Bogactwo smaków – czym jest Slow Food?

Naturalne składniki, poszukiwanie smaków potraw bez dodatku konserwantów, zdrowa żywność i radość płynąca z jedzenia – to główne atrybuty kuchni Slow Food. Przeczytaj, jak założenia tej organizacji mogą zmienić twoje nawyki żywieniowe i jak wpłyną one na twój organizm.
/ 06.11.2012 14:10
Slow food.

Slow food – z czym to się je?

   Slow Food to międzynarodowa społeczność, zrzeszająca smakoszy z całego świata. Wszystko miało swój początek we Włoszech pod koniec XX wieku. Wtedy właśnie nasza europejska cywilizacja zaczęła być „zalewana” produktami z Ameryki, dostępnymi szybko, tanio i od ręki – tak zwanym „fast foodem”. Była to naturalna kolej rzeczy – w końcu żyjemy coraz szybciej, coraz mniej czasu mamy na cokolwiek innego poza obowiązkami. W tym całym pędzie zatraciliśmy chęć odczuwania smaku. Zadowalamy się małymi, nie do końca zdrowymi potrawami, a w pewnych przypadkach nawet substytutami potraw.

Polecamy: Czy wegetarianizm jest zdrowy?

Jem naturalnie, jem smacznie!

   Slow Food w swoich głównych założeniach ma powrót do naturalnych składników potraw oraz rezygnację z konserwantów, które są głównymi składnikami „szybkiego jedzenia”. Nasze kubki smakowe są niejako przyzwyczajone do mocnych wrażeń smakowych, jakich dostarczają nam emulgatory i „poprawiacze” smaku i zapachu potraw. Składniki naturalne są odbierane przez nas jako słabsze ze względu na mniej intensywne doznania. Dlatego właśnie często spotykamy się z opinią, że jedzenie przygotowane bez „polepszaczy” smaku jest niesmaczne. Jednak po pewnym czasie od odstawienia konserwantów, nasz mózg wraca pamięcią do naturalnych kompozycji i smaków. Dzięki umiejętnemu łączeniu przypraw oraz stosowaniu przepisów kulinarnych, opartych na założeniach Slow Food, nasze naturalne jedzenie może przewyższać smakowo wszystkie emulgatory świata!

Jem zdrowo!

   Idea Slow Food pokazuje, że jedzenie samo w sobie może być celebracją. Mniej mu tu do powiedzenia sam sposób podania jedzenia, choć jego wygląd także ma znaczenie. Przygotowywanie posiłku, spożywanie go, nawet robienie zakupów przed posiłkiem i zasięganie informacji na temat składników – wszystkie te czynności tworzą w pewnym sensie uroczystą atmosferę wokół określonego dania. Każdy zmysł musi być zaspokojony – w szczególności węch i smak, czyli te dwa, które odgrywają najważniejszą rolę w percepcji danego posiłku. Slow Food uczy jak ze zwykłego obiadu stworzyć ucztę nie tylko dla ciała, ale też dla ducha i umysłu.

Zobacz również: Slow food - na czym polega

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (4)
/28.06.2016 12:51
oo to o mnie :) propaguję zdrowe i nieprzetworzone jedzenie od niedawna, ale z dużym zaangażowaniem. Mężuś nakupił sprzętów, w końcu zaczęłam korzystać. Świeże soki wyciskam codziennie od ponad miesiąca i zauważyłam spadek wagi
/10.06.2014 11:28
olej arachidowy? wow, brzmi smacznie, czy rzeczywiście ma posmak orzeszków? bardzo lubię orzechy, dodaję do wszystkich sałatek - prażę na suchej patelni, ale olej to dla mnie nowość,daj znać, jaki ma smak :)
/31.05.2014 23:38
Mniej żarcia a więcej chodzenia i, rowerkiem jeździć a nie siedzieć i, obżerać się. Więcej zieleniny podjadać a jest z czego wybrać marchewka , cebulka szczypior, rzodkiewka, papryka, pomidory. Senior Gliwice
POKAŻ KOMENTARZE (1)