Do jakich potraw pasuje czerwone wino?

Czerwone wino fot. www.sxc.hu
Jakie wino pasuje do potraw mięsnych, a jakie do dań pikantnych? Z jakimi rodzajami czerwonego wina można łączyć gałkę muszkatołową, szczypiorek i bazylię? Z jakimi serami wina czerwone stanowią idealne połączenie?
/ 27.07.2012 11:19
Czerwone wino fot. www.sxc.hu

Lekkie i delikatne (np. Chianti, Valpolicella, Delikatne Vin de Pays )

Wina tego rodzaju są doskonałym dodatkiem do delikatnych dań z wieprzowiny, do pieczonego kurczaka, indyka oraz salami. Świetnie komponują się z bazylią, kolendrą, czosnkiem i gałką muszkatołową. Pasują zarówno do dań włoskich i hiszpańskich z dodatkiem kiełbasy, np. chorizo czy arrabbiata, jak i do serów z gatunku cheddar, mozzarella i parmezan.

Owocowe, średnio intensywne (np. Pinot Noir, Merlot, Chianti czy niebeczkowe Cabernet Sauvingon)

Tego typu wina są idealnym dopełnieniem do delikatnych dań z wołowiny i bażanta, do wędzonych mięs, kiełbas oraz do kurczaka, indyka i kaczki. Idealnie współgrają z ziołami, takimi jak: bazylia, kolendra, szczypior, czosnek, goździki, mięta, gałka muszkatołowa, tymianek oraz rozmaryn. Pasują także do średnio pikantnych dań indyjskich, do sosów z czarnej fasoli oraz do hiszpańskich dań z kiełbasami. Stanowią idealne połączenie z serami pleśniowymi typu cambozola, z parmezanem oraz starszym cheddarem.

Korzenne, pikantne i dojrzałe (np. Syrah/Shiraz, Rhone, niebeczkowy Zinfandel )

Ten styl wina dobrze sprawdza się w połączeniu z daniami barbecue, grillowanymi, zapiekanymi, pieczonymi, jak również z daniami z kaczki, gęsi, bażanta, z kiełbasy z dzika, z wołowiny oraz jagnięciny. Idealną kompozycję stanowią z czarnym pieprzem, szczypiorkiem, goździkami, gałką muszkatołową, czosnkiem, kolendrą i szałwią. Pasują również do bogatych, śmietanowych dań indyjskich oraz do dań meksykańskich i chorizo. Cambozola i inne śmietanowe sery pleśniowe stanowią równie wyborny dodatek.

Z nutami dębu, intensywne i skoncentrowane (np. Rioja, Reserve, Gran Reserve, beczkowe Bordeaux, Cabernet, Sauvignon, Shiraz)

Wina tego rodzaju stanowią idealną kompozycję z daniami grillowanymi, pieczonymi, barbecue, z zapiekaną dziczyzną, z daniami z kaczki, bażanta, wołowiny oraz jagnięciny. Do tego typu wina świetnie pasują również zioła, takie jak szczypiorek, czarny pieprz, czosnek, mięta, rozmaryn, gałka muszkatołowa i tymianek. Niekiedy tworzą dobre kombinacje z daniami pikantnymi, ale należy zachować ostrożność i umiar w eksperymentowaniu. Jeżeli chodzi o sery to idealnie pasują: brie, camembert, charme, edam, leicester i parmezan.

Zobacz też: Do jakich dań pasują białe i różowe wina?

Redakcja poleca

REKLAMA