Sałatka z arbuza i fety
Składniki:
• kawałek arbuza bez pestek (około 300 g),
• ser feta light (80g),
• 2 łyżki posiekanej świeżej mięty,
• 3 łyżki soku z cytryny,
• 1 łyżka miodu.
Arbuza i fetę pokroić w kostkę, włożyć do miseczki, posypać miętą i polać sokiem z cytryny wymieszanym z miodem.
Koktajl arbuzowo-malinowy z migdałami
Składniki:
• kawałek arbuza bez pestek (około 200 g),
• maliny (150 g),
• jogurt naturalny (200 g),
• płatki migdałowe (20 g),
• 1 łyżka miodu.
Wszystkie składniki (oprócz migdałów) zmiksować. Na wierzchu posypać płatkami migdałowymi. Koktajl podawać lekko schłodzony.
Sałatka z arbuzem, fetą i rukolą
Składniki:
• garść rukoli,
• kawałek arbuza bez pestek (około 200 g),
• ser feta light (80 g),
• 5 pokrojonych w plasterki czarnych oliwek,
• 1/4 pokrojonej w cienkie plasterki czerwonej cebuli,
• 1 łyżka lekko zrumienionych na patelni pestek dyni,
• 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii (opcjonalnie),
• pieprz, 1 łyżka miodu i 2 łyżki soku z cytryny.
Do miseczki włożyć rukolę, dodać arbuza, fetę, oliwki, cebulę i pestki dyni. Posypać bazylią i polać sosem winegret (przygotowanym z miodu, pieprzu i soku z cytryny).
Arbuzowe łódeczki z serkiem i awokado
Składniki:
• sztuka awokado,
• kawałek arbuza bez pestek (około 100 g),
• serek wiejski lekki (100 g),
• łosoś wędzony (plastry, 30 g),
• koperek, pieprz, sól.
Z awokado wyciąć delikatnie środek (tak, aby pozostały 2 łódeczki). Pokroić razem z arbuzem i łososiem w kostkę. Połączyć z serkiem i przyprawić. Całość włożyć do łódeczek z awokado. Na wierzchu posypać koperkiem.
Zobacz też: Zdrowotne właściwości truskawek
Sałatka arbuzowo-melonowa
Składniki:
• kawałek melona bez pestek (około 150 g),
• kawałek arbuza bez pestek (około 150 g),
• sok z cytryny, listki mięty.
Arbuza i melona pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny i przybrać listkami mięty.
Sałatka z arbuza, ricotty i pomarańczy
Składniki:
• garść sałaty strzępiastej (lub lodowej),
• kawałek arbuza bez pestek (około 100 g),
• serek ricotta (100 g),
• pomarańcza (100 g),
• pomidor (100 g),
• 1 łyżka lekko zrumienionych na patelni pestek dyni,
• pieprz, 1 łyżka miodu i 2 łyżki soku z cytryny.
Arbuza, pomarańczę i pomidora pokroić w kostkę, sałatę porwać. Składniki włożyć do miseczki, na wierzchu ułożyć kawałki ricotty i posypać pestkami dyni. Całość polać sosem winegret (przygotowanym z miodu, pieprzu i soku z cytryny).
Orzeźwiający koktajl arbuzowy z szaszłykami
Składniki:
• kawałek arbuza bez pestek (około 400 g),
• winogrona (kilka kulek),
• sok z cytryny,
• liście świeżej mięty.
Miąższ arbuza oczyścić z pestek i zmiksować. Dolać wyciśnięty sok z cytryny. Wymieszać i przelać do wysokich szklanek. Udekorować listkami mięty i szaszłykami przygotowanymi z kawałków arbuza i winogron.
Zobacz też: Banan - owoc, który dodaje sił!
Autor: Joanna Scheffs