyć zbyt wysokie ciśnienie tętnicze.
  • Spowalniają procesy starzenia się.
  • Niwelują objawy wypadowe menopauzy.
Kaloryczność: 140 kcal/100g

Dowiedz się więcej:


Suszone morele

Co zawierają? Błonnik, beta-karoten, witaminy E i C, potas, żelazo, magnez, wapń, bor.
Działanie:
  • Poprawiają pracę jelit i sprzyjają szybszemu oczyszczaniu się organizmu z ubocznych produktów przemiany materii.
  • Dobrze wpływają na wzrok i stan skóry.
  • Chronią przed anemią.
  • Normują ciśnienie tętnicze.
Kaloryczność: 284 kcal/100g

Płatki owsiane

Co zawierają? Białko, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik, witaminy B1 i B6, magnez, żelazo, potas, fosfor.
Działanie:
  • Wzmacniają odporność.
  • Usprawniają pamięć i koncentrację.
  • Korzystnie wpływają na trawienie i pomagają w oczyszczaniu organizmu z ubocznych produktów przemiany materii.
  • Chronią przed miażdżycą.
Kaloryczność: 390 kcal/100g

Płatki kukurydziane

Co zawierają? Błonnik, magnez, żelazo, potas, selen, witamina E.
Działanie:
  • Szybko dostarczają energii i niwelują objawy przemęczenia organizmu.
  • Poprawiają perystaltykę jelit, co przeciwdziała zaparciom.
  • Przyczyniają się do wzmacniania tkanki mięśniowej.
Kaloryczność:  376 kcal/100g

Jabłka

Co zawierają? Witamina C, błonnik, kwercetynę (antyoksydant neutralizujący wolne rodniki).
Działanie:
  • Wzmacniają ścianki naczyń krwionośnych i chronią przed rozwojem miażdżycy.
  • Pobudzają pracę jelit, chroniąc nas tym samym przed zaparciami.
  • Ułatwiają utrzymanie prawidłowej masy ciała.
Kaloryczność: 35 kcal/100g

Dowiedz się więcej:

na podstawie tekstu Beaty Prasałek/Poradnik Domowy

Redakcja poleca

REKLAMA