Pokochaj warzywa
Warzywa są źródłem niewielu kilokalorii. Zawierają natomiast sporo błonnika, który przedłuża uczucie sytości, zapobiega zaparciom i zmniejsza ryzyko zachorowania m.in. na nowotwory jelita grubego. Jeśli więc zdarza nam się mieć niekontrolowane napady głodu – warto mieć ze sobą np. opakowanie młodej marchewki.
Sprawdź: Dlaczego błonnik ważny jest w odchudzaniu?
Do pojemniczka zabieranego do pracy lub szkoły warto wrzucić pokrojoną paprykę, ogórek lub pokusić się o malutkie opakowanie zielonego, konserwowego groszku. Wydatek niewielki – zysk dla zdrowia ogromny. Jeśli warzywa wydają ci się mdłe i nijakie, to dodaj do nich przyprawy. Ogórki posypane pieprzem i solą lub marchewka pokrojona w talarki z dodatkiem sosu sojowego, nadadzą przekąsce nowy wymiar smaku.
Gdy łakniesz słodyczy
Pozwól sobie na pełne witamin i składników mineralnych słodkości – porcję owoców. Zamiast szperać po kuchennych szafkach w poszukiwaniu ciasteczek, czekoladek czy draży - lepiej wybrać się na pobliski targ i kupić świeże owoce.
Nie przepadasz za surowymi owocami? Możesz przeobrazić je w smaczny deser. Wystarczy np. dorodna, obrana ze skórki sztuka jabłka lub gruszki, odrobina cukru waniliowego, cynamon i gorący piekarnik. Pieczone cynamonowo-waniliowe jabłuszko to świetny pomysł na jesienny wieczór.
Jedz nabiał
Większość z nas nie realizuje zaleceń odnośnie ilości porcji produktów mlecznych w codziennej diecie. Jednak warto zadbać o odpowiednią podaż tych przetworów w codziennym menu. Dowiedziono, iż wapń zawarty w nabiale może stymulować proces redukcji masy ciała, zapewniając tempo przemian metabolicznych na właściwym poziomie. To także świetne źródło białka.
Grilluj w kuchni
Jeśli Twoja kuchenka jest wyposażona w funkcję grillowania potraw – wykorzystaj to, jeśli nie – możesz zakupić grill elektryczny (do korzystania wewnątrz domu). Dzięki tej metodzie potrawy przez Ciebie przygotowywane nie stracą na chrupkości, zmniejszy się natomiast zawarta w nich ilość tłuszczu. Grillowanie ma zastosowanie przede wszystkim w przypadku mięs. Wytopiony tłuszcz, to mniej zbędnych kilokalorii.
Nawadnianie za 0 kcal
Źródłem wielu, spośród wszystkich dostarczanych każdego dnia, kilokalorii są słodzone napoje: gazowane, niegazowane i soki. Dodatkowy cukier wprowadzasz do organizmu pijąc napoje energetyzujące - kawę w kartoniku czy wodę smakową . Dlatego też należy sprawdzać etykiety produktów, gdyż niektóre napoje zawierają cukier i substancje aromatyczne, w innych zaś cukier zastąpiono słodzikiem.
Polecamy: Plan zdrowego odżywiania
Żadnych kilokalorii nie zawierają kawa, herbata (o ile wypijane są bez jakichkolwiek dodatków), wody butelkowane, napary ziołowe. Jeśli dbamy o linię, to warto poznać smaki herbatek owocowych, zielonej czy czerwonej herbaty. Pamiętajmy, że 1 łyżeczka dodanego cukru to ok. 20 kcal, a 5 szklanek słodzonych napojów dziennie w tym przypadku to aż 100 dodatkowych kcal, co przy diecie 1000 kcal może stanowić nawet 10% „przydzielonej dawki” kilokalorii.
Do sklepu – tak, ale po posiłku
Jeśli wybierzesz się na zakupy o pustym żołądku, to widok smakowitych kąsków z pewnością sprawi, że Twój żołądek będzie domagał się swojej porcji jedzenia ze zdwojoną siłą. Prawdopodobne jest, że zjesz coś jeszcze w sklepie albo rzucisz się na jedzenie od razu po powrocie do domu. Widok żywności pobudza wydzielanie śliny i soków żołądkowych, przez co odczuwane przez nas łaknienie jest o wiele silniejsze. Jeśli więc masz w planach zakupy, to tylko gdy czujesz się najedzony.