Hiszpańska oliwka – kilka prostych przepisów

Oliwki mają wiele wartości odżywczych/fot. Fotolia
Hiszpańska oliwka jest doskonałym dodatkiem do sałatek, kanapek i dań gotowych. Idealnie pasuje do Martini. Ponadto jest przydatna w obniżaniu cholesterolu i poprawianiu urody. Zawiera witaminy z grupy B, prowitaminę A, witaminę C i E oraz związki mineralne czyli fosfor, żelazo i potas.
/ 06.07.2012 11:36
Oliwki mają wiele wartości odżywczych/fot. Fotolia

Co o niej wiemy?

Hiszpańska oliwka, jak sama nazwa wskazuje, pochodzi z Hiszpanii – największego producenta oliwek na świecie. Występuje w kolorze zielonym i czarnym oraz rzadko spotykanym różowym i fioletowym. Na jej kolor wpływ czas zbioru, im jest ciemniejsza tym bardziej dojrzała. Oliwka wpływa korzystnie również na urodę oraz samopoczucie. Jest doskonałym dodatkiem zarówno do sałatek, pizzy i kanapek jak również do drinków (Martini).

Jakie wartości odżywcze mają oliwki?

Sposób na oliwkę

Oliwki charakteryzuje nie tylko kolor, ale także oryginalny smak. Najlepiej smakują jedzone same, w formie przekąski. Wybór oliwek jest ogromny: w całości, bez pestek, czarne, zielone, fioletowe, solone, marynowane, przyprawione czosnkiem, cytryną lub aromatycznymi ziołami, np.: bazylią, oregano, tymiankiem.

Popularne są także oliwki faszerowane: kaparami, anchois, papryką, tuńczykiem, łososiem, orzechami laskowymi, migdałami, cebulą, serem czy szynką. Przy tak ogromnym wyborze oliwki trafiają w gusta nawet tych najbardziej wybrednych.

Zdrowa przekąska

Kolejna zaletą hiszpańskich oliwek jest niewielka ilość kalorii (ok. 150 kcal na 100 g) co sprawia, że są zdrowsze od paluszków czy chipsów. Dostarczają organizmowi niezbędnych tłuszczów, głównie są to kwasy oleinowe, które obniżają poziom cholesterolu. Oliwka jest także bogata w witaminy z grupy B, prowitaminę A, witaminę C i E oraz związki mineralne (fosfor, potas i żelazo). Warto ją więc dodać do codziennej diety.

Zobacz też: Przepisy na dania z żurawiną

Oto kilka przepisów na pyszne przekąski z oliwkami:

Hiszpańskie oliwki z chlebem, serem i warzywami

Składniki:

  • 75 g hiszpańskich zielonych oliwek,
  • 75 g hiszpańskich czarnych oliwek,
  • 50 g pieczywa pokrojonego w kostkę,
  • 1 czerwona cebula,
  • 100 g sera Manchego pokrojonego w kostkę,
  • 5 pomidorków cherry,
  • świeże liście bazylii,
  • hiszpańska oliwa z oliwek.

Przygotowanie:
Posiekaj czerwoną cebulę, pokrój chleb i ser w kostkę, a pomidorki przekrój na pół. Powyższe składniki włóż do miseczki. Dodaj zielone i czarne oliwki oraz świeże liście bazylii. Całość polej kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Wszystkie składniki wymieszaj i pozostaw na 10 minut.

Hiszpańskie czarne oliwki z krewetkami i awokado

Składniki:

  • 150 g hiszpańskich czarnych oliwek,
  • 1 awokado pokrojone w kostkę,
  • 10 krewetek,
  • natka pietruszki do dekoracji,
  • hiszpańska oliwa z oliwek.

Przygotowanie:
Usmaż krewetki i pokrój awokado w kostkę. Następnie powyższe składniki razem z czarnymi oliwkami włóż do miseczki. Całość polej kilkoma kroplami oliwy z oliwek i udekoruj natką pietruszki.

