Czym jest żywność naturalna?

W dobie daleko posuniętego przetwórstwa żywności oraz licznych dodatków i konserwantów coraz bardziej popularna staje się żywność naturalna, o minimalnym stopniu przetworzenia. Co kryje się pod nazwą "żywność naturalna"?
/ 21.01.2013 13:28
Produkty

Powszechnie żywność naturalna jest uważana za synonim żywności ekologicznej. Jednak nie możemy postawić w tym miejscu znaku równości, gdyż żywność ekologiczna musi posiadać odpowiedni certyfikat, zaś żywność naturalna - nie. Przy produkcji żywności naturalnej nie powinny także znaleźć się substancje takie jak sztuczne barwniki czy konserwanty.

Zobacz także: Niebezpieczne dodatki do ciast - czego unikać?

Czym jest żywność naturalna?

Żywność naturalna, w minimalnym stopniu przetworzona, jest to taka żywność, która w procesie przetwórczym nie traci cech charakterystycznych dla surowca wyjściowego, nie traci swojej "naturalności". Żywność taka jest postrzegana jako świeża i w pełni naturalna. Jednakże procesy zachodzące w czasie produkcji muszą w pełni gwarantować bezpieczeństwo spożycia (produkt końcowy nie może powodować ryzyka np. zatrucia). Dlatego też w procesie produkcji żywności naturalnej możemy stosować m.in.:

  • Sól, cukier czy też suszenie naturalne w celu stworzenia drobnoustrojom niekorzystnych warunków rozwoju
  • Pasteryzację (proces stosowany do utrwalania m.in.  przetworów owocowych w temperaturach do 100°C)
  • Blanszowanie (proces polegający na zanurzeniu warzyw na kilka minut w gorącej wodzie, a następnie w zimnej  - dzięki temu nie stracimy koloru produktu)
  • Szybkie schładzanie produktu
  • Obniżanie pH produktów
  • Stosowanie naturalnych przeciwutleniaczy
  • Tzw. technologię pomieszczeń wysokiej czystości.

Bardzo ważne są odpowiednie warunki przechowywania. Ważne jest, aby produkt przechowywać w temperaturach chłodniczych ok. 0-3°C. Często też, aby poprawić trwałość produktu, producenci stosują opakowania próżniowe lub z modyfikowaną atmosferą.

Dlaczego warto sięgać po żywność naturalną?

Rezygnacja z produktów wysoko przetworzonych na rzecz tych o minimalnym stopniu przetworzenia niesie za sobą wiele korzyści. Rezygnując z utrwalania żywności w wysokich temperaturach (np. sterylizacja, gdzie wykorzystywane są temperatury powyżej 100°C) ograniczamy straty witamin i składników mineralnych. Zatem jedząc żywność naturalną dostarczamy organizmowi więcej tych składników, a nasza dieta jest bardziej zbilansowana.

Ponadto produkty naturalne zawierają mniej dodatków chemicznych, zatem ograniczamy wpływ konserwantów i sztucznych barwników na zdrowie, a przy tym spożycie soli i tłuszczów nasyconych dodawanych w czasie produkcji żywności wysoko przetworzonej w ogromnych ilościach.

Żywność minimalnie przetworzona będzie cieszyć się coraz większą popularnością, gdyż konsumenci stają się coraz bardziej świadomi tego, jak ważne jest zdrowe odżywianie.

Polecamy: Jaka żywność nam szkodzi?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)