fit przepisy na święta fot. Adobe Stock, Alliance

10 sprawdzonych fit przepisów na święta. Oto tradycyjne, a dietetyczne potrawy świąteczne

Fit przepisy na święta są smaczne, a mniej kaloryczne. Jeśli nie chcesz czuć się objedzona w Wigilię i święta Bożego Narodzenia, przygotuj dietetyczne wersje klasycznych potraw świątecznych. Skorzystaj z 10 fit świątecznych przepisów.
Agata Bernaciak / 07.12.2021 14:09
fit przepisy na święta fot. Adobe Stock, Alliance

Fit przepisy na święta pomogą ci zachować szczupłą sylwetkę w okresie świątecznym. Dietetyczne potrawy bożonarodzeniowe wcale nie są mniej smaczne niż klasyczne świąteczne i wigilijne potrawy. Skorzystaj z fit przepisów bożonarodzeniowych w trosce o swoją sylwetkę i zdrowie.

Spis treści:

  1. Pomarańczowy piernik bez mąki
  2. Makowe tiramisu
  3. Sałatka śledziowa z rodzynkami i oliwkami
  4. Kiszony barszcz czerwony
  5. Pstrąg z rozmarynem
  6. Ciasteczka orzechowe z cynamonem
  7. Dietetyczny bigos
  8. Kaczka z jabłkami i suszonymi śliwkami
  9. Kluski z makiem po kujawsku
  10. Piernik z dżemem

Pomarańczowy piernik bez mąki

Składniki (na 8 porcji):

  • 150 g otrąb,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 g naturalnego cukru brzozowego (ksylitolu),
  • sok z pomarańczy,
  • skórka z pomarańczy pokrojona w kosteczkę,
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1/2 szklanki chudego jogurtu,
  • 2 żółtka,
  • 3 białka,
  • 2 łyżki orzechów włoskich i suszonych owoców,
  • mała forma „keksówka” (najlepiej silikonowa – takiej nie trzeba natłuszczać).

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik do 170 stopni.
  2. Zmieszaj otręby, proszek do pieczenia, przyprawy, ksylitol i skórkę pomarańczy. Dodaj jogurt, żółtka, sok z pomarańczy, orzechy i suszone owoce.
  3. Białka ubij na sztywno i zmieszaj delikatnie z masą.
  4. Piecz ok. 25-30 minut (wbij patyczek, jeśli będzie suchy, jest OK).

Makowe tiramisu

Składniki (na 6 porcji):

  • 3 całe jajka,
  • 2 żółtka,
  • 120 g ksylitolu,
  • 50 g mielonego maku,
  • pół szklanki chudego mleka,
  • 2 łyżki rumu,
  • 2 łyżki soku z pomarańczy,
  • kilka rodzynek.

Sposób przygotowania:

  1. Gotuj na małym ogniu mak z mlekiem, rodzynkami, sokiem z pomarańczy i 20 g ksylitolu (ok. 10 minut, aż mak wchłonie mleko). Dodaj rum.
  2. Mikserem ubij na parze jajka ze 100 g ksylitolu (na garnku z gotującą wodą postaw miskę i miksuj, aż masa jajeczna dobrze zgęstnieje, sprawdź to rysując kreskę łyżką – powinna nie znikać).
  3. Zdejmij miskę z pary i ubijaj masę jeszcze przez chwilę, aż wystygnie. Delikatnie wymieszaj jajka z serkiem.
  4. Do szklanek nakładaj na zmianę warstwę maku i kremu. Na koniec posyp deser skórką pomarańczową.
  5. Schładzaj w lodówce minimum 45 minut przed podaniem.

fit potrawy świąteczne - tirmaisu makowefot. Makowe tiramisu/ Adobe Stock, john rodenn punzalan castilloEyeEm

Sałatka śledziowa z rodzynkami i oliwkami

Składniki:

  • podwójny marynowany płat śledziowy,
  • marynowana papryka,
  • 2 łyżki rodzynek,
  • 10 czarnych oliwek drylowanych,
  • łyżka majonezu niskotłuszczowego lub greckiego jogurtu.
Sposób przygotowania:
  1. Śledzia (po ściągnięciu skóry), paprykę i czarne oliwki pokrój w drobne paseczki (zostaw kilka oliwek do dekoracji).
  2. Wszystkie składniki wymieszaj w misce razem z rodzynkami, dodaj 1 łyżkę majonezu lub jogurtu greckiego.
  3. Udekoruj sałatkę krążkami czarnych oliwek.

fit potrawy świąteczne sałatka śledziowa
fot. Sałatka śledziowa/ Adobe Stock, photka

Kiszony barszcz czerwony

Składniki:

  • 3-4 duże buraki,
  • marchew,
  • korzeń pietruszki,
  • plaster selera,
  • łyżeczka kminku,
  • 5 dużych ząbków czosnku,
  • chrzan,
  • 2 litry wody,
  • łyżką cukru i soli,
  • piętka suchego chleba żytniego zrobionego na zakwasie.

