Przekąski na diecie - 14 dietetycznych propozycji

Przekąski na diecie - 14 dietetycznych propozycji fot. Fotolia
Zobacz, co powinnaś jeść między posiłkami, by schudnąć i uzupełnić braki witaminowe! Oto najlepsze propozycje.
Agata Bernaciak / 05.11.2014 05:26
Przekąski na diecie - 14 dietetycznych propozycji fot. Fotolia

1. Poniedziałek przed południem: smoothie z pomarańczy i kiwi

Porcja: 228 kcal
Składniki: 2 kiwi, pomarańcza
Przygotowanie: z pomarańczy wyciśnij sok. Zmiksuj obrane kiwi z sokiem z pomarańczy. Dodaj odrobinę wody.

2. Poniedziałek po południu: migdały

Porcja: 75 kcal
Składniki: jedna łyżka migdałów

3. Wtorek przed południem: shake gruszkowo-bananowy z otrębami

Porcja: 250 kcal
Składniki: szklanka mleka, gruszka, banan, łyżka otrąb, cynamon
Przygotowanie: zmiksuj wszystkie składniki. Przypraw cynamonem. Schłodź przed podaniem.

4. Wtorek po południu: koktajl owoce leśne

Porcja: 190 kcal
Składniki: 200 g kefiru naturalnego, 200 g jagód
Przygotowanie: zmiksuj oba składniki

5. Środa przed południem: jogurt z musli i gruszką

Porcja: 210 kcal
Składniki: 150 g jogurtu naturalnego, 2 łyżki musli, 1/2 średniej gruszki
Przygotowanie: gruszkę pokrój w kostkę. Wymieszaj wszystkie składniki.

6. Środa po południu: brzoskwinia z serkiem i nasionami

Porcja: 137 kcal
Składniki: brzoskwinia, 3 łyżki serka wiejskiego, łyżeczka skórki pomarańczy, 2 łyżeczki sezamu
Przygotowanie: Brzoskwinię pokrój na plastry. Skórkę pomarańczy sparz wrzątkiem i pokrój w kostkę. Wymieszaj serek wiejski ze skórką pomarańczową i ułóż na nim plasterki brzoskwini. Posyp prażonym sezamem.

7. Czwartek przed południem: pomarańcza i nasiona słonecznika

Porcja: 189 kcal
Składniki: pomarańcza, łyżka nasion słonecznika, sezamu lub dyni

Poznaj więcej dietetycznych przepisów:



8. Czwartek po południu: jogurt z musli i miodem

Porcja: 143 kcal
Składniki: 150 g jogurtu naturalnego, łyżeczka miodu pszczelego, łyżka musli
Przygotowanie: wymieszaj płatki z jogurtem. Polej miodem.

9. Piątek przed południem: sałatka owocowa z cytrusów

Porcja: 181 kcal
Składniki: 1/2 grejpfruta, mandarynka lub kiwi, 1/2 pomarańczy, łyżka rodzynek
Przygotowanie: Świeże owoce obierz ze skórki i podziel na cząstki. Wymieszaj z rodzynkami.

10. Piątek po południu: sałatka jagodowo-ananasowa

Porcja: 129 kcal
Składniki: 3 plastry ananasa, 4 łyżki jagód, kiwi lub melon
Przygotowanie: Kiwi i ananasa pokrój w drobną kostkę. Dodaj jagody i wymieszaj.

11. Sobota przed południem: koktajl z curry

Porcja: 217 kcal
Składniki: 150 g jogurtu naturalnego, pomarańcza, 1/2 papryki, curry, sól, pieprz
Przygotowanie: pomarańczę obierz i zmiksuj z papryką i jogurtem. Dodaj curry, sól i pieprz.

12. Sobota po południu: jogurt z jagodami

Porcja: 130 kcal
Składniki: 150 g jogurtu naturalnego, 90 g jagód
Przygotowanie: Zmiksuj jagody z jogurtem

13. Niedziela przed południem: deser serowo-jogurtowy z truskawkami

Porcja: 198 kcal
Składniki: plaster chudego sera twarogowego, 150 g jogurtu naturalnego, 200 g truskawek, łyżeczka miodu pszczelego, łyżka otrąb pszennych
Przygotowanie: zmiksuj wszystkie składniki. Ozdób kawałkami truskawek.

14. Niedziela po południu: jogurt z wiśniami

Porcja: 137 kcal
Składniki: 150 g jogurtu naturalnego, 100 g wiśni lub innych owoców (mogą być mrożone)
Przygotowanie: wymieszaj owoce z jogurtem

Poznaj więcej dietetycznych przepisów:


na podstawie artykułu zamieszczonego w wydaniu specjalnym magazynu Vita

Redakcja poleca

REKLAMA