Owocowe koktajle to doskonały pomysł na wiosnę.

Refluks (reflux) a dieta

Refluks żołądkowo-przełykowy dotyka już co piątej osoby w krajach rozwiniętych. Wielu pacjentów skarży się, że leki na zgagę są zbyt słabe i nie przynoszą ulgi. Najlepszym rozwiązaniem staje się dieta. Jakie produkty należy spożywać w celu złagodzenia objawów refluksu? Czego unikać, aby zapobiec przykrym objawom?
/ 09.11.2011 13:40
Owocowe koktajle to doskonały pomysł na wiosnę.

Czym jest refluks?

Refluks żołądkowo-przełykowy to zarzucanie treści z żołądka do przełyku. Błona śluzowa przełyku narażona jest na działanie kwaśnej treści, co powoduje podrażnienia i uszkodzenia przełyku. Powikłaniem tej choroby może być stan zapalny, dlatego tak ważne jest, aby stosować odpowiednią dietę i dbać o kondycję naszego przełyku. Objawy refluksu obserwuje się u wielu osób, zwłaszcza po spożyciu tłustego posiłku lub wypiciu alkoholu.

Przyczyny refluksu

Bezpośrednią przyczyną refluksu jest nieprawidłowa praca dolnego zwieracza przełyku, który tworzy przegrodę pomiędzy przełykiem a żołądkiem. Co więcej, u osób cierpiących na zgagę obserwuje się zwiększoną częstość rozkurczów dolnego zwieracza, które samoistnie ustępują. Kolejną przyczyną, dominującą u chorych ze zgagą tzw. nocną, jest obniżone ciśnienie w dolnym zwieraczu przełyku, które prowadzi do jego niewydolności.

Nieprzyjemne objawy

Do najbardziej powszechnych objawów należą: uczucie palącej zgagi, kwaśne odbijanie, ból podczas przełykania. Symptomy te pojawiają się częściej u chorych z nadżerkami lub wrzodami przełyku. Zarzucanie kwaśnej treści żołądkowej może powodować ból i pieczenie w nadbrzuszu a także nudności oraz wymioty. Innymi objawami refluksu są: zapalenie dziąseł, ból gardła, kaszel nocny i chrypka. Warto zaznaczyć, że osoby cierpiące z powodu tej nieprzyjemnej dolegliwości mają duży wpływ na powstrzymanie nasilających się objawów oraz ochronę przed rozwojem powikłań.

Dowiedz się: Ból gardła czy zgaga - jak rozróżnić?

Co należy jeść?

Przede wszystkim dieta powinna być lekkostrawna. Należy wykluczyć produkty, które pobudzają wydzielanie soku żołądkowego. Pieczywo wybieramy jasne, pszenne z dodatkiem masła lub twarożku. Jaja spożywamy „na miękko” a wędliny kupujemy wyłącznie chude, drobiowe. Warzywa najlepiej jest jeść w postaci gotowanej, młode i soczyste. Mogą to być: marchewka, dynia, buraki, szpinak, szparagi oraz kabaczki a z ziemniaków przygotowujemy purée. Owoce wybieramy dojrzałe, soczyste, niekwaśne, bez skórki i pestek. Najlepiej sprawdzą się tu przeciery z owoców gotowanych oraz pieczonych np. jabłka. Oprócz tego wskazane są banany, brzoskwinie, morele, słodkie winogrona a także owoce cytrusowe. Ulgę przyniosą buliony jarskie, zupy warzywne przecierane, zaprawiane mlekiem, masłem oraz słodką śmietanką. Mięso wybieramy chude, tj. kurczak, indyk. Warto ponadto urozmaicić dietę, wprowadzając do niej nietłuste ryby (dorsz, sola, mintaj, morszczuk). Smak potraw wzbogacajmy, dodając do nich pietruszkę, koper oraz cynamon.

Wskazane napoje

Zalecane w refluksie na pewno są wszelkiego rodzaju napoje mleczne tj. jogurty, zsiadłe mleko, napoje mleczno-owocowe i mleczno-warzywne oraz wody niegazowane. Ponadto można pić od czasu do czasu słabą herbatę owocową i soki owocowo-warzywne.

Czego nie należy spożywać?

Z diety należy wykluczyć pieczywo żytnie oraz razowe. Nasilić objawy może spożycie tłustych wędlin, konserw, jaj „na twardo” oraz serów żółtych dojrzewających typu gouda, morski i topionych. Na zakazanej liście pojawiają się oprócz cebuli, czosnku, pora i grzybów także rzodkiewka, kukurydza, papryka, ogórki a także wszelkiego rodzaju sałatki z majonezem i musztardą, warzywa marynowane i solone. Należy ponadto wystrzegać się owoców tj.: czereśni, gruszek, agrestu, śliwek, orzechów i suszonych owoców. Objawy refluksu wzmagają tłuste gatunki mięsa, do których należą wołowina, baranina, gęsi, kaczki, dziczyzna oraz tłuste ryby: węgorz, łosoś, szproty, halibut a także wszystkie potrawy wędzone, smażone i pieczone. Do potraw starajmy się nie dodawać octu, pieprzu, musztardy, chrzanu, kostek bulionowych oraz liści laurowych, gdyż mogą one spowodować bolesne pieczenie w przełyku.

W diecie stanowczo niedozwolone są także czekolada, wyroby czekoladowe oraz kakao – nasilają cofanie się treści żołądka do przełyku.

Czego nie wolno pić?

Niekorzystne działanie spowodują kakao, płynna czekolada, mocna herbata i kawa. Wszystkie napoje alkoholowe (zwłaszcza przyrządzane na bazie owoców cytrusowych) oraz gazowane należy koniecznie odstawić na bok. Zwiększają one objętość treści żołądkowej, co sprzyja refluksowi.

Przeczytaj: Szkodliwe działanie kawy