Dieta przy zespole chronicznego zmęczenia

Objawy towarzyszące zespołowi chronicznego zmęczenia są często bagatelizowane, trzeba jednak wiedzieć, że niezdiagnozowana choroba może się pogłębiać. Jaką dietę stosować przy zespole chronicznego zmęczenia i w jaki sposób wspomożemy leczenie właściwą dietą?
/ 16.12.2013 11:20

Zmęczenie

Fot. Fotolia

Zespół chronicznego zmęczenie - kto jest w grupie ryzyka?

Okazuje się, że najczęściej są to osoby młode, poniżej 40 roku życia i nie narzekające wcześniej na swoje zdrowie. Problem rozpoczyna się dopiero po przebyciu jakiejś ostrej infekcji bakteryjnej lub wirusowej, którą przechodzą ciężko. Czas choroby przeciąga się, powoduje ciągłe uczucie zmęczenia i wręcz wyczerpania.

Zobacz także: Jak odróżnić wypalenie zawodowe od zwykłego zmęczenia?

Zespół chronicznego zmęczenia - typowe objawy:

  • Zmęczenie
  • Problemy z koncentracją
  • Stan podgorączkowy (nie zawsze)
  • Obrzmiałe węzły chłonne szyjne
  • Brak apetytu lub nadmierne spożycie żywności
  • Depresja

Lekarze bardzo często bagatelizują taki przypadek jak „zespół chronicznego zmęczenia”, gdyż nie widzą powodów do leczenia u pacjenta. Pacjent zostaje przebadany, okazuje się że nic mu nie dolega, więc często przypuszcza się, że przyczyną jest psychika (stres, złamane serce, problemy rodzinne).

Większość z pacjentów cierpi na przewlekły stres, lęki, miewa nastroje depresyjne lub inne napięcia psychiczne, nie zdając sobie sprawy z tego, że może to być stan chorobowy. tan pacjenta może dodatkowo pogłębić się, kiedy lekarz nie skieruje na właściwe leczenie.

Zespół chronicznego zmęczenia - jak sobie pomóc dietą?

Najwłaściwszym rozwiązaniem okazuje się zmiana diety na taką, w której znajdzie się więcej przeciwutleniaczy i składników chroniących i wzmacniających nasz układ odpornościowy. Należy spożywać jak najwięcej warzyw (w każdej postaci: gotowanych, surowych), białko zwierzęce zamienić całkowicie (lub przynajmniej w dużym stopniu) na białko roślinne, wykluczyć z diety biały cukier, białe pieczywo i makarony (zamienić je na produkty pełnoziarniste), zamiast olejów i innych tłuszczy przetworzonych (margaryny, smalec, masło) spożywać orzechy i nasiona. Unikać należy także produktów przetworzonych zawierających barwniki, konserwanty i inne sztuczne dodatki.

Niektórym pacjentom pomaga także zwiększenie udziału kwasów omega 3 (orzechy włoskie, siemię lniane, konopie), gdyż działają przeciwzapalnie. Ryby nie są polecane ze względu na dużą kumulację zanieczyszczeń w ich ciele.

Jeżeli u pacjenta występują objawy związane z grzybicą, którą podejrzewa się o nasilenie objawów depresyjnych – należy zastosować dietę przeciwgrzybiczą (nie wykluczając powyższych zaleceń).

Każdy pacjent zdrowieje w swoim naturalnym tempie. Jedno jest jednak pewne – zmiana sposobu żywienia odgrywa istotne znaczenie w przypadku zespołu chronicznego zmęczenia. Nie należy samemu próbować wdrażać  wyżej opisanej diety lecz udać się do znającego ten temat specjalisty.

Zobacz także: Kwasy omega-3 dla zdrowia

Redakcja poleca

REKLAMA