Wcale nie light, wcale nie fit
Osoby dbające o linię często wybierają produkty light czy batoniki fit – sama nazwa może wprowadzić nas jednak w błąd. Produkty te, powszechnie uznawane za dietetyczne, mają mnóstwo substancji dodatkowych – bo aby uzyskać smak, zapach oraz konsystencję produktu tradycyjnego – „nie light”, należy dodać słodzik, zagęstniki, wzmacniacze smaku i zapachu, barwniki i wiele innych. Zatem, na jakie produkty zwrócić szczególną uwagę?
- Wody smakowe
Czy wiesz, że woda smakowa to tak naprawdę napój? Robiąc zakupy, zapoznaj się z etykietą dowolnej wody smakowej. Analizując składniki tego produktu, znajdziemy dużo niezdrowych substancji dodatkowych – konserwantów, aromatów, ale również cukier! Poza tym, najczęściej woda smakowa jest produkowana na bazie zwykłej wody źródlanej – praktycznie pozbawionej składników mineralnych. Wód smakowych na pewno nie można traktować jako zastępnika naturalnej wody mineralnej! Najzdrowsze jest picie naturalnych wód, a jeśli chcesz pić wodę smakową, to dodaj do niej po prostu sok ze świeżo wyciśniętej cytryny, grejpfruta czy pomarańczy.
- Batoniki musli
Batoniki zbożowe, poza zawartością płatków owsianych, orzechów czy suszonych owoców, zawierają bardzo duży dodatek cukru lub syropu glukozowo-fruktozowego. Okazuje się, że dodatek syropu, jest równie szkodliwy dla naszego zdrowia, jak nadmiar cukru. Spożywany często prowadzi do gwałtownych zmian poziomu insuliny oraz glukozy we krwi, powodując szybkie tycie. Poza tym, potęguje apetyt. W składzie batoników jest również tłuszcz utwardzony, który spożywany regularnie prowadzi do wystąpienia zmian nowotworowych.
Zobacz: Tabela kalorii – słodycze
Jak zrobić batoniki musli w domu?
Batoniki kupowane w sklepach lepiej zastąpić batonami samodzielnie przyrządzanymi w domu – wystarczy wymieszać ulubione bakalie, np. patki owsiane, migdały, suszone morele, orzechy pistacjowe, razem z mlekiem zagęszczonym. Masę zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180⁰C. Następnie kroimy batoniki i gotowe!
Uwaga! Podobny skład do batoników zbożowych, mają gotowe mieszanki musli – dlatego również musli lepiej przygotować samodzielnie w domu.
- Jogurty owocowe
Większość jogurtów owocowych to prawdziwa bomba kaloryczna! Jogurty owocowe, ze względu na bardzo duży udział cukru i syropów, mają więcej kalorii niż obiad! Duży jogurt owocowy to nawet 500 kalorii! Zdecydowanie lepszym żywieniowym wyborem będzie jogurt naturalny, a jeśli masz ochotę na jogurt owocowy, to do naturalnego jogurtu dodaj świeże owoce. Możesz również wzbogacić wartość odżywczą jogurtu, dodając nasiona słonecznika, orzechy nerkowce, otręby czy siemię lniane. Dodatki te będą świetnym uzupełnieniem diety w błonnik pokarmowy, witaminy i składniki mineralne.
Polecamy: Mleko kontra jogurt, kefir i maślanka – co najlepiej wybrać?