Królewska bazylia
Bazylia, czyli Ocimum basilicum, określana jest mianem „ziele królewskie”.
Istnieje wiele odmian bazylii – o czerwonych liściach, zielonych czy też z nakrapianymi białymi plamkami. Kwiaty kształtem przypominają kłosy i w zależności od odmiany mogą być czerwone, białe lub fioletowe.
Bazylia to roślina jednoroczna o jadalnych kwiatach i liściach. Jest półkrzewem dorastającym do wysokości ok. 50 cm. Pochodzi ze wschodnich Indii, gdzie czczona była jako zioło poświęcone bogowi Wisznu.
Najintensywniejszy zapach wykazuje świeża bazylia. Z uwagi na to, iż podczas suszenia traci ona większość aromatu, zaleca się przechowywanie jej w oliwie z oliwek. Jak to zrobić?
Jak przechowywać świeżą bazylię?
Rozdrobnioną bazylię zalewa się oliwą i przechowuje w lodówce, w szczelnie zamkniętym naczyniu. W takich warunkach świeżość tego zioła utrzymuje się nawet 5 miesięcy.
Bazylia znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Szczególnie mowa tu o odmianach typowo śródziemnomorskich, na przykład Genovese. Świeża bazylia, o wyjątkowym aromacie, idealnie komponuje się z różnego rodzaju sałatami, zupami, sosami, daniami z warzyw, ryb oraz mięs. Któż z nas nie zna smaku pomidorów z mozarellą i świeżą bazylią?
Polecamy: Czy wiesz jak przechowywać zioła?
Niezapomniany smak pesto?
Najsłynniejsze jej wykorzystanie najprawdopodobniej dotyczy pesto. Jest to włoska pasta składająca się z bazylii, czosnku, parmezanu, orzeszków pinii, oliwy z oliwek i dodatku soli. A oto i przepis na słynne Pesto á la Genovese, które we włoskiej kuchni stanowi klasyczny sos do spaghetti.
Składniki do Pesto á la Genovese:
- 2 garści świeżej bazylii (liści),
- 125ml oliwy z oliwek,
- 100g startego parmezanu,
- 2-3 łyżki orzeszków pinii,
- 2-3 ząbki czosnku,
- szczypta soli.
Umyte, rozdrobnione liście bazylii należy rozcierać w moździerzu z obranym czosnkiem, orzechami pinii i oliwą, do momentu uzyskania konsystencji papkowatej. Następnie całość należy wymieszać z parmezanem i dodać odrobinę soli. Tak przygotowane Pesto należy podawać z ugotowanym na półtwardo makaronem.
Aromatyczne oregano
Łacińska nazwa tej wieloletniej rośliny to Origanum vulgare. Oregano zwane jest także lebiodką, a pochodzi ze Środkowej i Południowej Ameryki i jest uznawane za jedno z ważniejszych ziół kuchni śródziemnomorskiej. Podobnie jak bazylia, tak i ta roślina charakteryzuje się występowaniem wielu odmian.
Oregano zapachem przypomina tymianek i majeranek, zaś w smaku – jest od nich ostrzejszy. Jako przyprawa znajduje zastosowanie w kuchni zarówno w formie świeżej jak i suszonej. Powszechnie dodawana jest do pizzy, pomidorowych sosów, pieczonych mięs – szczególnie cielęciny i wieprzowiny.
Lebiodka jest powszechnie używana przez Włochów. Na przykład w Kampanii - regionie Włoch, popularną potrawą jest Alla pizzaiola. A co to takiego? Jest to smażone mięso podawane z sosem pomidorowym z dużą ilością czosnku i oregano.
I jak Wasze ślinianki? ;)
Przeczytaj też: Tabela przypraw - zastosowanie
Zobacz koniecznie - Vademecum ziół