Owoce czerymoi mają nie tylko kremowy słodki smak, ale także cenne składniki odżywcze i wiele prozdrowotnych właściwości. Owoce flaszowca peruwiańskiego warto kupić, choćby dla ich smaku: przypominającego krem budyniowy z nutą wanilii, truskawek, ananasa i bananów. Delikatny miąższ czerymoi dosłownie rozpływa się w ustach. Jeśli nadarza się okazja na kupno, nie warto przechodzić obojętnie obok budyniowych jabłek, ponieważ są bardzo zdrowy. W sklepach na ogół można jest dostać w czasie zimowych miesięcy.
Właściwości zdrowotne czerymoi
Porcja 100 g tego egzotycznego owocu o słodkim miąższu dostarcza około 75 kalorii. Czerymoja jest bogata w składniki odżywcze, m.in. witaminy C, A, z grupy B, a także potas, miedź, żelazo i magnez. Dostarcza organizmowi również wielu przeciwutleniaczy. Choć wygląda niepozornie, skrywa prawdziwe skarby.
Właściwości prozdrowotne czerymoi, dla których warto sięgać po ten owoc:
- wspiera trawienie: jest bogaty w błonnik, dlatego jego włączenie do diety zapobiega zaparciom i poprawia pracę układu pokarmowego,
- działa przeciwzapalne: zawiera flawonoidy, które łagodzą stany zapalne,
- wzmacnia odporność: czerymoja jest bogata w witaminę C i przeciwutleniacze, które wspierają układ odpornościowy i chronią przed infekcjami,
- poprawia działanie układu nerwowego: jabłko budyniowe ma spore pokłady witaminy B6, która działa korzystnie na układ nerwowy i pobudza produkcję neuroprzekaźników odpowiedzialnych za dobry nastrój,
- pomaga kontrolować ciśnienie krwi: dzięki obecności potasu i magnezu,
- działa korzystnie na wzrok: czerymoja jest bogata w luteinę i karotenoidy, które mogą chronić oczy przed stresem oksydacyjnym, zmniejszać ryzyko rozwoju zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej,
- odmładza: owoc jest bogaty w przeciwutleniacze, które chronią skórę przed działaniem wolnych rodników, dlatego włączenie go do diety może hamować proces starzenia się skóry,
- działa przeciwnowotworowo: czerymoja zawiera flawonoidy, takie jak katechina i epikatechina, które w badaniach wykazują zdolność hamowania rozwoju nowotworów.
Jak jeść czerymoję?
Owoce czerymoi mają śmietankowy smak i kremową konsystencję, dlatego są chętnie jedzone bez żadnych dodatków. Zanim zjemy czerymoję, koniecznie usuńmy skórę i pestki z owocu, ponieważ zawierają one wprawdzie niewielką ilość, ale jednak toksycznego związku, który może uszkadzać układ nerwowy.
Owoc należy umyć, przekroić na pół, usunąć czarne nasiona, a następnie wydrążyć miąższ łyżką. Jabłko budyniowe można dodawać do smoothie, jogurtu i sałatek owocowych. Nadaje się też jako baza do deserów i kremów.
Ile kosztuje czerymoja?
Cena czerymoi może różnić się w zależności od sklepu oraz pory, ale na ogół waha się pomiędzy 12 a 20 zł za sztukę. Owoce może zakupić w sklepach internetowych ze zdrową żywnością oraz niektórych supermarketach.
Czytaj także:
Ciekawe owoce egzotyczne, których musisz spróbować. Każdy z nich ma unikalny smak i zapach
Ma 10 razy więcej witaminy C, niż pomarańcze i cytryny, a Polacy go omijają. Rośnie dziko w całej Polsce, zbierz go za darmo
Ten owoc od 2 tysiącleci ceniony jest nie tylko w Azji. Zaskakuje właściwościami i praktycznie brakiem skutków ubocznych