Pożywienie nieprzetworzone
Podstawę diety makrobiotycznej stanowi pożywienie naturalne, nieprzetworzone, niekonserwowane. Fundamentem diety są pełne ziarna zbóż. Powinny one stanowić 50–60% dziennego pożywienia. Można jadać gotowane zboża w postaci kasz, płatków, razowych makaronów, chleba na zakwasie, ciast, placków itp. Warzywa to 25–30% dziennego pożywienia.
Zobacz także: Zdrowa kolacja - jak powinna wyglądać?
Najlepiej, żeby to były warzywa rosnące w naszej strefie klimatycznej: kiszone, surowe, blanszowane, gotowane na parze, w wodzie, duszone, smażone, pieczone. Unikać należy ziemniaków, pomidorów, oberżyny (bakłażana). Rośliny strączkowe mają stanowić 5–10% posiłków. Najlepsze są małe i kolorowe fasolki, ciecierzyca, soczewica, groch zielony i żółty, soja.
Z menu należy wyeliminować
• mięso,
• tłuszcze zwierzęce,
• jaja,
• drób,
• nabiał (w tym masło, sery, śmietanę, lody, słodzone jogurty),
• cukier,
• słodycze, w tym czekolady,
• owoce tropikalne i południowe, soki z nich,
• sztucznie gazowane napoje, pepsi, colę, oranżady,
• kawę i herbatę czarną.
Dodatkowo eliminujemy produkty konserwowane, mrożone, rafinowane, oczyszczane, ekstrakty, barwione sztucznie, aromatyzowane, ostre przyprawy, papierosy, octy spirytusowe oraz silne napoje alkoholowe. Raz w tygodniu można zjeść rybę. Oczekiwany efekt: oczyszczenie organizmu, utrata ok. 5 kg w 2-3 tygodnie.
Zobacz także: Dieta oczyszczająca - co to takiego?
Plusy czy minusy?
Zaletą diety makrobiotycznej jest to, że bazuje na produktach niskoprzetworzonych (produktach zbożowych z pełnego ziarna, świeżych warzywach i owocach), które są skarbnicą witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego. Dieta zawiera duże ilości błonnika, dzięki czemu reguluje pracę układu pokarmowego. Taka dieta jest jednak trudna do zbilansowania, ponieważ wykluczone są z niej produkty pochodzenia zwierzęcego, czyli podstawowe źródło pełnowartościowego białka. Dieta makrobiotyczna stwarza ryzyko niedoboru witaminy B12, żelaza i wapnia.