Na początku należy scharakteryzować osobę badaną.
Przykład
- płeć: kobieta,
- masa ciała = 68 kg,
- 30% zawartości tkanki tłuszczowej,
- 70% beztłuszczowa masa ciała.
Cel: stracić 5% tkanki tłuszczowej (osoba badana chce poprzez ćwiczenia i dietę uzyskać zwartość tkanki tłuszczowej w wysokości 25% masy ciała)
Zobacz także: Jak korzystać z kalkulatora dziennego zapotrzebowania kalorycznego?
Krok I
Obliczamy łączną masę tkanki tłuszczowej i pozostałych tkanek w kg:
- 0,30 x 68 kg = 20,5 kg tkanki tłuszczowej,
- 0,70 x 68 kg = 48 kg beztłuszczowej masy ciała.
Krok II
Obliczamy docelową masę ciała:
48kg : (1- 25%) = 48 kg : (1 – 0,25) = 48 kg : 0,75 = 64 kg
Osoba badana przy stracie 5% tkanki tłuszczowej będzie ważyła 64 kg, czyli jej waga spadnie o 4 kg.
Zobacz także: Kalkulator BMI i kalkulator idealnej wagi