Jajka

Jajka
Jajka to odżywcze, niedrogie i popularne jedzenie. Wartość odżywcza jajek stanowi znaczący wkład w przeciętną dietę.
/ 07.08.2009 10:48
Jajka

Jaja a cholesterol

Przez pewien czas eksperci od spraw żywienia zastanawiali się, czy wysoka zawartość cholesterolu w jajach nie sprzyja zwiększaniu poziomu cholesterolu we krwi, a tym samym – ryzyka chorób serca. W rzeczywistości wiele badań wykazało, że spożywanie jajek nie jest połączone ze wzrostem poziomu cholesterolu, a osoby zajadające się jajami miały znacznie większy poziom składników odżywczych we krwi (witaminy B12, A, E i C) niż osoby w ogóle ich nie spożywające. Ci, którzy zjedli 4 lub więcej jaj w ciągu tygodnia mieli znacząco niższy poziom cholesterolu we krwi niż jedzący jedno jajo lub nie jedzący ich wcale.

Zobacz także: E-dodatki do żywności - których lepiej unikać?

Korzyści zdrowotne

  • jaja są świetnym źródłem pełnowartościowego białka. Jedno duże jajo dostarcza 6 gramów białka i tylko 75 kcal. Białko jaja jest białkiem wzorcowym – zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy,
  • jaja są jednym z najlepszych źródeł choliny. Jedno duże jajo dostarcza 30 % zalecanego dziennego zapotrzebowania tego niezbędnego składnika pokarmowego, który odgrywa bardzo ważną rolę w utrzymaniu zdrowia układu nerwowego i mózgu. Wielu ludzi cierpi na deficyt choliny, która w większości produktów spożywczych występuje w śladowych ilościach,
  • jaja są doskonałym produktem sprzyjającym odchudzaniu. Ze względu na wysoką zawartość bardzo dobrej jakości białka, jaja mogą stanowić doskonale zaspokajający głód posiłek,

Jaja chronią wzrok. Żółtka jaj zawierają łatwo przyswajalne formy karotenoidów takich jak luteina i zaeksantyna, które pomagają zapobiegać związanych z wiekiem degeneracjom narządu wzroku i katarakcie. Badania opublikowane w The Journal of Nutrition wykazały, że jaja zwiększają poziom tych składników aktywnych we krwi bez zwiększania poziomu cholesterolu i trójglicerydów.

Ile jaj jeść?

To, że jakiś produkt spożywczy działa korzystnie na twoje zdrowie wcale nie znaczy, że im więcej go zjesz, tym większe korzyści ci przyniesie. Opublikowane w The Medical Science Monitor w 2007 roku badania wykazały, że liczba spożywanych tygodniowo jaj nie miała wpływu na rozwój chorób układu krążenia. Tak więc spożywanie 2 jaj dziennie lub kilku tygodniowo powinno być bezpieczne i zdrowe dla większości dorosłych ludzi. Należy zauważyć że osoby chorujące na cukrzycę, u których stwierdzono zwiększone ryzyko choroby niedokrwiennej serca, nie powinny zjadać więcej niż 6 jajek tygodniowo.

Zobacz także: Żywność "light" - fakty i mity

Przygotowując posiłki zawierające jaja upewnij się że były one wcześniej odpowiednio przechowywane i przygotowane. Surowe i źle przechowywane jaja mogą być przyczyną wielu dolegliwości zdrowotnych.

Pamiętaj:

  • unikaj jedzenia surowych jaj oraz potraw zawierających surowe jaja (sosów na bazie surowych jaj, domowego majonezu, kogla-mogla, kremów do ciastek),
  • dokładnie sprawdzaj jaja, które kupujesz w kartonowych pudełkach, jaja muszą być czyste i niepopękane,
  • przechowuj jaja w najchłodniejszej części lodówki (nie na drzwiach) i postaraj się je zużyć w ciągu 5 tygodni, albo przed upływem terminu przydatności do spożycia zamieszczonym na opakowaniu. Jaja ugotowane na twardo również powinny być przechowywane w lodówce i zużyte w ciągu 1 tygodnia,
  • przygotowując potrawę zawierająca jaja nie zostawiaj kartonika z jajkami na szafce, weź tylko tyle ile potrzebujesz a resztę schowaj od razu do lodówki,
  • po przygotowaniu posiłku z jajkami umyj wszystkie powierzchnie, narzędzia i skórę ciepłą, zawierającą detergent wodą,
  • jaja przyrządzaj tak długo, aż żółtko będzie ścięte,
  • potrawy zawierające jaja gotuj w temperaturze co najmniej 50-60 stopni Celsjusza by zniszczyć wszystkie bakterie.

Jaja w koszulkach, jajecznica, pieczone lub smażone są wartościową częścią zdrowej diety, ale łącząc je z bekonem, boczkiem, kiełbasą, czy tłustym serem mogą przynieść więcej szkody niż pożytku.


Agnieszka Zielińska
SetPoint Doradztwo Żywieniowe
www.setpoint.pl