Co powinna jeść osoba z hipercholesterolemią

Co można zrobić z amarantusem

Amarantus jest zbożem. Oto przykładowe potrawy z amarantusem.
Co powinna jeść osoba z hipercholesterolemią

 Jabłka pieczone z amarantusem

  • 4 jabłka,
  • 1 filiżanka poppingu z amarantusa,
  • 3 łyżki ziaren słonecznika,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • masło do smarowania naczynia żaroodpornego.

Jabłka przed pieczeniem umyć, osuszyć i wydrążyć usuwając gniazda nasienne. Wymieszać ziarno słonecznika z poppingiem z amarantusa, cynamonem i miodem. Napełnić jabłka. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu posmarowanym masłem i lekko podlać wodą, aby nie pękała skórka jabłek. Piec ok. 30 min w temp. 200 stopni C.

Zobacz także: Amarantus - zboże XXI wieku

 Owocowa sałatka

1 puszka ananasów,
1 puszka brzoskwiń,
100 g rodzynek,
2 winne jabłka,
2 banany,
5 mandarynek,
krem jogurtowy,
50 g migdałów,
3 łyżeczki poppingu.

Owoce starannie umyć, opłukać rodzynki. Pozostałe "owocowe" składniki sałatki wyjąć z puszek i pokroić w mniej więcej równą kostkę, włożyć je do salaterki. Migdały sparzyć, obrać ze skórki, drobno posiekać i dodać do owoców w salaterce. Obrane ze skórki jabłka, banany i mandarynki pokroić w kostkę i połączyć z resztą owoców. Wszystko starannie, ale delikatnie wymieszać. Jako sosu do sałatki użyć jogurtu Fantazja, posypać poppingiem.

 Sałatka z cykorii z amarantusem

Składniki:

  • 400 g cykorii,
  • 2 małe cebule,
  • 200 g ananasa w kawałkach,
  • rzeżucha, koperek, pietruszka,
  • 4 łyżki poppingu z amarantusa,
  • 2 łyżeczki oleju z amarantusa,
  • sok z cytryny,
  • sól i pieprz.

Zobacz także: Produkty pełnoziarniste - dlaczego warto je jeść?