Przepisy na dania z żurawiną

fot. Cranberry Marketing Committee
Żurawina może być idealnym dodatkiem do mięs, sałatek, ciast, deserów oraz kanapek. Świetnie smakuje z kurczakiem, zieloną fasolką czy schabem i przede wszystkim jest zdrowa i pełna witamin. Oto kilka nieskomplikowanych i łatwych w przygotowaniu przepisów.
/ 05.07.2012 12:06
fot. Cranberry Marketing Committee

Kanapka z kurczakiem i żurawiną

Składniki na 4 porcje:

  • 300 g filetu z piersi kurczaka,
  • Sól,
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka stołowa brązowego cukru,
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu.

Dodatkowo:

  • 8 kromek chleba tostowego,
  • 1 pęczek rukoli,
  • 50 g sałaty lodowej,
  • 4 łyżki stołowe majonezu,
  • 1 łyżka stołowa sosu chili,
  • 50 g suszonych żurawin amerykańskich.

Przygotowanie:

1. Filety z piersi kurczaka opłukać i osuszyć. Doprawić solą. Podgrzać łyżkę oliwy z oliwek i smażyć filety przez 8-10 minut. Pozostałą ilość oleju zmieszać z cukrem i pieprzem, a następnie skropić nim filety. Smażyć przez kolejne 2-3 minuty. Pozostawić do ostygnięcia.

2. Chleb tostowy delikatnie opiec. Rukolę opłukać i rozdzielić. Sałatę lodową pokroić i opłukać. Żurawiny amerykańskie pokroić. Zmieszać ze sobą majonez, żurawiny i sos chili.

3. Filet z piersi kurczaka pokroić. 4 kromki chleba posmarować majonezem z żurawiną, a następnie nałożyć rukolę i sałatę lodową. Filety umieścić na sałacie i przykryć pozostałymi kromkami. Delikatnie ścisnąć i przekroić kanapki po przekątnej na trójkąty.

Czas przygotowania: ok. 25 minut

Wartości odżywcze (1 porcja):

  • Wartość energetyczna: 380 kcal/1589 kJ,
  • Białko: 22,6 g,
  • Tłuszcz: 15,4 g,
  • Węglowodany: 38 g.

Zobacz też: Co jeść w upalne dni?

Sałatka z zielonej fasolki z dodatkiem żurawiny

Składniki na 4 porcje:

  • 100 g tofu naturalnego,
  • 1 imbir wielkości orzecha włoskiego,
  • 1 cytryna,
  • Sól, pieprz,
  • 1 łyżeczka płynnego miodu,
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek,
  • 80 g suszonych żurawin amerykańskich,
  • 600 g zielonej fasolki,
  • 125 g pomidorków koktajlowych,
  • 30 g orzechów włoskich,
  • Trochę rzeżuchy.

fot. Cranberry Marketing Committee

Przygotowanie:

1. Tofu pokroić w kostkę. Imbir obrać i utrzeć. Cytrynę opłukać, wycisnąć z niej sok, a z połowy zetrzeć skórkę. Do soku z cytryny dodać sól, pieprz, miód, imbir, startą skórkę i oliwę z oliwek. Tofu i żurawiny amerykańskie włożyć do miski i polać marynatą. Odstawić na 15 minut.

2. Zieloną fasolkę opłukać i ewentualnie pociąć na mniejsze kawałki. Gotować w posolonej wodzie przez 10-12 minut. Ugotowaną fasolkę odcedzić i pozostawić, aby obeschła.

3. Pomidory opłukać i pokroić w trójkąty. Orzechy rozdrobnić i podsmażyć bez tłuszczu.

4. Fasolkę, pomidory i orzechy dodać do tofu i żurawiny. Doprawić solą i pieprzem. W przypadku pikniku – włożyć sałatkę do zamykanego pojemniczka i posypać rzeżuchą.

