POLECAMY

Etykiety produktów spożywczych

Konsument świadomy to konsument potrafiący analizować skład, cenę, czy datę spożycia produktu. Niestety zaledwie 30% z nas czyta informacje zawarte na opakowaniu przed ich kupieniem, co gorsza, tylko połowa rozumie to, co jest na nich napisane.
Etykiety produktów spożywczych

W związku z tym Federacja Konsumentów wraz z Polską Federacją Producentów Żywności i Związkiem Pracodawców postanowiła przeprowadzić kampanię informacyjno-edukacyjną pod hasłem "Czy wiesz, że...". Celem kampanii jest zachęcenie konsumentów do czytania informacji na opakowaniach produktów spożywczych. Dane te mają być źródłem naszej wiedzy i podstawą w podejmowaniu decyzji przy wyborze danego produktu.

Zobacz także: Pułapki zdrowej żywności

Co powinniśmy znaleźć na etykietach produktów spożywczego?

  • Nazwę - powinna wskazywać na rodzaj i charakter produktu, aby bez problemu umożliwiała nam jego identyfikację.
  • Dane dotyczące składników produkcji - to składniki zastosowane do produkcji,są wymieniane na etykietach w malejącej kolejności. Na początku znajdują się te, których użyto najwięcej. 
  • Data minimalnej trwałości ("najlepiej spożyć przed"/"najlepiej spożyć przed końcem") lub termin przydatności do spożycia ("należy spożyć do") - informuje nas do kiedy zapakowany produkt zachowuje właściwości zdrowotne i jakościowe.
  • Pochodzenie produktu - produkty, dla których zawsze podawana jest ta informacja to: owoce, warzywa, oliwa z oliwek miód, jaja, ryby, wołowina, wina i wyroby spirytusowe, importowany drób.
  • Zawartość netto lub liczba sztuk produktu opakowanego - wyrażana w jednostkach masy (g, kg) lub objętości (ml, l). Dotyczy wyrobu produktu przeznaczonego do spożycia nie uwzględniając masy opakowania.
  • Warunki przechowywania - informuje nas jak przechowywać dany produkt w warunkach domowych.
  • Oznaczenie partii produkcyjnej - określa ilość produktu wyprodukowanego, zapakowanego lub przetworzonego w takich samych warunkach. 
  • Klasa jakości handlowej - podawana jest w przypadku produktów, w których została ona ustalona, takim wyrobem są np. kurze jaja.
  • Weterynaryjny znak graficzny - znajdziemy go na produktach pochodzenia zwierzęcego.
  • Inne obowiązkowe informacje dotyczące określonych składników, np. "zawiera substancje słodzące", "wysoka zawartość kofeiny".

Źródło: Materiały z konferencji "Czy wiesz, że..."

Zobacz także: 10 najpopularniejszych diet - wady i zalety

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)