Płatki owsiane z twarożkiem i owocami

Płatki owsiane są bardzo dobrym źródłem błonnika i witamin z grupy B. Ponadto, zawierają wiele składników mineralnych, potrzebnych naszemu organizmowi do prawidłowego rozwoju. Możemy do nich zaliczyć wapń, potas, magnez, żelazo oraz cynk. Warto łączyć je z różnymi produktami, uzyskując w ten sposób zdrowe i smaczne posiłki i przekąski. Poniżej proponujemy wam prosty przepis na twarożek z dodatkiem płatków owsianych i owoców.
/ 27.11.2012 10:04
Płatki owsiane z twarożkiem i owocami. Fot. Wydawnictwo Rodzinne. fot. Jedzenie to leczenie

Płatki owsiane z twarożkiem i owocami

Składniki:

Płatki

  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka nasion dyni
  • 1 łyżeczka nasion słonecznika
  • 1 łyżeczka owoców suszonych (rodzynki, żurawina, morele, śliwki)
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego.

Twarożek

  • 2 plastry sera twarogowego chudego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • miód, cynamon do smaku.

Sposób przygotowania:

Płatki owsiane, nasiona dyni, nasiona słonecznika, siemię lniane i suszone owoce wymieszać razem i zalać wrzątkiem do poziomu przygotowanej mieszanki. Mieszankę przygotować zawsze wieczorem, żeby przez noc suszone produkty napęczniały wodą. Ser twarogowy zmiksować z jogurtem naturalnym, dodać ewentualnie miód i posypać cynamonem. Do tak przygotowanych płatków i twarożku dodać owoc (np. kiwi, pomarańczę, truskawki itp.)

Polecamy także: Błonnik owsiany - dlaczego warto wprowadzić go do diety?

Przepis pochodzi z książki „Jedzenie to leczenie” dr n. med. Anny Lewitt (Wydawnictwo Rodzinne, 2012). Publikacja za zgodą wydawcy.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)