Herbata – subtelna czy wyrafinowana?

Herbata.
Prawie każdy z nas codziennie wypija chociaż jedną filiżankę herbaty. Czarna, zielona, biała, czerwona? Wybór smaków i gatunków jest ogromny. Ale czy zastanawialiśmy się kiedykolwiek nad ich działaniem? Czym różnią się poszczególne rodzaje herbat?
/ 28.12.2011 19:53
Herbata.

Assam

Jest dość mocną, czarną odmianą herbaty, pochodzącą z regionu Assam w północno-wschodnich Indiach. Istnieje wiele odmian herbat Assam, których napary mają odcienie pomarańczy i głębokiej czerwieni. Są bogate w garbniki oraz mają właściwości ściągające. Charakteryzuje się cierpkim a zarazem aromatycznym, torfowym smakiem.

Darjeeling

Jest to fermentowana, czarna herbata o subtelnym smaku, rosnąca w Himalajach. Idealna wilgotność nadaje jej doskonały smak. Liście z pierwszego zbioru odznaczają się intensywną zielenią, a napar zielonym kolorem, który posiada właściwości ściągające. Liście pochodzące z kolejnych zbiorów są brązowe, a napar charakteryzuje się słabszymi właściwościami, karmelowym odcieniem i łagodniejszym smakiem. Dobrze komponuje się z cytryną i cukrem lub miodem.

Earl Grey

To jedna z najsłynniejszych odmian czarnej herbaty. Została uznana i jest uwielbiana na całym świecie. Uzyskuje się ją poprzez dodanie do herbacianego suszu olejku ze skórki bergamotki. Earl Grey posiada unikalny smak i aromat oraz charakteryzuje się właściwościami zdrowotnymi. Substancje zawarte w olejku bergamotowym stymulują bowiem pracę mózgu, poprawiają nastrój na skutek zwiększenia produkcji endorfin.

Ulung z Tajwanu

To zielona herbata, której napar ma złotą barwę, kwiatowy aromat i bogaty, lekko słodki smak. Ta herbata, nawet wielokrotnie zalewana wrzątkiem, długo utrzymuje wyśmienity smak i aromat. Sprawdza się doskonale między posiłkami.

Przeczytaj: Zielona herbata - właściwości prozdrowotne

Zielona Jaśminowa

Ta odmiana to głównie liście zielonej herbaty mieszane z kwiatami jaśminu, które przenikając zieloną herbatę, łagodzą jej cierpki smak i nadają słodkawego zapachu. Zielona herbata jaśminowa pochodzi głównie z chińskiej prowincji Fuijan. Napar takiej herbaty ma barwę pomarańczowożółtą, jest przyjemny i delikatny w smaku.

Pu-Erh

To odmiana czerwonej herbaty poddawana dodatkowej fermentacji, pochodząca z chińskiej prowincji Yunnan. Napar z czerwonej herbaty działa stymulująco na wytwarzanie soków trawiennych i wzmaga pracę jelit, co przyśpiesza metabolizm. Pomaga ponadto usuwać toksyny z organizmu oraz ma działanie moczopędne.

Herbata biała

Swój niepowtarzalny srebrzysto-biały kolor zawdzięcza procesowi produkcji, podczas którego drzewa herbaciane są chronione przed promieniami słonecznymi. W konsekwencji listki nie nabierają zielonej barwy. Napar białej herbaty o jasnej słomkowej barwie charakteryzuje się subtelnym smakiem o delikatnym aromacie. Herbata ta zawiera dużo witaminy C, ma działanie orzeźwiające oraz wspomaga koncentrację.

Dowiedz się: Czy herbata działa wzmacniająco?

Redakcja poleca

REKLAMA