1. Poniedziałek przed południem: smoothie z pomarańczy i kiwi
Porcja: 228 kcalSkładniki: 2 kiwi, pomarańcza
Przygotowanie: z pomarańczy wyciśnij sok. Zmiksuj obrane kiwi z sokiem z pomarańczy. Dodaj odrobinę wody.
2. Poniedziałek po południu: migdały
Porcja: 75 kcal
Składniki: jedna łyżka migdałów
3. Wtorek przed południem: shake gruszkowo-bananowy z otrębami
Porcja: 250 kcalSkładniki: szklanka mleka, gruszka, banan, łyżka otrąb, cynamon
Przygotowanie: zmiksuj wszystkie składniki. Przypraw cynamonem. Schłodź przed podaniem.
4. Wtorek po południu: koktajl owoce leśne
Porcja: 190 kcalSkładniki: 200 g kefiru naturalnego, 200 g jagód
Przygotowanie: zmiksuj oba składniki
5. Środa przed południem: jogurt z musli i gruszką
Porcja: 210 kcalSkładniki: 150 g jogurtu naturalnego, 2 łyżki musli, 1/2 średniej gruszki
Przygotowanie: gruszkę pokrój w kostkę. Wymieszaj wszystkie składniki.
6. Środa po południu: brzoskwinia z serkiem i nasionami
Porcja: 137 kcalSkładniki: brzoskwinia, 3 łyżki serka wiejskiego, łyżeczka skórki pomarańczy, 2 łyżeczki sezamu
Przygotowanie: Brzoskwinię pokrój na plastry. Skórkę pomarańczy sparz wrzątkiem i pokrój w kostkę. Wymieszaj serek wiejski ze skórką pomarańczową i ułóż na nim plasterki brzoskwini. Posyp prażonym sezamem.
7. Czwartek przed południem: pomarańcza i nasiona słonecznika
Porcja: 189 kcalSkładniki: pomarańcza, łyżka nasion słonecznika, sezamu lub dyni
Poznaj więcej dietetycznych przepisów:
6 przepisów na dietetyczne smoothies
Top 5 przepisów na płaski brzuch
7 przepisów na dietetyczne pizze
Top 5 przepisów na płaski brzuch
7 przepisów na dietetyczne pizze
8. Czwartek po południu: jogurt z musli i miodem
Porcja: 143 kcalSkładniki: 150 g jogurtu naturalnego, łyżeczka miodu pszczelego, łyżka musli
Przygotowanie: wymieszaj płatki z jogurtem. Polej miodem.
9. Piątek przed południem: sałatka owocowa z cytrusów
Porcja: 181 kcalSkładniki: 1/2 grejpfruta, mandarynka lub kiwi, 1/2 pomarańczy, łyżka rodzynek
Przygotowanie: Świeże owoce obierz ze skórki i podziel na cząstki. Wymieszaj z rodzynkami.
10. Piątek po południu: sałatka jagodowo-ananasowa
Porcja: 129 kcalSkładniki: 3 plastry ananasa, 4 łyżki jagód, kiwi lub melon
Przygotowanie: Kiwi i ananasa pokrój w drobną kostkę. Dodaj jagody i wymieszaj.
11. Sobota przed południem: koktajl z curry
Porcja: 217 kcalSkładniki: 150 g jogurtu naturalnego, pomarańcza, 1/2 papryki, curry, sól, pieprz
Przygotowanie: pomarańczę obierz i zmiksuj z papryką i jogurtem. Dodaj curry, sól i pieprz.
12. Sobota po południu: jogurt z jagodami
Porcja: 130 kcalSkładniki: 150 g jogurtu naturalnego, 90 g jagód
Przygotowanie: Zmiksuj jagody z jogurtem
13. Niedziela przed południem: deser serowo-jogurtowy z truskawkami
Porcja: 198 kcalSkładniki: plaster chudego sera twarogowego, 150 g jogurtu naturalnego, 200 g truskawek, łyżeczka miodu pszczelego, łyżka otrąb pszennych
Przygotowanie: zmiksuj wszystkie składniki. Ozdób kawałkami truskawek.
14. Niedziela po południu: jogurt z wiśniami
Porcja: 137 kcalSkładniki: 150 g jogurtu naturalnego, 100 g wiśni lub innych owoców (mogą być mrożone)
Przygotowanie: wymieszaj owoce z jogurtem
Poznaj więcej dietetycznych przepisów:
6 przepisów na dietetyczne smoothies
Top 5 przepisów na płaski brzuch
7 przepisów na dietetyczne pizze
Top 5 przepisów na płaski brzuch
7 przepisów na dietetyczne pizze
na podstawie artykułu zamieszczonego w wydaniu specjalnym magazynu Vita