Batony orzechowo-miodowe
Składniki:
- 20 g miodu,
- 20 g masła orzechowego o niskiej zawartości tłuszczu,
- otręby sojowe,
- 1-2 łyżeczki wanilii.
Miód i masło wymieszaj tak, aby powstała jednolita masa. Dodaj 1 lub 2 łyżeczki esencji waniliowej. Krem wymieszaj z otrębami sojowymi (jeżeli wsypiesz za dużo otrębów, dodaj wody lub musu jabłkowego). Masę wlej do brytfanny o wymiarach 20 x 35 cm. Wstaw do lodówki, a po schłodzeniu pokrój na batony.
1 baton zawiera: 210 kalorii, 5g tłuszczu, 27 g węglowodanów, 14 g białka. Dodatkowo można dodać rodzynki, płatki błyskawiczne lub kukurydziane, aby batony były bardziej chrupiące. Do smaku można dodać cynamon, gałkę muszkatołową – pamiętaj tylko, aby dodać te składniki przed dodaniem otrębów sojowych.
Zobacz także: Miód
Batony piernikowe o smaku czekoladowo-migdałowym
Składniki:
- 1 szklanka mąki razowej,
- 2 szklanki otrąb sojowych,
- 1 łyżka sody,
- 1/2 szklanki kakao w proszku,
- 1/2 szklanki błyskawicznych płatków owsianych, bądź 1 szklanka ugotowanego brązowego ryżu,
- 1/2 szklanki wiórków czekoladowych o zmniejszonej zawartości tłuszczu,
- 3 czubate łyżki masła orzechowego o zmniejszonej zawartości tłuszczu,
- 12 g miodu,
- 1 łyżka esencji migdałowej,
- 1 szklanka musu jabłkowego,
- białka z 2 jaj.
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Blachę o wymiarach 20 x 35 cm wysmaruj tłuszczem. Wymieszaj wszystkie składniki tak, aby powstała jednolita masa. Jeżeli będzie zbyt sucha, dodaj trochę wody lub musu jabłkowego. Masę umieść na blaszce i wygładź. Wstaw do piekarnika i piecz 20 minut. Gdy masa ostygnie, podziel ją na około 12-14 batonów. 1 baton zawiera: 280 kalorii, 4 g tłuszczu, 42 g węglowodanów, 18 g białka.
Wykorzystując powyższy przepis można zrobić wiele różnych batonów, zmieniając składniki. Możesz np. dodać zmieloną kawę, świeże truskawki, startą marchewkę. Sposobów jest wiele, wystarczy uruchomić swoją wyobraźnię.
Zobacz także: Dlaczego warto jeść orzechy