Co to jest indeks glikemiczny?
Termin ten pojawił się w literaturze fachowej ponad 30 lat temu. Parametr ten określa szybkość wzrostu stężenia glukozy we krwi po zjedzeniu danego produktu w porównaniu do wzrostu, jaki następuje po spożyciu tej samej ilości węglowodanów, ale w postaci czystej glukozy.Dlaczego powinnaś zwracać uwagę na indeks glikemiczny jedzenia?
Od 1980 roku przeprowadzono szereg badań, które potwierdziły, że diety o wysokiej zawartości węglowodanów o niskim IG chronią przed chorobami cywilizacyjnymi takimi jak otyłość, cukrzyca, choroby układu sercowo-naczyniowego, czy przed niektórymi nowotworami.Jak wykorzystać wiedzę o IG w codziennym życiu?
Indeks glikemiczny szereguje żywność według siły, z jaką podnosi ona stężenie cukru we krwi, a więc pozwala lepiej kontrolować glikemię, od której zależy nasze codzienne samopoczucie, sprawność fizyczna i psychiczna, a także apetyt (co jest szalenie ważne w czasie odchudzania).W celu ułatwienia wyboru odpowiednich produktów podzielono je na 3 grupy:
- Produkty o niskim IG – poniżej 55
- Produkty o średnim IG – od 55 do 70
- Produkty o wysokim IG – powyżej 70
Jakie czynniki mają wpływ na wartość indeksu glikemicznego?
- Stopień przetworzenia – produkty mniej przetworzone mają niższy IG, np. płatki owsiane czy mąka razowa
- Temperatura i czas obróbki termicznej, np. IG surowej marchewki to 20, rozgotowanej – 85
- Obecność tłuszczów – obniża IG potraw, np. indeks frytek, przygotowywanych z surowca mrożonego, który wchłania więcej tłuszczu, jest niższy w porównaniu do indeksu tego produktu, otrzymanego z surowca świeżego
- Obecność białka – obniża IG produktu, a tym samym zmniejsza glikemię
Dowiedz się więcej:
Co możesz zbadać dzięki analizie składu ciała?
Poznaj listę węglowodanów, przez które tyjesz!
Tak sprawisz, że twój brzuch będzie płaski w 4 dni
Poznaj listę węglowodanów, przez które tyjesz!
Tak sprawisz, że twój brzuch będzie płaski w 4 dni
napisane na podstawie informacji prasowej Lightbox