Ryby w wakacyjnym menu - dietetyk radzi

Podczas wakacji nad morzem chętniej niż zwykle sięgamy po dania z ryb. Warto zatem wiedzieć, które gatunki są najzdrowsze i jak sprawdzić, czy ryba jest świeża.

Podczas wakacji nad morzem chętniej niż zwykle sięgamy po dania z ryb. Warto zatem wiedzieć, które gatunki są najzdrowsze i jak sprawdzić, czy ryba jest świeża.

Ryby w wakacyjnym menu - dietetyk radzi

Fot. Depositphotos

Ryby uznawane są za nieodłączny składnik prawidłowej diety. Wzmacniają serce, opóźniają
procesy starzenia, mają też pozytywny wpływ na wygląd skóry i włosów. Najbardziej cenione są
gatunki morskie, zawierające dużą ilość kwasów tłuszczowych omega-3, odpowiedzialnych za
prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego. Ich bogatym źródłem jest zwłaszcza łosoś, halibut, sardynka czy śledź. Porcji zdrowia dostarczą nam także chude ryby, takie jak sandacz,
sola, pstrąg lub okoń, polecane zwłaszcza osobom będącym na diecie. Co więcej, gatunki o niskiej zawartości tłuszczu obfitują w witaminy z grupy B.

Jak wybrać zdrową i świeżą rybę?

Wybierając dania z ryb w nadmorskich kurortach, zwróćmy uwagę czy są to gatunki występujące w danym regionie. Istotny będzie także sposób ich przyrządzenia. – Najzdrowsze są świeże ryby, gotowane na parze, pieczone w folii lub na grillu. W ten sposób zachowują one cenne kwasy tłuszczowe i witaminy. Zdecydowanie unikajmy dań rybnych w oleju, sosach czy smażonych w grubej panierce – podpowiada Agnieszka Faryniarz, dietetyk z Centrum Naturhouse. Aby mieć pewność, że zjemy zdrowy posiłek, najlepiej wybrać się do mniejszych smażalni, działających w sąsiedztwie gospodarstw rybnych. W takich miejscach możemy także najczęściej kupić świeżą rybę i samemu ją przyrządzić. Decydujmy się na mniejsze okazy, mające naturalny zapach oraz sprężystą, błyszczącą skórę i bladoczerwone skrzela. Odpowiednio wybrane i przygotowane  ryby będą nie tylko smaczne, ale przede wszystkim dostarczą naszemu organizmowi wielu cennych składników odżywczych.

Moc zalet

Lista korzyści wynikających ze spożywania ryb jest bardzo długa. – Ich podstawową zaletą jest duża zawartość białka, które charakteryzuje się wysoką strawnością, wynoszącą około 93-97%,
a więc wyższą od strawności białek mięsa wołowego (87-89%)
– przyznaje dietetyk z Centrum Naturhouse. Dodatkowo, białko hamuje apetyt i wspomaga proces odchudzania. Mięso ryb  zawiera również ważne sole mineralne, takie jak: selen, wapń i magnez. Jest źródłem witamin (m.in. A, D i E) wspomagających pracę układu pokarmowego, wzmacniających pamięć i koncentrację, a także jodu, odgrywającego ważną rolę dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy.

Z uwagi na tak liczne właściwości dla zdrowia i kondycji organizmu, warto sięgać po ryby nie tylko podczas pobytu nad morzem. Zgodnie z zaleceniami dietetyków, dania z ryb powinniśmy
spożywać minimum dwa razy w tygodniu.

Źródło: Materiały prasowe

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/6 lat temu
właśnie teraz jest najlepszy czas na ryby, świeże są łatwo dostępne i można z nich wyczarować wspaniałe dania. fajny przepis na paelle znalazłam na jednym z blogów http://owocemorza.blogspot.com/2012/07/paella-z-owocami-morza.html
/6 lat temu
fajna grafika