Dobrze dobrane produkty poprawiają apetyt, dostarczają niezbędne dla organizmu minerały i witaminy, regulują trawienie, a przy tym doskonale smakują. Poniżej znajdziesz smaczne połączenia na śniadanie, obiad czy kolację.
Zobacz także: Czy warto jeść orzechy?
Woda mineralna + sok z grejpfruta = niższy cukier
Do szklanki wody niegazowanej wyciśnij świeży sok z grejpfruta. Pomoże on uregulować poziom cukru po posiłku, podwyższy poziom insuliny we krwi, co z kolei obniży poziom glukozy. Osoby z nadciśnieniem powinny wypijać 3-4 szklanki soku dziennie. Zawarty w nim potas obniża ciśnienie we krwi. Jeżeli przyjmujesz leki nie popijaj ich tym sokiem, ponieważ może obniżyć lub zwiększyć działanie farmaceutyków.
Kawa + kardamon = sprawniejszy umysł
Filiżankę porannej kawy posyp kardamonem. Nie dość, że w powietrzu będzie się unosił piękny aromat, to również szybko staniesz na nogi. Substancje zawarte w kardamonie usuwają zmęczenie, poprawiają koncentrację i pamięć.
Borówki + twarożek = idealny wzrok
250 g twarożku wymieszaj z połową szklanki borówek lub jagód. Taki posiłek dzięki zawartości witaminy A i B2 złagodzi objawy zmęczenia wzroku. Owoce możesz również dodać do kefiru, jogurtu lub maślanki. Taka mieszanka poprawia ostrość wzroku oraz zmniejsza nadwrażliwość na zbyt jasne światło.
Pieczywo + oliwa = mniejsze ryzyko zachorowania na raka
Pieczywo najlepiej pełnoziarniste, zamiast masłem posmaruj oliwą, która jest źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, wspomagających walkę z nowotworami. Dodatkowo pełnoziarniste pieczywo zawiera w swoim składzie dużo błonnika, który ma właściwości odtruwające. W związku z tym zapobiega powstawaniu nowotworów jelita grubego.
Masło + pietruszka = mocne kości
Posiekaną pietruszkę i wymieszaj z kostką masła. Dzięki temu wzbogacisz swoje posiłki w witaminę K, która zmniejsza ryzyko osteoporozy. Duet ten jest zalecany głównie po kuracji antybiotykowej, kiedy w organizmie brakuje witaminy K.
Jabłko + cynamon = talia osy
Ten smaczny, słodziutki duet, można w bardzo prosty sposób przygotować. Umyte jabłko pokrój w plasterki i posyp cynamonem. Taki posiłek nie dość, że jest słodką przekąską, to na dodatek przyspiesza przemianę materii i ma tylko 56 kcal. Zaleca się go przy zaparciach, ponieważ zawarty w jabłku błonnik zwiększa perystaltykę jelit, a cynamon reguluje trawienie. Jeżeli po zjedzeniu jabłka masz wzdęcia, włóż je na 20 minut do piekarnika i upiecz.
Zobacz także: Co kryje w sobie grejpfrut?
Pomidor + szczypiorek = lepsza odporność
Pokrojone pomidory posyp szczypiorem. Szczypiorek ma działanie bakteriobójcze, posiada również sporo witaminy C i beta-karotenu wspomagających prace układu immunologicznego. Takie połączenie jest doskonalą przekąską dla osób odchudzających się. Jedna porcja ma tylko 40 kcal i przyspiesza trawienie.