Płatki owsiane z twarożkiem i owocami
Składniki:
Płatki
- 3 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżeczka nasion dyni
- 1 łyżeczka nasion słonecznika
- 1 łyżeczka owoców suszonych (rodzynki, żurawina, morele, śliwki)
- 1 łyżeczka siemienia lnianego.
Twarożek
- 2 plastry sera twarogowego chudego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- miód, cynamon do smaku.
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane, nasiona dyni, nasiona słonecznika, siemię lniane i suszone owoce wymieszać razem i zalać wrzątkiem do poziomu przygotowanej mieszanki. Mieszankę przygotować zawsze wieczorem, żeby przez noc suszone produkty napęczniały wodą. Ser twarogowy zmiksować z jogurtem naturalnym, dodać ewentualnie miód i posypać cynamonem. Do tak przygotowanych płatków i twarożku dodać owoc (np. kiwi, pomarańczę, truskawki itp.)
Polecamy także: Błonnik owsiany - dlaczego warto wprowadzić go do diety?
Przepis pochodzi z książki „Jedzenie to leczenie” dr n. med. Anny Lewitt (Wydawnictwo Rodzinne, 2012). Publikacja za zgodą wydawcy.