Fit przepisy na święta pomogą ci zachować szczupłą sylwetkę w okresie świątecznym. Dietetyczne potrawy bożonarodzeniowe wcale nie są mniej smaczne niż klasyczne świąteczne i wigilijne potrawy. Skorzystaj z fit przepisów bożonarodzeniowych w trosce o swoją sylwetkę i zdrowie.
Spis treści:
- Pomarańczowy piernik bez mąki
- Makowe tiramisu
- Sałatka śledziowa z rodzynkami i oliwkami
- Kiszony barszcz czerwony
- Pstrąg z rozmarynem
- Ciasteczka orzechowe z cynamonem
- Dietetyczny bigos
- Kaczka z jabłkami i suszonymi śliwkami
- Kluski z makiem po kujawsku
- Piernik z dżemem
Pomarańczowy piernik bez mąki
Składniki (na 8 porcji):
- 150 g otrąb,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 100 g naturalnego cukru brzozowego (ksylitolu),
- sok z pomarańczy,
- skórka z pomarańczy pokrojona w kosteczkę,
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 1/2 szklanki chudego jogurtu,
- 2 żółtka,
- 3 białka,
- 2 łyżki orzechów włoskich i suszonych owoców,
- mała forma „keksówka” (najlepiej silikonowa – takiej nie trzeba natłuszczać).
Sposób przygotowania:
- Nagrzej piekarnik do 170 stopni.
- Zmieszaj otręby, proszek do pieczenia, przyprawy, ksylitol i skórkę pomarańczy. Dodaj jogurt, żółtka, sok z pomarańczy, orzechy i suszone owoce.
- Białka ubij na sztywno i zmieszaj delikatnie z masą.
- Piecz ok. 25-30 minut (wbij patyczek, jeśli będzie suchy, jest OK).
Makowe tiramisu
Składniki (na 6 porcji):
- 3 całe jajka,
- 2 żółtka,
- 120 g ksylitolu,
- 50 g mielonego maku,
- pół szklanki chudego mleka,
- 2 łyżki rumu,
- 2 łyżki soku z pomarańczy,
- kilka rodzynek.
Sposób przygotowania:
- Gotuj na małym ogniu mak z mlekiem, rodzynkami, sokiem z pomarańczy i 20 g ksylitolu (ok. 10 minut, aż mak wchłonie mleko). Dodaj rum.
- Mikserem ubij na parze jajka ze 100 g ksylitolu (na garnku z gotującą wodą postaw miskę i miksuj, aż masa jajeczna dobrze zgęstnieje, sprawdź to rysując kreskę łyżką – powinna nie znikać).
- Zdejmij miskę z pary i ubijaj masę jeszcze przez chwilę, aż wystygnie. Delikatnie wymieszaj jajka z serkiem.
- Do szklanek nakładaj na zmianę warstwę maku i kremu. Na koniec posyp deser skórką pomarańczową.
- Schładzaj w lodówce minimum 45 minut przed podaniem.
fot. Makowe tiramisu/ Adobe Stock, john rodenn punzalan castilloEyeEm
Sałatka śledziowa z rodzynkami i oliwkami
Składniki:
- podwójny marynowany płat śledziowy,
- marynowana papryka,
- 2 łyżki rodzynek,
- 10 czarnych oliwek drylowanych,
- łyżka majonezu niskotłuszczowego lub greckiego jogurtu.
- Śledzia (po ściągnięciu skóry), paprykę i czarne oliwki pokrój w drobne paseczki (zostaw kilka oliwek do dekoracji).
- Wszystkie składniki wymieszaj w misce razem z rodzynkami, dodaj 1 łyżkę majonezu lub jogurtu greckiego.
- Udekoruj sałatkę krążkami czarnych oliwek.
fot. Sałatka śledziowa/ Adobe Stock, photka
Kiszony barszcz czerwony
Składniki:
- 3-4 duże buraki,
- marchew,
- korzeń pietruszki,
- plaster selera,
- łyżeczka kminku,
- 5 dużych ząbków czosnku,
- chrzan,
- 2 litry wody,
- łyżką cukru i soli,
- piętka suchego chleba żytniego zrobionego na zakwasie.
Sposób przygotowania:
- Buraki i warzywa opłucz i obierz. Pokrój czosnek na mniejsze kawałki.
- Zagotuj wodę i rozpuść w niej sól i cukier, przelej do garnka lub słoika.
- Wsyp do słoika lub garnka warzywa, kminek, czosnek, chrzan. Na wierzch połóż chleb. Wierzch naczynia przykryj gazą i zabezpiecz gumką recepturką.
- Naczynie postaw w ciepłym miejscu na ok. 5 dni.
