Jaskra bywa utożsamiana ze zbyt wysokim ciśnieniem w oku. W większości przypadków to prawda, jednak nie zawsze /fot. Fotolia

Jak na wzrok człowieka wpływa luteina?

Luteina dzięki właściwościom przeciwutleniającym – chroni oczy przed zmianami patologicznymi, przez niszczenie powstałych pod wpływem promieniowania wolnych rodników. Dodatkowo wpływa pozytywnie na ostrość wzroku i wrażliwość widzenia. Jakie są skutki niedoboru luteiny? W jakich produktach jest ona zawarta?
/ 14.12.2011 12:49
Jaskra bywa utożsamiana ze zbyt wysokim ciśnieniem w oku. W większości przypadków to prawda, jednak nie zawsze /fot. Fotolia

Naturalny barwnik…

Luteina jest żółtym naturalnym barwikiem zaliczanym do ksantofili, które łącznie z karotenami wchodzą w skład karotenoidów. Organizm ludzki nie potrafi sam syntetyzować tego składnika, dlatego musi on być dostarczany z codzienną dietą.

Jak luteina działa na narząd wzroku?

Luteina  w organizmie człowieka transportowana jest między innymi do tkanek oka i wraz z karotenoidem i zeaksantyną, nadaje zabarwienie plamce żółtej.

Plamka żółta położona jest naprzeciwko źrenicy, charakteryzuje się największym zagęszczeniem czopków odpowiedzialnych za widzenie kolorów przy dobrym oświetleniu. Zarówno luteina, jak i zeaksantyna pojawiają się w plamce żółtej już u płodu.

Luteina filtruje światło niebieskie i promieniowanie nadfioletowe, które docierają do siatkówki, przez co chroni struktury oka przed niebezpieczną, zbyt wysoką dawką promieniowania.

Oprócz tego luteina jest składnikiem przeciwutleniającym, przez co niszczy powstałe pod wpływem promieniowania wolne rodniki, a także przyczynia się do lepszej ostrości wzroku i wrażliwości widzenia. Ochrania plamkę żółtą przed zmianami degenerującymi uzależnionymi od wieku.

Zobacz także: Diagnostyka wad wzroku

Jakie są skutki niedoboru luteiny?

Niedobór luteiny w diecie może doprowadzić do:

  • zwyrodnienia plamki żółtej,
  • zaćmy.

Do wczesnych objawów degeneracji plamki żółtej należą zaburzenia widzenia kształtów i kolorów. Wraz ze wzrostem postępu schorzenia obraz staje się coraz mniej wyraźny z ciemnymi plamkami, które pojawiają się na środku pola widzenia. Oprócz tego linie proste mogą być postrzegane jako linie zakrzywione. Jednak dzięki działaniu przeciwutleniającemu luteina opóźnia mechanizmy patologiczne.

Zaćma polega na zmętnieniu soczewki w wyniku czego chory ma przymglony obraz, który wynika z wytrącania się w obrębie soczewki oka, uszkodzonych przez reaktywne formy tlenu,  podstawowych jej składników wskutek np. długotrwałego kontaktu z wolnymi rodnikami. Zaćma może doprowadzić do ślepoty.

W jakich produktach znajduje się luteina?

Luteina występuje w żółtych i pomarańczowych warzywach i owocach, zielonych liściach warzyw (obecność luteiny maskowana jest w nich przez obecność innego barwnika – zielonego chlorofilu, ale jej zawartość często jest nawet większa).

Produkty będące źródłem luteiny powinny się znaleźć przede wszystkim w jadłospisie osób spędzających dużo czasu przed telewizorem czy przy komputerze, a także osób z cukrzycą (aby zapobiec retinopatii cukrzycowej, która jest przewlekłym powikłaniem cukrzycy).

Zobacz także: Wpływ codziennej diety na wzrok