Potrzebujesz paliwa na dłuższy czas? Chcesz szybko i skutecznie stłumić apetyt? Wybierz koniecznie któryś z poniższych produktów, by zażegnać raz na zawsze wystąpienie przykrego dyskomfortu związanego z napadem wilczego głodu!
Fot. Depositphotos
Płatki owsiane
Są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Dzięki właściwej podaży płynów, płatki pęcznieją i wypełniają żołądek, co sprawia iż czujemy się syci. Płatki owsiane są doskonałym pomysłem na śniadanie, zwłaszcza, gdy ugotujemy je na mleku i dodamy garść rodzynek lub posiekanych suszonych moreli.
Soczewica
Zawiera mnóstwo skrobi, która jest cukrem złożonym. Zapewnia więc dłuższe uczucie sytości po jej spożyciu. Soczewicę warto stosować do zup np. grochówki, czy krupniku. Dobrym pomysłem jest także podawanie soczewicy do pieczeni mięsnych, gulaszów.
Orzechy włoskie
Zawierają kwasy tłuszczowe, a także białko i witaminy z grupy B. Zjedzenie 6-7 orzechów pozwala czuć się sytym na około godziny. Więcej o orzechach włoskich przeczytacie w poniższym artykule:
Orzechy – co w sobie kryją?
Kasza gryczana
To również dobre źródło błonnika, białka, węglowodanów złożonych i witamin z grupy B oraz żelaza, magnezu, wapnia, fosforu i potasu. Jest niskokaloryczna, ale sycąca. Warto nią uzupełniać dania mięsne i rybne.
Suszone owoce
Zawierają dużo węglowodanów, błonnika i witamin, a także pierwiastków. Przykładowo suszone morele są bogatym źródłem potasu. Możemy zjadać kilka owoców dziennie, dodawać je do owsianki, płatków śniadaniowych czy spożywać jako samodzielną przekąskę, razem z orzechami. Polecamy żurawinę, suszone śliwy, wspomniane morele i jabłka.
Gorzka czekolada
Zjedzenie czterech kostek czekolady tłumi głód. Ponadto poprawia nastrój, zmniejsza stres i związane z tym podjadanie. Zawiera dużo substancji przeciwutleniających. Pamiętajmy, by zawsze wybierać czekoladę gorzką dobrej jakości! Czekolady z dużą ilością kakao nie pozawalają na „przejedzenie” się nimi, z uwagi na ciężki smak.
Jogurt naturalny z ziarnami
Jogurt sam w sobie jest sycący. Zawiera białko, wapń, a także bakterie probiotyczne, poprawiające funkcjonowanie jelit. Dodatek ziaren zbóż sprawia iż jogurt staje się pożywnym posiłkiem, a błonnik znajdujący się w ziarnach – zapewnia uczucie sytości na dłuższy czas.
Brokuły
To warzywa niskokaloryczne (pod warunkiem, że ich obficie nie omaścimy tłuszczem i bułką tartą), zawierające dużo włókna pokarmowego, co sprawia, że niedługo po ich skonsumowaniu czujemy się pełni. Brokuły to wartościowy składnik sałatek.
Makarony z mąki durum
Makaron z mąki durum to produkt o niskim indeksie glikemicznym, w przeciwieństwie do tzw. makaronu białego. Zatem jego spożywanie nie będzie powodowało nagłego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Trudno go rozgotować, więc makaron z mąki durum przeważnie pozostanie al dente. Dzięki temu będzie trawił się powoli, przez co dłużej będziemy czuć sytość.
Ananas
Ten aromatyczny i soczysty owoc, jest bogaty w węglowodany, witaminę C, a także pierwiastki i kwasy organiczne. Zjedzenie ćwiartki ananasa może zastąpić nam nudne drugie śniadanie lub podwieczorek. Świetnie nadaje się do potraw z kurczaka i sałatek.