Dieta dopasowana do choroby
Ważne jest, by dostosować dietę do stanu choroby. W okresie zaostrzenia należy stosować dietę restrykcyjną natomiast w okresie remisji można wrócić do normalnego jadłospisu, wykluczając te produkty, które powodują dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego.
Tego unikaj
Z diety należy wyeliminować produkty i potrawy, które silnie pobudzają wydzielanie soku żołądkowego (np.: kawa, mocna herbata, alkohol, napoje gazowane, kwaśne owoce, nierozcieńczone soki owocowe i warzywne, rosoły, potrawy: smażone, pieczone, pikantne, słone, kwaśne, wędzone, marynowane).
To jedz
Należy spożywać produkty hamujące wydzielanie soku żołądkowego (oliwa z oliwek, masło, śmietanka) oraz produkty neutralizujące działanie kwasu solnego (jaja, ryby, chude mięso i wędliny, niekwaśny twarożek).
Charakterystyka diety w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy:
- należy unikać potraw zbyt zimnych, zbyt gorących, zbyt kwaśnych lub pikantnych,
- należy spożywać od 4 do 5 posiłków dziennie,
- nie wolno dopuszczać do uczucia głodu,
- kolację należy spożyć godzinę przed snem,
- należy jeść powoli, bez pośpiechu i o stałych porach dnia.
Przyrządzanie potraw
Potrawy należy gotować w wodzie, na parze, piec w folii lub dusić bez wcześniejszego obsmażania. Zupy i sosy należy zagęszczać zawiesiną z mąki i mleka lub mąki i śmietanki.
Na kolejnej stronie artykułu znajdziesz konkretne przykłady, które produkty należy jeść, a których trzeba unikać, gdy jesteśmy na diecie w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy.
Zobacz też: Dieta dla cukrzyków
Nazwa produktu |
Dozwolone |
Zabronione |
Napoje |
soki rozcieńczone, woda mineralna niegazowana, słaba herbata z mlekiem, kawa zbożowa z mlekiem |
płynna czekolada, kakao, mocna herbata, kawa naturalna, wszystkie napoje alkoholowe, napoje gazowane, kwaśne przetwory mleczne, kwaśne wody gazowane |
Pieczywo |
pszenne, jasne, czerstwe |
wszelkie pieczywo świeże, żytnie, razowe, pieczywo chrupkie, pszenne razowe |
Mleko i jego płynne przetwory |
mleko słodkie, zsiadłe nie przekwaszone, jogurt naturalny, napoje mleczno-owocowe, mleczno-warzywne |
maślanka, serwatka, kefir |
Sery |
świeży twaróg (nie kwaśny), sery białe nie solone |
sery twarde fermentowane |
Jaja |
gotowane na miękko, w koszulkach, sadzone na parze, omlet na parze |
gotowane na twardo, jajecznica, jaja sadzone i omlety smażone |
Mięso, ryby, drób i ich przetwory |
mięso świeże lub mrożone, chuda szynka i polędwica, indyk, kurczak, cielęcina królika, chude ryby (dorsz, sola, szczupak, morszczuk, mintaj, sandacz, flądra, lin, pstrąg) |
wszystkie tłuste gatunki mięsa (wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, dziczyzna), drobiu i ryb(węgorz, łosoś, sum, halibut, szprot, tołpyga), wszelkie konserwy mięsne, rybne, wędliny i ryby mocno wędzone wszelkie potrawy smażone i pieczone |
Warzywa |
młode: marchew, pietruszka, dynia, kabaczki, buraki, szpinak, szparagi; w formie puree, oprószane mąką, z wody, z masłem. W ograniczonej ilości: kalafior, brokuły, fasolka szparagowa, groszek zielony, seler, sałata zielona, pomidory bez skórki |
cebula, czosnek, rzodkiewka, szczaw, grzyby, pory, warzywa kapustne, nasiona roślin strączkowych, rzepa, warzywa marynowane, solone, zasmażane, sałatki z majonezem lub musztardą |
Owoce |
dojrzałe, soczyste, bez skórki i pestek, nie kwaśne: owoce jagodowe, winogrona, cytrusowe, banany, brzoskwinie, morele, jabłka gotowane, pieczone, soki owocowe rozcieńczone, najlepiej mlekiem 1.Remisja choroby: surowe przeciery z owoców, owoce rozdrobnione. 2. Zaostrzenie choroby: owocowe przeciery gotowane |
czereśnie, gruszki, agrest, wiśnie, śliwki, orzechy, owoce suszone, marynowane |
Ziemniaki |
gotowane |
smażone, frytki |
Tłuszcze |
masło śmietankowe, śmietanka, oleje (sojowy, słonecznikowy, kukurydziany, rzepakowy, oliwa z oliwek), w ograniczonej ilości: margaryny miękkie, niezbyt kwaśna śmietana |
smalec, słonina, boczek, łój, margaryny twarde, kwaśna śmietana |
Zupy |
mleczne, rosół jarski, krupniki z dozwolonych kasz, ziemniaczana, warzywne z dozwolonych warzyw, przecierane, zaprawiane mąką i masłem, zawiesiną z mąki i śmietanki, mąki i mleka, zaciągane żółtkiem, w ograniczonej ilości chudy rosół z cielęciny |
tłuste, zawiesiste, na wywarach: mięsnych, kostnych, grzybowych, zasmażane, zaprawiane kwaśną śmietaną, pikantne, z warzyw kapustnych, roślin strączkowych, cebulowa, porowa, rosoły, buliony |
Przyprawy do zup |
bułka, grzanki, lane ciasto, kluski biszkoptowe, kluski francuskie, makaron ,,nitki‘’, kasza manna, kasza jęczmienna, ryż, ziemniaki puree, w ograniczonej ilości groszek ptysiowy |
grube kasze, grube makarony, kluski kładzione, nasiona roślin strączkowych, jaja na twardo |
Sosy |
Sosy łagodne (za słodką śmietanką: koperkowy, pomidorowy, pietruszkowy) |
sosy ostre, pikantne, na zasmażkach, grzybowy, musztardowy, cebulowy, chrzanowy |
Przyprawy |
cukier, wanilia, sok z cytryny, zielona pietruszka, koper, cynamon, sól w ograniczonej ilości |
ocet, pieprz, musztarda, ostra papryka, chrzan, maggi, kostki bulionowe, ziele angielskie, liść laurowe |
Desery i słodycze |
kompoty z dozwolonych owoców (przetarte lub z całych owoców), galaretki, kisiele, budynie i kisiele mleczne, desery mało słodzone, musy owocowe lub z kaszy z owocami, ciasta z małą ilością cukru, biszkopty, ciasto drożdżowe, ptysiowe |
torty, ciasta z masami, ciasta z dużą ilością cukru, makowce, desery z orzechami, kakao, czekolada, batony, chałwa, ciasta z proszkiem spulchniającym |
Zobacz też: Dieta w dnie moczanowej