Polacy omijają go w sklepie, chociaż działa rewelacyjnie na nastrój i skórę. Trafia się tylko w tym czasie w roku

czerymoja fot. Adobe Stock, LuisGerman
Czerymoja, inaczej jabłko budyniowe lub cukrowe, to owoc flaszowca peruwiańskiego. Wyróżnia się słodkim, kremowym miąższem, który można spożywać na surowo. Czerymoja jest uprawiana w Ameryce Południowej, Afryce oraz Hiszpanii, skąd zimą trafia do polskich sklepów. Dlaczego warto podczas zakupów skusić się na ten egzotyczny owoc?
/ 24.02.2025 14:53
czerymoja fot. Adobe Stock, LuisGerman

Owoce czerymoi mają nie tylko kremowy słodki smak, ale także cenne składniki odżywcze i wiele prozdrowotnych właściwości. Owoce flaszowca peruwiańskiego warto kupić, choćby dla ich smaku: przypominającego krem budyniowy z nutą wanilii, truskawek, ananasa i bananów. Delikatny miąższ czerymoi dosłownie rozpływa się w ustach. Jeśli nadarza się okazja na kupno, nie warto przechodzić obojętnie obok budyniowych jabłek, ponieważ są bardzo zdrowy. W sklepach na ogół można jest dostać w czasie zimowych miesięcy. 

Właściwości zdrowotne czerymoi

Porcja 100 g tego egzotycznego owocu o słodkim miąższu dostarcza około 75 kalorii. Czerymoja jest bogata w składniki odżywcze, m.in. witaminy C, A, z grupy B, a także potas, miedź, żelazo i magnez. Dostarcza organizmowi również wielu przeciwutleniaczy. Choć wygląda niepozornie, skrywa prawdziwe skarby.

Właściwości prozdrowotne czerymoi, dla których warto sięgać po ten owoc: 

  • wspiera trawienie: jest bogaty w błonnik, dlatego jego włączenie do diety zapobiega zaparciom i poprawia pracę układu pokarmowego,
  • działa przeciwzapalne: zawiera flawonoidy, które łagodzą stany zapalne,
  • wzmacnia odporność: czerymoja jest bogata w witaminę C i przeciwutleniacze, które wspierają układ odpornościowy i chronią przed infekcjami,
  • poprawia działanie układu nerwowego: jabłko budyniowe ma spore pokłady witaminy B6, która działa korzystnie na układ nerwowy i pobudza produkcję neuroprzekaźników odpowiedzialnych za dobry nastrój,
  • pomaga kontrolować ciśnienie krwi: dzięki obecności potasu i magnezu, 
  • działa korzystnie na wzrok: czerymoja jest bogata w luteinę i  karotenoidy, które mogą chronić oczy przed stresem oksydacyjnym, zmniejszać ryzyko rozwoju zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej,
  • odmładza: owoc jest bogaty w przeciwutleniacze, które chronią skórę przed działaniem wolnych rodników, dlatego włączenie go do diety może hamować proces starzenia się skóry,
  • działa przeciwnowotworowo: czerymoja zawiera flawonoidy, takie jak katechina i epikatechina, które w badaniach wykazują zdolność hamowania rozwoju nowotworów.

Jak jeść czerymoję?

Owoce czerymoi mają śmietankowy smak i kremową konsystencję, dlatego są chętnie jedzone bez żadnych dodatków. Zanim zjemy czerymoję, koniecznie usuńmy skórę i pestki z owocu, ponieważ zawierają one wprawdzie niewielką ilość, ale jednak toksycznego związku, który może uszkadzać układ nerwowy.

Owoc należy umyć, przekroić na pół, usunąć czarne nasiona, a następnie wydrążyć miąższ łyżką. Jabłko budyniowe można dodawać do smoothie, jogurtu i sałatek owocowych. Nadaje się też jako baza do deserów i kremów.

Ile kosztuje czerymoja?

Cena czerymoi może różnić się w zależności od sklepu oraz pory, ale na ogół waha się pomiędzy 12 a 20 zł za sztukę. Owoce może zakupić w sklepach internetowych ze zdrową żywnością oraz niektórych supermarketach.

Czytaj także:
Ciekawe owoce egzotyczne, których musisz spróbować. Każdy z nich ma unikalny smak i zapach
Ma 10 razy więcej witaminy C, niż pomarańcze i cytryny, a Polacy go omijają. Rośnie dziko w całej Polsce, zbierz go za darmo
Ten owoc od 2 tysiącleci ceniony jest nie tylko w Azji. Zaskakuje właściwościami i praktycznie brakiem skutków ubocznych