pieczywo fot. Fotolia

Przepis na chleb Dukana

Chcesz przejść na słynną dietę dr. Dukana, ale kochasz węglowodany? Oto, jak przygotować chleb, którym możesz się zajadać!
Agata Bernaciak / 20.02.2012 09:00
pieczywo fot. Fotolia

Jesteś na białkowej diecie Dr Dukana? Jeśli tak, nie powinnaś jeść zwykłego chleba. My mamy jednak dla ciebie alternatywę - chleb Dukana. Choć nie można jeść go do woli, a jedynie 2-3 kromki dziennie - warto go upiec! Jest pyszny, smakuje prawie jak zwykły i zajadają się nim nie tylko osoby będące na diecie. Otręby zawarte w takim chlebie wypełniają żołądek i jelita oraz zwalczają zaparcia. Oto jak go przygotować!

Przepis na chleb Dukana

Składniki:
  • 4 szklanki otrąb owsianych
  • 2 szklanki otrąb pszennych
  • 1 łyżka soli
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 2 serki wiejskie lekkie po 250 gr
  • 8 jajek /białka należy ubić na pianę/
  • 0,5 litra maślanki niskotłuszczowej
  • 1 i 1/3 torebki proszku do pieczenia
Uwaga! Możesz też dodać składniki, które nadadzą chlebkowi walorów smakowych jak czosnek, kminek, tymianek.

Jak przygotować chleb Dukana?

Oddzielamy jajka od żółtek. Trzemy żółtka z serkiem, następnie dodajemy ubite na sztywno białka. Na koniec  dodajemy zmiksowane otręby i przyprawy. Mieszamy dobrze wszystkie składniki i wlewamy masę do formy. Nastawiamy piekarnik na 200-220 stopni (180 z termoobiegiem) i pieczemy około pół godziny. Niewielkie ilości masy możesz też wrzucić na patelnię i usmażyć.
Smacznego! Powodzenia w diecie!