Czas przygotowania: ok. 30 minut

Wartości odżywcze (1 porcja):

  • Wartość energetyczna: 222 kcal/932 kJ
  • Białko: 7,1 g
  • Tłuszcz: 11,7 g
  • Węglowodany: 24 g

Schab z żurawinowo-musztardowym sosem pesto

Składniki na 4 porcje:

  • 400 g schabu,
  • Sól, pieprz,
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek.

Dodatkowo:

  • 2 łyżki stołowe pesto bazyliowego,
  • Sok z 1 pomarańczy,
  • 1 łyżka stołowa musztardy,
  • Sól, pieprz,
  • 80 g suszonych żurawin amerykańskich,
  • 1 pomarańcza,
  • Kilka liści bazylii.

fot. Cranberry Marketing Committee

Przygotowanie:

1. Schab natrzeć solą i pieprzem. Rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć schab z obu stron. Następnie piec w temperaturze 175°C (termoobieg: 155°C) przez ok 15-20 minut.

2. Pesto bazyliowe zmieszać z sokiem z pomarańczy i musztardą. Doprawić solą i pieprzem. Żurawiny amerykańskie pokroić i dodać do pesto.

3. Schab pokroić w plastry i polać sosem. Pomarańczę obrać, podzielić na części usuwając białe skórki. Plastry schabu z kawałkami pomarańczy i liśćmi bazyli włożyć do zamykanego pudełka, które można zabrać ze sobą na piknik.

Przystawka: bagietka

Czas przygotowania: ok. 45 minut

Wskazówka: W okresie od września do stycznia można zastosować świeże żurawiny amerykańskie zamiast suszonych. 100 g świeżej żurawiny podgrzać w 1 łyżce stołowej wody z dodatkiem 2 łyżek stołowych cukru, mieszając. Odstawić do ostygnięcia i dodać do sosu.

Wartości odżywcze (1 porcja):

  • Wartość energetyczna: 235 kcal/983 kJ,
  • Białko: 23,1 g,
  • Tłuszcz: 8 g,
  • Węglowodany: 19 g.

Aromatyczne prowansalskie ciasto żurawinowo-warzywne

Składniki na 6 porcji:

Ciasto drożdżowe:

  • 250 g mąki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka drożdży w proszku,
  • 8 łyżek stołowych Noilly Prat (ewentualnie wody),
  • 7 łyżek stołowych oliwy z oliwek,
  • 50 g bekonu,
  • 1 cebula,
  • 20 g orzechów włoskich,
  • Sól, pieprz,
  • 75 g suszonych żurawin amerykańskich.

Dodatkowo:

  • 100 g cukinii,
  • 1 czerwona papryka,
  • 50 g czarnych oliwek (drylowanych),
  • Kilka liści szałwii,
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek.

fot. Cranberry Marketing Committee

Przygotowanie:

1. Mąkę zmieszać z solą i drożdżami. Dodać Noilly Prat i 6 łyżek stołowych oliwy z oliwek, a następnie zmiksować wszystko na jednolitą masę. W razie potrzeby, dodać trochę wody lub mąki. Ciasto przykryć i odstawić na 20 minut, aby urosło.

2. Bekon pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Żurawiny amerykańskie pokroić, a orzechy rozdrobnić. Bekon, cebulę i orzechy dusić na oliwie. Odstawić na 15-20 minut.

3. Cukinię opłukać i pokroić w kostkę. Czerwoną paprykę pokroić na 4 części, opłukać i pokroić na cienkie paski.

4. Formę do tarty (24-26 cm) nasmarować tłuszczem. Posypać formę mąką i umieścić w niej ciasto. Na cieście ułożyć oliwki, cukinię, czerwoną paprykę. Posypać szałwią i skropić oliwą z oliwek.

5. Piec w temperaturze 200°C (termoobieg:180°C) przez 20-25 minut.

Czas przygotowania: ok. 1 godziny

Wartości odżywcze (1 porcja):

  • Wartość energetyczna: 402 kcal/1683 kJ,
  • Białko: 6,6 g,
  • Tłuszcz: 22,3 g,
  • Węglowodany: 45 g.

Źródło: materiały prasowe/JM

Zobacz też: Czy ziemniaki tuczą?

Redakcja poleca

REKLAMA