Wytrawne, delikatne, subtelne (np. Pinot Grigio, Trebbiano)
Do tego typu win doskonale pasuje sałatka grecka, caprese, sałatka nicejska oraz sałatka z owocami morza. Możemy podawać je również z zupą z owoców morza, halibutem, śledziem, małżami, ostrygami, krewetkami i pstrągiem. Ten typ win sprawdzi się również, jeżeli zamierzamy zaserwować makaron z bardzo lekkim sosem na bazie oliwy i ryb.
Wytrawne, aromatyczne, nuty ziołowe lub trawiaste (np. Sauvignon Blanc, Viognier)
Wina z wyczuwalną nutą ziołową doskonale nadają się do szparagów, avocado, sałatki z kozim serem, oliwkami lub szpinakiem. Pasują również do delikatnych, białych ryb, także tych wędzonych. Jeżeli zamierzmy podać makaron, wybierzmy sos na bazie ryb i oliwy z oliwek lub coś kremowego i delikatnego.
Dojrzałe, owocowe, wytrawne (np. niebeczkowe Chardonnay, lekki Semillion) i owocowe, różowe od tych o mocnej budowie po delikatne, lekkie
Ten typ win dobrze sprawdza się w połączeniu z różnymi sałatkami. Najlepiej smakuje z sałatką cezar, sałatką z kurczakiem, jajkiem oraz różnorodnymi sałatkami z ryb lub owoców morza. Wina te doskonale pasują również do dań, takich jak tarta cebulowa czy potrawy z pasternakiem.
Dojrzałe i owocowe wina doskonale pasują do większości dań z białych ryb. Ryby mogą być podawane pod różnymi postaciami: grillowane, zapiekane lub pieczone. Wina z tej grupy sprawdzają się również z powszechnie lubianym łososiem. Pasują do sosów z kasztanów lub na bazie ryb oraz do lekkich sosów, takich jak holenderski czy pietruszkowy.
Musujące półwytrawne i półsłodkie białe
Wina musujące i półsłodkie możemy połączyć z większością dań. Pasują do wszelkiego rodzaju sosów. Dobrze smakują również z łososiem w stylu orientalnym oraz z sałatką z dodatkiem limonki i avocado.
Zobacz też: Przepisy na dania z żurawiną
Pełne z nutami dębu (np. beczkowe Chardonnay)
Wina z nutami dębu mają specyficzny smak, wymagają więc specjalnej oprawy. Dobrze smakują podane z daniami z krabów, homarów i ryb morskich, takich jak miecznik, tuńczyk, turbot, paella i łosoś. Nadają się również do dań z ryb wędzonych. Jeżeli chcemy podać je do sałatki, powinniśmy zdecydować się na popularną sałatkę cezar lub na danie z grillowanej papryki. Wina te często podawane są również ze śmietanowymi lub grzybowymi sosami.
Bogate i słodkie (np. Tokaj, białe Porto, Sherry, Moscato)
Wina tego typu sprawdzają się w połączeniu z deserami typu crème caramel oraz mocnymi, niebieskimi serami pleśniowych, np. roquefort czy gorgonzol.
Zobacz też: Do jakich potraw pasuje czerwone wino?