Choć są łatwo dostępne i tanie jak przysłowiowy barszcz, to jemy je zdecydowanie za rzadko. A są prawdziwą skarbnicą składników odżywczych. Co w sobie kryją te tajemnicze bulwy?
Właściwości odżywcze buraków
- Dzięki witaminie C, a także witaminom z grupy B oraz witaminie A buraki wpływają korzystnie na odporność, chroniąc przed grypą i przeziębieniami.
- Mają sporo żelaza i kwasu foliowego – ten duet składników sprawia, że działają krwiotwórczo i zapobiegają anemii.
- Obfitują w inne minerały, jak wapń, magnez oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez, które mogą chronić przed nowotworami.
- Zawartość potasu i ogólny skład buraków sprawia, że odkwaszają organizm – polecane są więc osobom spożywającym dużo produktów zakwaszających (np. mięsa, ciasta, pieczywa), cierpiącym m.in. na zgagę.
- Uwaga! Buraki zawierają dużo cukru (ok. 10 g w 100 g warzyw), powinni więc na nie uważać chorzy na cukrzycę.