Każdego dnia dbasz o swoje dziecko. Starasz się zapewnić mu jak najlepsze warunki rozwoju. Jeżeli Twoja pociecha cierpi na alergię, to Twoje powinny być dodatkowo wzmożone. Szczególnie ważna jest odpowiednia dieta, która ochroni dziecko przed atakiem alergii oraz zapewni mu odpowiedni rozwój i zdrowie. A przecież na tym najbardziej Tobie zależy prawda?
Dlaczego ryba?
Każde dziecko powinno jeść ryby nawet kilka razy w tygodniu. Szczególnie zalecane są ryby morskie – chude i tłuste. Dlaczego? Ponieważ są one bogatym źródłem niezbędnych nasyconych kwasów tłuszczowych, czyli omega-3. Mają one zbawienny wpływ na organizm, ponieważ obniżają nadwyżkę trójglicerydów, dzięki czemu regulują gospodarkę tłuszczową. Ponadto kwasy omega-3 uchronią Twoje dziecko przed cukrzycą, miażdżycą, nowotworami (jajników, prostaty, piersi, jelita grubego), a także depresją.
Jeśli Twoje dziecko będzie jeść dużo ryb, to możliwe, że będzie mogło pochwalić się wyższym ilorazem inteligencji niż dzieci, które ryb nie spożywają. Dzięki temu będzie też lepiej się uczyć. Pamiętaj jednak, żeby podawać dziecku ryby grilowane, pieczone lub gotowane, a unikaj tych smażonych.
Zdrowy tłuszcz
Tłuszcze roślinne są również bogatym źródłem kwasów, ale omega-6, które zmniejszają skłonność do wystąpienia alergii oraz zakażeń. Znajdziesz je w olejach. Do smażenia najlepszym wyborem będzie olej rzepakowy lub oliwkowy, bowiem mają one właściwości antymiażdżycowe, których nie tracą pod wpływem wysokiej temperatury i nie zmieniają w niej swojej struktury. Wystrzegaj się natomiast smażenia na następujących olejach: słonecznikowym, winogronowym, kukurydzianym i sojowym. W wysokiej temperaturze wydzielają szkodliwe substancje, które mogą przyczynić się do wystąpienia miażdżycy lub nowotworów. Lepiej używaj ich na surowo, np. do sałatek.
Sprawdź: Dlaczego warto leczyć miażdżycę w każdym wieku?
Tłuszcze omega-6 mogą uchronić twoje dziecko również przed miażdżycą, ponieważ obniżają poziom szkodliwego cholesterolu. Pamiętaj jednak by nie przesadzić z ich ilością w diecie twojego dziecka. Ich nadmiar może sprzyjać zmniejszaniu poziomu „dobrego” cholesterolu i utlenieniu tego „złego”, który następnie będzie odkładać się na ścianach naczyń krwionośnych. W efekcie może dojść do ich stwardnienia, zwężenia światła naczyń, a następnie do powstawania chorób serca.
Co jeszcze jeść?
W grupie produktów obowiązkowych i korzystnych dla twojego dziecka znajdują się również:
* rośliny strączkowe – soczewica, soja, różne rodzaje fasoli
* warzywa – w każdej postaci
* nasiona – ziarna słonecznika i dyni, sezam, orzechy, siemię lniane
* zielone i surowe warzywa
* pełne ziarna zbóż – kasze, kiełki zbóż, mąka z pełnego przemiału, płatki
* mięso wołowe, cielęce, kozie i baranina - zalecane raczej dla osób, które mają grupę krwi „B” lub „O”, ale w niewielkich ilościach
* mięso pochodzące z drobiu ekologicznego – zalecane dla osób z grupami krwi „O” i „A”.
Sprawdź: Jaka dieta będzie najlepsza dla ciebie?
Pamiętaj jednak, że nie jesteś w stanie uchronić swojej latorośli przed wszelkimi zagrożeniami. Nie możesz, a nawet nie powinnaś, trzymać dziecka w sterylnych warunkach, czyli „pod kloszem”. Dlaczego? Ponieważ musi ono mieć kontakt ze światem zewnętrznym, w którym pełno jest bakterii, wirusów, grzybów… Przebywając w takich warunkach organizm twojego dziecka uodporni się, a jego układ immunologiczny będzie rozwijać się prawidłowo. Dzięki temu będzie mógł sobie poradzić z różnymi infekcjami i chorobami. Pamiętaj również, by nie palić papierosów przy dziecku i by zapewnić mu odpowiednią dawkę ruchu. Spędzaj z nim dużo czasu na świeżym powietrzu i zachęć do uprawiania sportu.
Źródło: „Alergie” Dr Danuta Myłek, wyd. WAB, wydanie II