Dieta 5 czynników - zasady i efekty

Dieta 5 czynników - zasady i efekty fot. Fotolia
To najprzyjemniejsza i najłatwiejsza dieta świata. Sprawdź, w czym tkwi jej sekret!
Agata Bernaciak / 30.05.2016 05:05
Dieta 5 czynników - zasady i efekty fot. Fotolia

Na czym polega dieta 5 czynników?

Dieta 5 czynników to jedna z najmniej uciążliwych diet odchudzających, dlatego wiele osób nie rezygnuje z niej nawet po osiągnięciu upragnionej wagi.

Program żywieniowy opracował Harley Pasternak, trener fitness. Mamy 5 tygodni na przyswojenie nowych nawyków żywieniowych. Ważnym elementem wspomagającym dietę są ćwiczenia. Dieta cieszy się zainteresowaniem gwiazd. Jej fankami są: Eva Mendes, Jessica Simpson, Milla Jovovich.

O czym musisz pamiętać w trakcie przeprowadzania diety 5 czynników?

  1. Metabolizm – szybsza przemiana materii pozwoli ci spalić więcej kalorii.
  2. Trening – przyspiesza metabolizm, wzmacnia mięśnie odpowiedzialne za kształt sylwetki.
  3. Dobre kalorie – jedz tylko te produkty, które dostarczają niezbędnych składników odżywczych.
  4. Indeks glikemiczny – dzięki produktom o niskim IG, utrzymasz cukier na stałym poziomie.
  5. Odpoczynek – pozwól organizmowi zregenerować się po każdym treningu, unikniesz przemęczenia i stresu.

5 zasad diety 5 czynników

  1.  Jedz 5 posiłków dziennie W ten sposób pozwolisz organizmowi systematycznie pracować, nie zmuszając go do gromadzenia zapasów.
  2. Ćwicz 5 razy w tygodniu po 25 minut Zapobiega to spadkowi tempa metabolizmu, który powoduje dieta.
  3. Poświęcaj 5 minut na przyrządzenie zdrowego posiłku.
  4. Posiłki komponuj z 5 niezbędnych dla prawidłowego odżywiania składników.
  5. W ciągu 5 tygodni masz aż 5 dni wolnych od diety Raz w tygodniu możesz jeść, co chcesz.

Jak komponować posiłki na diecie 5 czynników?

Każde danie powinno zawierać 5 składników:

  1. błonnik (produkty zbożowe, warzywa, owoce)
  2. zdrowe tłuszcze (oliwa, olej rzepakowy, lniany)
  3. węglowodany o niskim indeksie glikemicznym (liściaste warzywa, kiełki soi, suszone przyprawy)
  4. pełnowartościowe niskotłuszczowe białko (mleko, jogurty naturalne)
  5. napój bez dodatku cukru (woda, naturalne soki)

Dowiedz się więcej:

na podstawie tekstu opublikowanego w wydaniu specjalnym Pani Domu

Redakcja poleca

REKLAMA