Pikantne dania powinny na stałe zagościć w jadłospisie osób dbających o linię. Substancje decydujące o ostrym smaku chili hamują łaknienie i przyspieszają przemianę materii nawet o 25%! Efekt ten utrzymuje się jeszcze kilka godzin po zjedzeniu posiłku. Regularne spożywanie ostrej papryczki zwiększa wytrzymałość organizmu w trakcie długich i ciężkich treningów. Przyspiesza również regenerację!
1. Łosoś na sałacie (dla 2 osób)
Składniki:
- 20 dag fileta z łososia
- pół papryczki jalapeno
- łyżka sosu sojowego, oleju sezamowego
- opakowanie miksu sałat
- pół ogórka
- łyżka majonezu light
Sposób przygotowania: umyj i osusz łososia, polej sosem sojowym i odstaw do lodówki na godzinę. Następnie usmaż z obu stron na łyżce oleju sezamowego. Poczekaj, aż ostygnie i pokrój w kostkę. Umyj, osusz i pokrój paprykę w cienkie plasterki. Jeśli chcesz, by danie było naprawdę ostre, nie usuwaj nasion. Umyj ogórka i pokrój w plasterki. Wymieszaj z miksem sałat i ułóż w salaterce. Połóż kawałki łososia na sałacie, posyp kawałkami jalapeno i udekoruj kropelkami majonezu.
2. Szybka przekąska (dla 3 osób)
Składniki:
- długi ogórek
- słodka zielona papryka
- papryczka jalapeno
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki oliwy
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- ząbek czosnku
- łyżeczka czerwonego pieprzu, szczypta soli
Sposób przygotowania: obierz ogórka, przekrój wzdłuż na ćwiartki i usuń pestki. Miąższ pokrój na cienkie plastry, ułóż na sicie i posyp solą. Odstaw na 10 min. Pokrój w kostkę słodką paprykę
i jalapeno, dokładnie wymieszaj. Ułóż w 3 sporych kieliszkach po warstwie papryki, a na niej ogórka. Posyp połową pokruszonego pieprzu. Zalej oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny. Wymieszaj jogurt z posiekanym czosnkiem i ułóż na ogórkach. Posyp resztą pieprzu.
3. Marynowany ser (dla 4 osób)
Składniki:
- 10 dag sera koziego
- pół czerwonej papryczki chili
- szklanka oliwy extra virgin
- ząbek czosnku, 4 gałązki tymianku
- łyżeczka czerwonego pieprzu
Sposób przygotowania: Pokrój w cienkie plasterki chili i czosnek. Oberwij listki z tymianku, pieprz utłucz w moździerzu. Przyprawy wymieszaj. Pokrój ser w plastry i ułóż w słoiku, przesypując każdą warstwę przyprawami. Zalej oliwą i odstaw na 48 godzin w chłodne miejsce. Podawaj jako przystawkę.
4. Mielone na ostro (dla 1 osoby)
Składniki:
- 50 dag mielonej wołowiny
- 100 g czerwonej fasoli z puszki
- 100 g kukurydzy z puszki
- 2 puszki krojonych pomidorów
- garść mrożonej fasolki szparagowej
- po 2 cebule i papryki
- łyżeczka mielonego chili, sól i pieprz
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oliwy
- szklanka wody
Sposób przygotowania: smaż mięso na oleju 15 minut. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlej szklankę wody i duś pod przykryciem 5 minut. Dodaj pomidory z puszki, przyprawy i mrożoną fasolkę. Duś pod przykryciem 20 minut. Na końcu dodaj fasolę i kukurydzę z puszki, duś jeszcze 10 minut. Rozłóż na talerze i każdy udekoruj łyżką jogurtu.
Dowiedz się więcej:
Jak schudnąć? Oto 10 rad Ewy Chodakowskiej 8 rad, jak ograniczyć spożycie cukru 12 najważniejszych porad do diety niskoenergetycznej
na podstawie tekstu Agnieszki Leciejewskiej/Vita