Do jakich dań pasują białe i różowe wina?

Jak dobrać odpowiednie wino do potrawy? Jakie wino pasuje do ryb, a jakie do dań mięsnych? Czy białe wino możemy podawać z sosami śmietanowymi? Które wino dobrze sprawdzi się w połączeniu z owocami morza?
/ 27.07.2012 11:30
Dolina rzeki Mozeli, a także pobliskich Saar i Ruwer, jest z pewnością najstarszym obszarem dzisiejszych Niemiec, na którym uprawia się winorośl. Znaleziska archeologiczne potwierdzają, że sprowadzili je tu Rzymianie ponad 2000 lat temu.

Wytrawne, delikatne, subtelne (np. Pinot Grigio, Trebbiano)

Do tego typu win doskonale pasuje sałatka grecka, caprese, sałatka nicejska oraz sałatka z owocami morza. Możemy podawać je również z zupą z owoców morza, halibutem, śledziem, małżami, ostrygami, krewetkami i pstrągiem. Ten typ win sprawdzi się również, jeżeli zamierzamy zaserwować makaron z bardzo lekkim sosem na bazie oliwy i ryb.

Wytrawne, aromatyczne, nuty ziołowe lub trawiaste (np. Sauvignon Blanc, Viognier)

Wina z wyczuwalną nutą ziołową doskonale nadają się do szparagów, avocado, sałatki z kozim serem, oliwkami lub szpinakiem. Pasują również do delikatnych, białych ryb, także tych wędzonych. Jeżeli zamierzmy podać makaron, wybierzmy sos na bazie ryb i oliwy z oliwek lub coś kremowego i delikatnego.

Dojrzałe, owocowe, wytrawne (np. niebeczkowe Chardonnay, lekki Semillion) i owocowe, różowe od tych o mocnej budowie po de­likatne, lekkie

Ten typ win dobrze sprawdza się w połączeniu z różnymi sałatkami. Najlepiej smakuje z sałatką cezar, sałatką z kurczakiem, jajkiem oraz różnorodnymi sałatkami z ryb lub owoców morza. Wina te doskonale pasują również do dań, takich jak tarta cebulowa czy potrawy z pasternakiem.

Dojrzałe i owocowe wina doskonale pasują do większości dań z białych ryb. Ryby mogą być podawane pod różnymi postaciami: gril­lowane, zapiekane lub pieczone. Wina z tej grupy sprawdzają się również z powszechnie lubianym łososiem. Pasują do sosów z kasztanów lub na bazie ryb oraz do lekkich sosów, takich jak holenderski czy pietrusz­kowy.

Musujące półwytrawne i półsłodkie białe

Wina musujące i półsłodkie możemy połączyć z większością dań. Pasują do wszelkiego rodzaju sosów. Dobrze smakują również z łososiem w stylu orientalnym oraz z sałatką z dodatkiem limonki i avocado.

Zobacz też: Przepisy na dania z żurawiną

Pełne z nutami dębu (np. beczkowe Chardonnay)

Wina z nutami dębu mają specyficzny smak, wymagają więc specjalnej oprawy. Dobrze smakują podane z daniami z krabów, homarów i ryb morskich, takich jak miecznik, tuńczyk, turbot, paella i łosoś. Nadają się również do dań z ryb wędzonych. Jeżeli chcemy podać je do sałatki, powinniśmy zdecydować się na popularną sałatkę cezar lub na danie z grillowanej papryki. Wina te często podawane są również ze śmietanowymi lub grzybowymi sosami.

Bogate i słodkie (np. Tokaj, białe Porto, Sherry, Moscato)

Wina tego typu sprawdzają się w połączeniu z deserami typu crème caramel oraz mocnymi, niebieskimi serami pleśniowych, np. roquefort czy gorgonzol.

Zobacz też: Do jakich potraw pasuje czerwone wino?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/24.04.2013 12:04
Jak dla mnie to bez różnicy co do czego pasuje. Nie trawię wina w żadnej postaci. Czasami się napije lampkę wina ale bardzo bardzo rzadko bo nie przepadam ;)
/23.04.2013 00:09
Przyznaję, że nie jestem wielkim znawcą win, ale lubię się napić od czasu do czasu. Jeśli nie wiem, które wino pasuje do konkretnego dania, zaglądam na stronę sklepu (w którym zresztą często też kupuję) http://www.winoiprzyjaciele.pl/ tam są oznaczenia, do jakiego dania wino:)