Dieta jabłkowa – oczyszczenie organizmu

Dieta jabłkowa to idealna propozycja na weekend. Jabłka oczyszczają organizm z toksyn i poprawiają przemianę materii. Dieta jabłkowa daje efekty już po trzech dniach stosowania. Dlaczego warto jeść jabłka i jakie dania można przygotować z tymi owocami?
/ 15.09.2016 13:11

Jabłko – polski zdrowy owoc

Jabłka to jedno z najzdrowszych owoców. Hodowane są w Polsce od stuleci, dostępne przez cały rok i uznawane są za najlepsze na świecie.

Jabłka są bogate w błonnik, witaminy, minerały i antyoksydanty. Z tego powodu idealnie nadają się na dietę oczyszczającą.

Na diecie jabłkowej można zgubić nie tylko zbędne kilogramy – jabłka są polecane szczególnie osobom, które mają wysoki cholesterol. Żadna monodieta nie jest jednak w pełni bezpieczna, zatem zanim przystąpimy do diety jabłkowej, musimy poznać kilka podstawowych zasad.

Oczyszczająca dieta jabłkowa dobra tylko na kilka dni!

Jak w każdej diecie, także i w tej najważniejsze jest ograniczenie kalorii. Nie da się zastąpić wszystkich posiłków jabłkami, ponieważ możemy doprowadzić do wyniszczenia organizmu.

Trzeba się także odpowiednio przygotować do diety. Na kilka dni przed kuracją zacznij stopniowo ograniczać ilość jedzenia, szczególnie rezygnując ze słodyczy, alkoholu i kawy. Węglowodany są jednak niezbędne do życia – cukry proste zastąp złożonymi, a białe pieczywo zastąp pełnoziarnistym.

Dieta jabłkowa ma właściwości przede wszystkim oczyszczające. Jabłka są bogate w błonnik i pektyny, które wiążą toksyny, osłabiają wchłanianie węglowodanów, wspomagają  przemianę materii i przyspieszają trawienie.

Skuteczność diety nie polega spożywaniu samych jabłek. Konieczne jest zmniejszenie kaloryczności posiłków do 1000 kalorii na dobę. Dieta taka może jednak wyniszczyć organizm. Wiele osób skarży się na bóle i zawroty głowy w pierwszym dniu jej stosowania. Z tego względu diety jabłkowej nie wolno stosować dłużej niż pięć dni (ewentualnie do tygodnia z zastosowaniem opisanego wcześniej przygotowania). Z tego powodu dieta jabłkowa idealnie nadaje się na weekend.

Rano pij ocet jabłkowy

W diecie jabłkowej zaleca się rozpoczęcie dnia od wypicia szklanki wody z łyżką octu jabłkowego. Ocet jabłkowy ma wspomagać fizjologiczną florę bakteryjną przewodu pokarmowego i przyspieszać przemianę materii.

Takie postępowanie odradza się jednak osobom cierpiącym na zgagę, chorobę wrzodową, dolegliwości dyspeptyczne, zespół jelita drażliwego i inne schorzenia przewodu pokarmowego.

Zobacz też: Jabłka - zalety dla zdrowia

Propozycje przykładowych posiłków na weekendową dietę jabłkową

Śniadania:

  • mus z jabłek z jogurtem naturalnym,
  • jabłko z kefirem i cynamonem,
  • płatki owsiane z jogurtem i surowe jabłko,
  • pełnoziarniste pieczywo z białym serem i musem jabłkowym,
  • naleśnik z białym serem i jabłkowym,
  • wafle ryżowe z jabłkiem.

Obiady:

  • zupa jabłkowa,
  • pierś kurczaka, pieczone jabłka i śliwkami, ryż,
  • pierś kurczaka zapieczona z jabłkiem, brokuł gotowany na parze, ryż,
  • stek z jabłkami, kasza pęczak,
  • grillowany łosoś z jabłkami, ryż.

Przekąski:

  • chlebek chrupki z chudym twarożkiem i jabłkiem,
  • kompot jabłkowy z całymi kawałkami owoców,
  • naturalny jogurt/kefir z jabłkiem.

Kolacje:

  • jabłka zapiekane z ryżem,
  • gotowany szpinak z kromką pełnoziarnistego chleba, pieczone jabłko,
  • jabłka zapiekane z szynką.

Zawsze pamiętaj o tych zasadach!

1. Dzień zaczynaj od szklanki wody (może być z octem jabłkowym).

2. W ciągu dnia wypijaj 2 litry płynów. Unikaj mocnej herbaty, wskazane są natomiast herbatki ziołowe i owocowe.

3. Jabłka zjadaj ze skórkami – są one bogate są w błonnik i witaminy.

4. Jeżeli źle się poczujesz, będziesz osłabiony lub pojawią się bóle głowy – sięgnij po przekąskę. Jeżeli dolegliwości będą się powtarzać, dietę należy przerwać.

A po diecie…

Po diecie jabłkowej stopniowo poszerzaj jadłospis. To może być odpowiedni moment, żeby na stałe zmienić nawyki żywieniowe. Zacznij najpierw od produktów lekkostrawnych, ale wciąż unikaj słodyczy.

Po diecie wracaj do jabłek, szczególnie jako rodzaj przekąski między posiłkami.

Zobacz też: Gatunki jabłek – odmiany słodkie, kwaśne i słodko-kwaśne

Redakcja poleca

REKLAMA