Co jeść w restauracji?

Stosunkowo niewiele kalorii dostarczają lekkie ciasta wypiekane z dodatkiem świeżych owoców
Do restauracji chodzimy, gdy jedzeniem pragniemy celebrować chwilę, dopada nas nagły głód lub umawiamy się na lunch dla towarzystwa. Co wybrać z menu, aby posiłek był zdrowy, sycący i jednocześnie obfitował we wszystko, czego nam potrzeba?
/ 01.12.2010 12:30
Stosunkowo niewiele kalorii dostarczają lekkie ciasta wypiekane z dodatkiem świeżych owoców

Wielka uczta

W wyborze restauracji zazwyczaj kierujemy się opiniami innych osób, które mogą pomóc nam w znalezieniu tej najlepszej. W danym lokalu możemy więc liczyć na wysoką jakość posiłków, a tym samym wykorzystanych do ich przygotowania produktów, bądź wręcz przeciwnie.

Od czego jednak zacząć jedzenie? Najlepszym wyborem będzie lekka przystawka, która zmniejszy nasze łaknienie. Dzięki temu zaspokoimy pierwszy głód i zjemy mniejszą porcję głównego dania. Naszą przystawką może być porcja świeżych warzyw, surówka lub sałatka. Zupy najlepiej wybierać czyste, niezabielane. Jeśli akurat jesteśmy na diecie, możemy poprosić kelnera o podanie połowy porcji.

W roli dania głównego powinny pojawić się chude gatunki mięs jak cielęcina, jagnięcina, indyk. Warto również postawić na porcję tłustej, zdrowej ryby (np. łososia, która zawiera kwasy omega-3. Wywierają one zbawienny wpływ na nasz układ krążenia. Krwisty befsztyk będzie z kolei świetnym źródłem żelaza.

Do mięsa dobrze jest wybrać kieliszek czerwonego wina, w którym znajdziemy cenny składnik – resweratrol. Ma on wpływ w hamowaniu procesów starzenia czy obniżaniu stężenia cholesterolu we krwi. Bezkalorycznym, za to bogatym w witaminę C, dodatkiem do picia będzie woda z sokiem z cytryny.

Polecamy: Magia bazylii i oregano

Nagły głód

Zamiast do tradycyjnej budki z hot-dogami lub hamburgerami, lepiej jest udać się do baru ze zdrowymi kanapkami. Zdrowymi, czyli takimi, które przygotowuje się z pełnoziarnistego pieczywa, chudej wędliny, porcji sera i jeszcze większej ilości świeżych warzyw. Lubimy doprawić posiłek smakowitym sosem? Wybierzmy zwykły ketchup, który zawiera przeciwnowotworowy likopen.

Słodka chwila

Gdy udajemy się z przyjaciółką na „małe co nie co”, zazwyczaj mamy ochotę na coś słodkiego. Najczęściej wybieramy ciastka, lody lub kawę z pyszną pianką. Niestety, często zamawiamy większą porcję, niż planowałyśmy.

Co jest najlepszym wyborem? Jeśli ciastko, to z dużą zawartością kakao, które jest bogactwem magnezu, lub na bazie sera twarogowego, ponieważ ser doskonale wzbogaca dietę w wapń. Stosunkowo niewiele kalorii dostarczają lekkie ciasta wypiekane z dodatkiem świeżych owoców. Najlepiej unikać słodzenia kawy, gdyż nie wnosi to nic poza zbędnymi kilokaloriami. Napój lepiej jest zabielić mlekiem, aniżeli tłustą śmietanką

Polecamy: Ależ to pięknie pachnie, czyli jak oszukać apetyt?

Redakcja poleca

REKLAMA