Goździki wspierają zdrowie diabetyków, osób z insulinoopornością i nie tylko. To mało znany naturalny wspomagacz wydzielania insuliny, o dodatkowych właściwościach przeciwzapalnych. Poznaj lepiej obniżające cukier właściwości goździków i wykorzystaj je w specjalnej miksturze na insulinooporność lub włącz do zdrowej diety.
Spis treści:
- Goździki na obniżenie cukru we krwi?
- Czy cukrzycy mogą jeść goździki?
- Mikstura z goździków na obniżenie cukru
Goździki na obniżenie cukru we krwi?
Właściwości prozdrowotne goździków są imponujące. Poleca się je między innymi jako naturalny środek do obniżania poziomu cukru i wspieranie zdrowia diabetyków. Goździki nie zastąpią tu oczywiści standardowych leków, diety i aktywności fizycznej, ale mogą być użyteczne w diecie cukrzycowej.
Goździki mogą być przydatne dla zdrowia dzięki charakterystycznym właściwościom:
- przeciwzapalnym,
- antyseptycznym,
- przeciwbólowym,
- wspomagającym trawienie.
Wszystkie wymienione właściwości goździków pośrednio przyczyniają się do poprawy zdrowia cukrzyków, jednak ich inna cecha charakterystyczna czyni goździki prawdziwie przydatnymi dla diabetyków. Chodzi o właściwości stymulujące pracę trzustki. Goździki są uważane za naturalny stymulator wydzielania insuliny przez medycynę ludową. Ich właściwość nie jest potwierdzona u ludzi, jednak niektóre badania z udziałem gryzoni faktycznie potwierdzają te przypuszczenia.
Badania na insulinoopornych myszach, opublikowane w Journal of Medicinal Food wykazało, że ekstrakt z goździków poprawia insulinowrażliwość. Inne badania z udziałem gryzoni wykazały, że stosowanie ekstraktów z goździków pomogło wyregulować u nich poziomy cukrów i wypłaszczyć krzywą cukrową.
Za właściwości przeciwcukrzycowe goździków odpowiadają liczne antyoksydanty i cząstka: nigerycyna, która znajduje się w goździkach. Mechanizm działania goździków i nigerycyny w poprawie cukrzycy opiera się na trzech głównych filarach:
- pomagają w przenikaniu glukozy do komórek z krwioobiegu;
- zwiększają wydzielanie insuliny;
- poprawiają funkcjonowanie komórek beta trzustki (odpowiedzialnych za wydzielanie insuliny).
Czy cukrzycy mogą jeść goździki?
Cukrzycy i inne osoby, które chcą zadbać o wyregulowanie poziomów cukru, mogą jeść goździki bez konieczności ich limitowania. To przyprawa bez cukru, o prozdrowotnych właściwościach. Cukrzycy mogą stosować goździki w formie zmielonej i w całości, a także w formie ekstraktu.
Warto dodawać je do różnorodnych potraw i napojów. Goździki pasują do:
- kawy,
- herbaty,
- owsianki,
- fit placuszków,
- deserów i ciast dla cukrzyków,
- dressingów do sałatek,
- koktajli prozdrowotnych,
- wytrawnych dań, np. curry.
Goździki występują też w przyprawie do piernika z dobrym składem, którą też warto stosować w kuchni.
Mikstura z goździków na obniżenie cukru
Chcesz zastosować specjalną miksturę z goździków na cukrzycę, insulinooporność i obniżenie cukru we krwi? Skorzystaj z tego przykładowego przepisu, który zachęci cię go regularnego spożywania goździków.
Składniki:
- pół łyżeczki zmielonych goździków;
- łyżka octu jabłkowego;
- pół łyżeczki cynamonu;
- szklanka wody.
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj przyprawy i ocet z wodą.
- Przed wypiciem mikstury ponownie dokładnie wymieszaj składniki.
Dawkowanie:
Stosuj miksturę z goździków codziennie przez ok. 3 tygodnie. Pij miksturę z goździków rano lub wieczorem, przed posiłkiem. Już 2 tygodnie stosowania kuracji mogą pozwolić ci zaobserwować pewne zmiany. Po 3 tygodniach kuracji stosuj miksturę z goździkami na obniżenie cukru doraźnie, kilka razy w tygodniu.
fot. Mikstura z goździków na obniżenie cukru/ Adobe Stock, svehlik
Źródła:
Czytaj także:
Truskawki a cukrzyca i insulinooporność. Czy przy problemach z cukrem poleca się jedzenie truskawek?
Słodkie lekarstwo Indian na cukrzycę. Świdośliwa to owoc, który powinien poznać każdy diabetyk
Czereśnie a cukrzyca. Ile czereśni mogą zjeść bezpiecznie diabetycy?