Do produktów o najwyższym indeksie glikemicznym należą m.in.:
Ananas z puszki – 65
Arbuz - 75
Bagietka - 70
Banany dojrzałe - 60
Batoniki czekoladowe – 65
Biszkopt – 70
Bób gotowany - 80
Bułki pszenne - 70
Buraki gotowane – 65
Chipsy - 70
Chleb pełnoziarnisty – 65
Chleb ryżowy – 70
Chleb z białej mąki - 90
Cukier – 70
Daktyle suszone – 70
Dynia – 75
Dżem z cukrem – 65
Zobacz także: Jak się robi dżemy?
Kabaczek – 75
Kasza jęczmienna – 70
Kleik ryżowy - 70
Kukurydza - 65
Kakao słodzone - 60
Kasza manna - 60
Lody słodzone cukrem - 60
Maca (z białej mąki) - 70
Makaron z białej mąki - 70
Majonez - 60
Marchew gotowana - 80
Mąka kukurydziana - 70
Mąka pszenna – 85
Mąka ziemniaczana - 90
Melon - 60
Miód - 60
Mleko tłuste - 60
Morele z puszki - 60
Muesli z cukrem lub miodem – 65
Napoje gazowane - 70
Zobacz także: Ile kalorii mają napoje gazowane i soki?
Owsianka gotowana - 60
Piwo – 110
Pizza - 60
Płatki kukurydziane – 85
Prażona kukurydza - 85
Rodzynki – 65
Rogalik - 70
Ryż jaśminowy, długoziarnisty - 60
Ryż krótkoziarnisty - 70
Skrobia modyfikowana - 100
Sucharki – 70
Ziemniaki gotowane – 70
Ziemniaki pieczone - 95
Ziemniaki smażone - 95
Ziemniaki w mundurkach - 65
Jedzenie z wysokim indeksem glikemicznym jest najczęściej tuczące, a tak naprawdę nie zaspokaja głodu na dłuższy czas, dlatego lepiej jest zastąpić podane wyżej produkty tymi, które mają niski indeks glikemiczny.
Zobacz także: Które produkty mają niski indeks glikemiczny?