- Po upływie kilku dni usuń z wierzchu zupy kożuch, przecedź barszcz. Gotowe!
fot. Kiszony barszcz/ Adobe Stock, New Africa
Pstrąg z rozmarynem
Składniki:
- pstrąg,
- gałązka rozmarynu,
- cebula pokrojona w plastry,
- ząbek czosnku,
- przyprawa uniwersalna,
- sok z cytryny,
- folia aluminiowa.
- Pstrąga oczyść i obsyp przyprawą uniwersalną.
- Wewnątrz ryby umieść gałązkę rozmarynu, cebulę, czosnek i pieprz.
- Z wierzchu skrop rybę cytryną, zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku w temperaturze ok. 180 stopni przez 20-30 minut.
fot. Pieczony pstrąg/ Adobe Stock, rafikovayana
Ciasteczka orzechowe z cynamonem
Składniki na ok. 30 szt.:
- 1 białko,
- 100 g cukru (lub kilka szt. słodzika),
- 150 g orzechów laskowych,
- łyżeczka cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Orzechy laskowe zmiel na drobno.
- Z białka i cukru ubij gładką, białą masę.
- Dodaj do masy zmielone orzechy, cynamon i wymieszaj.
- Wstaw masę do zamrażarki na 15 minut. Następnie wyłóż ją na papier do pieczenia i pod przykryciem wałkuj.
- Wytnij kształty i piecz w nagrzanym do 160°C piekarniku przez 10 -12 minut.
fot. Ciasteczka orzechowe/ Adobe Stock, yuliiaholovchenko
Dietetyczny bigos
Składniki:
- 2 kg kapusty kiszonej,
- 30 dag śliwek węgierek,
- 1 jabłko,
- 2 spore cebule,
- suszone grzyby,
- chuda kiełbasa lub mięso drobiowe,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- przyprawy według uznania.
Sposób przygotowania:
- Pokrój kapustę, usuń pestki ze śliwek oraz gniazdo z jabłka.
- Włóż do garnka składniki i zalej wodą, dodaj przyprawy ziarniste i gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. godziny.
- Namocz grzyby we wrzątku, pokrój i dodaj do garnka, to samo zrób z mięsem i cebulą (po uprzednim podsmażeniu na patelni).
- Po dodaniu ostatnich składników gotuj jeszcze godzinę. Dopraw pieprzem mielonym i nie sól!
fot. Dietetyczny bigos świąteczny/ Adobe Stock, Dar1930
Kaczka z jabłkami i suszonymi śliwkami
- 2 garście suszonych śliwek,
- 3 obrane ze skóry jabłka,
- kaczka,
- przyprawy (w tym liść laurowy).
- Obierz kaczkę ze skóry i umyj, oczyść z tłuszczu. Obsmaruj ją przyprawami i wsadź do naczynia żaroodpornego.
- Obrane jabłka pokrój w plasterki.
- Poukładaj suszone śliwki i plasterki jabłek na całej powierzchni kaczki.
- Wsadź do lodówki na pół godziny.
- Po upływie tego czasu włóż do piekarnika (rozgrzanego do 150 stopni Celsjusza) na 60 minut. Umieść kaczkę pod przykryciem!
fot. Kaczka na święta/ Adobe Stock, FomaA
Kluski z makiem po kujawsku
Składniki:
- 40 dag mąki,
- szklanka wody,
- 250 g maku,
- szczypta soli,
- 3 jajka,
- 2 łyżki cukru,
- łyżka cynamonu.
- Zagnieć ciasto jak na makaron z mąki, wody, soli i dwóch jaj. Po wyrobieniu - rozwałkuj na gruby makaron.
- Krótko pokrojony makaron obgotuj, przelej zimną wodą.
- Do maku dodaj cukier lub miód, masło, jajko oraz cynamon. Następnie wymieszaj z ugotowanymi kluskami.
Piernik z dżemem
Składniki:
- 2 jaja,
- szklanka cukru,
- szklanka mleka,
- pół szklanki oleju,
- 2 szklanki mąki,
- pół słoiczka dżemu,
- łyżeczka cynamonu,
- 1 płaska łyżeczka sody,
- przyprawa do piernika,
- 2 łyżki kakao.
Sposób przygotowania:
- Jaja utrzyj z cukrem, dodaj dżem i dalej ucieraj.
- Dodaj resztę składników i dokładnie wymieszaj - masa jest gotowa do wypiekania.
- Piecz ok. 30 - 45 min w 180 stopniach.
- Po upieczeniu przekrój i przełóż dżemem.
fot. Piernik świąteczny z dżemem/ Adobe Stock, wypiekibeaty
Treść artykułu opublikowana pierwotnie 21.11.2013.
Czytaj także:
Fit ciasta na święta Bożego Narodzenia. Oto 5 sprawdzonych przepisów
Jak nie przytyć w grudniu, jedząc bez wyrzeczeń? 12 skutecznych porad od dietetyka
Co jeść w święta gdy cierpimy na chorobę żołądka?