Hiszpańskie czarne oliwki z kozim serem

Składniki:

  • 150 g hiszpańskich czarnych oliwek,
  • 100 g koziego sera,
  • 50 g  marynowanej pieczonej czerwonej papryki (można użyć też zwykłej papryki marynowanej),
  • orzechy włoskie,
  • kminek,
  • hiszpańska oliwa z oliwek,
  • natka pietruszki do dekoracji.

Przygotowanie:
Paprykę odsącz z zalewy a następnie pokrój w kostkę. Na kawałki podziel także kozi ser. Dodaj hiszpańskie czarne oliwki i orzechy włoskie. Całość posyp kminkiem i polej odrobiną hiszpańskiej oliwy z oliwek. Wszystkie składniki wymieszaj. Przekąskę można udekorować natką pietruszki.

Hiszpańskie zielone oliwki z dorszem

Składniki:

  • 150 g hiszpańskich zielonych oliwek,
  • 100 g wędzonego dorsza,
  • 8 suszonych pomidorów,
  • orzeszki ziemne,
  • tymianek,
  • łyżeczka musztardy,
  • łyżeczka miodu,
  • hiszpańska oliwa z oliwek.

Przygotowanie:
Do miseczki włóż hiszpańskie, zielone oliwki, mięso wędzonego dorsza, orzeszki ziemne oraz pokrojone w paski suszone pomidory. W osobnym naczyniu przygotuj marynatę – połącz musztardę, miód i oliwę z oliwek, dodaj tymianek. Przygotowane wcześniej składniki polej marynatą i wymieszaj.

Oliwkowa marynata z łososiem

Składniki:

  • 75 g zielonych hiszpańskich oliwek
  • 75 g czarnych hiszpańskich oliwek
  • 100 g wędzonego łososia
  • 1-2 kromki chleba
  • Pomarańcza
  • Garść kaparów
  • Świeży koper

Przygotowanie:
Na suchej patelni upraż pokrojony w kostkę chleb. Do miseczki przełóż odsączone oliwki, dla kontrastu wymieszaj zielone i czarne. Obierz i podziel na cząstki pomarańczę. Dodaj pokrojonego w kawałki łososia. Dodaj uprażony, przestudzony  chleb oraz poszarpany koperek. Na koniec skrop całość hiszpańską oliwą z oliwek. Pomieszaj i podawaj.

Oliwkowe koreczki

Składniki:

  • Hiszpańskie oliwki zielone i czarne
  • Marynowana papryka chilli  
  • Pomarańcza
  • Biały tuńczyk
  • Anchois
  • Marynowana cebula
  • Szczypiorek
  • Papryka
  • Papryka chili
  • Hiszpańska oliwa z oliwek
  • Wykałaczki

Przygotowanie:

  1. Na wykałaczki nadziej: dwie zielone hiszpańskie oliwki, kawałek marynowanej papryki chilli, jedno marynowane anchois, kawałek cebuli.
  2. Na wykałaczki nadziej jedną czarną hiszpańską oliwkę oraz plasterek pomarańczy. Całość polej kilkoma kroplami oliwy z oliwek.
  3. Na wykałaczki nadziej kawałek papryki, kawałek białego tuńczyka, zieloną hiszpańską oliwkę, anchois, szczypiorek, pasek papryki chilli.

Sałatka z pieczonymi pomidorami i hiszpańskimi oliwkami

Składniki:

  • 150 g hiszpańskich czarnych oliwek
  • 200 g rukoli
  • 8 małych pomidorów
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 łyżki octu winnego
  • 6 łyżek hiszpańskiej oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:
Umyj i przekrój na połówki pomidory, a następnie ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Skrop je octem winnym i kilkoma kroplami oliwy z oliwek oraz dodaj na wierzch kapary. Całość włóż na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Umyj rukolę, osusz ją, a następnie ułóż na talerzu. Dodaj pieczone pomidory oraz hiszpańskie czarne oliwki. Danie polej odrobiną oliwy z oliwek.
Uwaga! Jeżeli nie mamy możliwości upieczenia pomidorów, możemy zastosować świeże warzywa.

Źródło: materiały prasowe/JM

Zobacz też: Koktajle warzywne - jak je przygotować?

Redakcja poleca

REKLAMA