Sposób przygotowania:

  1. Buraki i warzywa opłucz i obierz. Pokrój czosnek na mniejsze kawałki.
  2. Zagotuj wodę i rozpuść w niej sól i cukier, przelej do garnka lub słoika.
  3. Wsyp do słoika lub garnka warzywa, kminek, czosnek, chrzan. Na wierzch połóż chleb. Wierzch naczynia przykryj gazą i zabezpiecz gumką recepturką.
  4. Naczynie postaw w ciepłym miejscu na ok. 5 dni.
  5. Po upływie kilku dni usuń z wierzchu zupy kożuch, przecedź barszcz. Gotowe!

fit potrawy świąteczne kiszony barszczfot. Kiszony barszcz/ Adobe Stock, New Africa

Pstrąg z rozmarynem

Składniki:

  • pstrąg,
  • gałązka rozmarynu,
  • cebula pokrojona w plastry,
  • ząbek czosnku,
  • przyprawa uniwersalna,
  • sok z cytryny,
  • folia aluminiowa.
Sposób przygotowania:
  1. Pstrąga oczyść i obsyp przyprawą uniwersalną.
  2. Wewnątrz ryby umieść gałązkę rozmarynu, cebulę, czosnek i pieprz.
  3. Z wierzchu skrop rybę cytryną, zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku w temperaturze ok. 180 stopni przez 20-30 minut.

fit potrawy świąteczne rybafot. Pieczony pstrąg/ Adobe Stock, rafikovayana

Ciasteczka orzechowe z cynamonem

Składniki na ok. 30 szt.:

  • 1 białko,
  • 100 g cukru (lub kilka szt. słodzika),
  • 150 g orzechów laskowych,
  • łyżeczka cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy laskowe zmiel na drobno.
  2. Z białka i cukru ubij gładką, białą masę.
  3. Dodaj do masy zmielone orzechy, cynamon i wymieszaj.
  4. Wstaw masę do zamrażarki na 15 minut. Następnie wyłóż ją na papier do pieczenia i pod przykryciem wałkuj.
  5. Wytnij kształty i piecz w nagrzanym do 160°C piekarniku przez 10 -12 minut.

fit potrawy świąteczne ciasteczkafot. Ciasteczka orzechowe/ Adobe Stock, yuliiaholovchenko

Dietetyczny bigos

Składniki:

  • 2 kg kapusty kiszonej,
  • 30 dag śliwek węgierek,
  • 1 jabłko,
  • 2 spore cebule,
  • suszone grzyby,
  • chuda kiełbasa lub mięso drobiowe,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • przyprawy według uznania.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój kapustę, usuń pestki ze śliwek oraz gniazdo z jabłka.
  2. Włóż do garnka składniki i zalej wodą, dodaj przyprawy ziarniste i gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. godziny.
  3. Namocz grzyby we wrzątku, pokrój i dodaj do garnka, to samo zrób z mięsem i cebulą (po uprzednim podsmażeniu na patelni).
  4. Po dodaniu ostatnich składników gotuj jeszcze godzinę. Dopraw pieprzem mielonym i nie sól!

fit potrawy swiąteczne bigosfot. Dietetyczny bigos świąteczny/ Adobe Stock, Dar1930

Kaczka z jabłkami i suszonymi śliwkami

Składniki:
  • 2 garście suszonych śliwek,
  • 3 obrane ze skóry jabłka,
  • kaczka,
  • przyprawy (w tym liść laurowy).
Sposób przygotowania:
  1. Obierz kaczkę ze skóry i umyj, oczyść z tłuszczu. Obsmaruj ją przyprawami i wsadź do naczynia żaroodpornego.
  2. Obrane jabłka pokrój w plasterki.
  3. Poukładaj suszone śliwki i plasterki jabłek na całej powierzchni kaczki.
  4. Wsadź do lodówki na pół godziny.
  5. Po upływie tego czasu włóż do piekarnika (rozgrzanego do 150 stopni Celsjusza) na 60 minut. Umieść kaczkę pod przykryciem!

fit potrawy świąteczne kaczkafot. Kaczka na święta/ Adobe Stock, FomaA

Kluski z makiem po kujawsku

Składniki:

  • 40 dag mąki,
  • szklanka wody,
  • 250 g maku,
  • szczypta soli,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżki cukru,
  • łyżka cynamonu.
Sposób przygotowania:
  1. Zagnieć ciasto jak na makaron z mąki, wody, soli i dwóch jaj. Po wyrobieniu - rozwałkuj na gruby makaron.
  2. Krótko pokrojony makaron obgotuj, przelej zimną wodą.
  3. Do maku dodaj cukier lub miód, masło, jajko oraz cynamon. Następnie wymieszaj z ugotowanymi kluskami.

Piernik z dżemem

Składniki:

  • 2 jaja,
  • szklanka cukru,
  • szklanka mleka,
  • pół szklanki oleju,
  • 2 szklanki mąki,
  • pół słoiczka dżemu,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 1 płaska łyżeczka sody,
  • przyprawa do piernika,
  • 2 łyżki kakao.

Sposób przygotowania:

  1. Jaja utrzyj z cukrem, dodaj dżem i dalej ucieraj.
  2. Dodaj resztę składników i dokładnie wymieszaj - masa jest gotowa do wypiekania.
  3. Piecz ok. 30 - 45 min w 180 stopniach.
  4. Po upieczeniu przekrój i przełóż dżemem.

fit potrawy swiąteczne piernikfot. Piernik świąteczny z dżemem/ Adobe Stock, wypiekibeaty

Treść artykułu opublikowana pierwotnie 21.11.2013.

Czytaj także:
Fit ciasta na święta Bożego Narodzenia. Oto 5 sprawdzonych przepisów
Jak nie przytyć w grudniu, jedząc bez wyrzeczeń? 12 skutecznych porad od dietetyka
Co jeść w święta gdy cierpimy na chorobę żołądka?