Zasady postępowania w zwalczaniu wysokiego poziomu cholesterolu opierają się głównie na zmianie przyzwyczajeń żywieniowych. Zamieszanie wokół strategii obniżania poziomu cholesterolu stwarza często problemy w zróżnicowaniu produktów zawierających cholesterol. Wiele osób przypuszcza, że każde czerwone mięso jest bogate w cholesterol, a drób zawiera go znacznie mniej. W rzeczywistości, chude czerwone mięso częściej posiada mniej cholesterolu niż uda, podudzia z kurczaka i indyka, kaczka, czy części przygotowywane wraz ze skórą. Tłuste ryby ogranicza się jedynie przy ograniczeniach kalorycznych, zastępując je chudymi odmianami. Krewetki, mięso z homarów i krabów, posiadają średnią zawartość tłuszczów i nie są wykluczane z diet redukujących wagę, również ze względu na ich znikomą ilość stosowaną w potrawach.
Praktyczne wskazówki obniżenia poziomu cholesterolu
1. Walcz z nadwagą i otyłością. Najczęstszą przyczyną wystąpienia hipercholesterolemii, jest nadmierna waga ciała.
2. Używaj niskotłuszczowych i niskocholesterolowych produktów zwierzęcych, takich jak chude mięso i produkty mleczne, ryby i owoce morza.
3. Zredukuj porcję mięsa w posiłku, jeśli nie jest odtłuszczone, lub chude. Zawsze odrzucaj widoczny tłuszcz.
4. Zawsze sprawdzaj zawartość cholesterolu na etykietach produktów. Jeśli produkt zawiera cholesterol, zrezygnuj z niego.
5. Nie używaj oleju palmowego i kokosowego, gdyż wpływają na podwyższenie cholesterolu we krwi.
6. Ćwicz regularnie. Systematyczne ćwiczenia pomagają kontrolować wagę, obniżają triglicerydy i cholesterol we krwi.
Polecamy: 20 rad eksperta jak unikać wysokotłuszczowego jedzenia
7. Błonnik pomaga w zwalczaniu cholesterolu. Zwiększ jego spożycie do 30-40g dziennie, pamiętając o zwiększeniu ilości wypijanych płynów.
8. Unikaj sosów, kremów, deserów, słodkich ciast i bułek, słodyczy, czekolady i cukru.
9. Zamień tłuste mleko i produkty mleczne (ser, twaróg, jogurt) na chude, lub odtłuszczone.
10. Zrezygnuj z produktów zawierających cholesterol, ogranicz spożycie jaj do 4 w tygodniu i zrezygnuj z podrobów.
Zobacz także: Poradnik: Wszystko co powinnaś wiedzieć o cholesterolu
Umiar jest kluczem
Całkowite wykluczenie cholesterolu jest jednak nie możliwe i nieistotne u osób szczupłych i zdrowych.
Większość osób, powinna stosować restrykcje tłuszczów w swej diecie, lecz nie tylko do momentu osiągnięcia zamierzonego celu, jakim jest redukcja wagi, czy poprawa wyników krwi. Niebezpieczeństwo zarzucenia diety po osiągnięciu pożądanych efektów, najczęściej wiąże się z powrotem do poprzedniego stanu i efektem jo-jo.
Źródło: Anika Ragiel, "Schudnij skutecznie i bezpiecznie. Schudnij zdrowo!", Wydawnictwo Printex