Jesteś na białkowej diecie Dr Dukana? Jeśli tak, nie powinnaś jeść zwykłego chleba. My mamy jednak dla ciebie alternatywę - chleb Dukana. Choć nie można jeść go do woli, a jedynie 2-3 kromki dziennie - warto go upiec! Jest pyszny, smakuje prawie jak zwykły i zajadają się nim nie tylko osoby będące na diecie. Otręby zawarte w takim chlebie wypełniają żołądek i jelita oraz zwalczają zaparcia. Oto jak go przygotować!
Przepis na chleb Dukana
Składniki:- 4 szklanki otrąb owsianych
- 2 szklanki otrąb pszennych
- 1 łyżka soli
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 2 serki wiejskie lekkie po 250 gr
- 8 jajek /białka należy ubić na pianę/
- 0,5 litra maślanki niskotłuszczowej
- 1 i 1/3 torebki proszku do pieczenia
Jak przygotować chleb Dukana?
Oddzielamy jajka od żółtek. Trzemy żółtka z serkiem, następnie dodajemy ubite na sztywno białka. Na koniec dodajemy zmiksowane otręby i przyprawy. Mieszamy dobrze wszystkie składniki i wlewamy masę do formy. Nastawiamy piekarnik na 200-220 stopni (180 z termoobiegiem) i pieczemy około pół godziny. Niewielkie ilości masy możesz też wrzucić na patelnię i usmażyć.Smacznego! Powodzenia w diecie!