POLECAMY

Jakich produktów nie należy jeść, gdy chorujemy na Hashimoto?

Choruję na Hashimoto i zależy mi na tym, aby ograniczyć dolegliwości i zapobiec dalszym powikłaniom. Jakich produktów nie powinnam jeść?

brokuł kalafior

fot. Fotolia

Ogranicz substancje wolotwórcze

Osoby, które chorują na chorobę Hashimoto,  powinny wyeliminować z diety część pokarmów, które w swoim składzie zawierają substancje wolotwórcze. Mogą one przyczynić się do powiększania  tarczycy, jak również negatywnie wpływać na jej prace i funkcje wydzielnicze.

Do takich pokarmów należą kalafior, brokuły, brukselka, kapusta oraz wszelkie jej odmiany, kalarepa, rzodkiewka. Substancje wolotwórcze znajdują się w mniejszym stopniu również w szpinaku, orzeszkach ziemnych, gruszkach, batatach i pędach bambusa.

Produkty te zawierają glukozynolany, tiocyjaniany, izoytiocyjaniany oraz pochodne mocznika. Wymienione związki mogą hamować wychwyt jodu przez tarczycę oraz utrudniać wbudowywanie go w tyrozynę, tj. aminokwas niezbędny do jej prawidłowego funkcjonowania.

Negatywne oddziaływanie może przyczynić się do rozrostu tarczycy, czyli powstawania tzw. wola tarczycowego, oraz zaburzeń wydzielniczych tarczyc. Zaleca się więc ograniczenie tych produktów, szczególnie w postaci surowej. Gotowanie bez przykrycia pozwala znacznie zmniejszyć zawartość wolotwórczych substancji w wymienionych pokarmach.

Należy o tym pamiętać zwłaszcza w początkowym okresie choroby, kiedy poziom hormonów tarczycy nie jest jeszcze odpowiednio wyregulowany, a spożywanie wyżej wymienionych produktów dodatkowo może negatywnie wpłynąć na ich ilość.

Zobacz też: Mam Hashimoto. Co mogę jeść?

Kiedy można znów jeść brokuły lub kalafiora?

Gdy zastosowane zostanie odpowiednie leczenie, polegające na indywidualnym dopasowaniu dawki leków pod kontrolą lekarza, a poziom hormonów tarczycy zostanie uregulowany, można stopniowo włączyć niewielkie ilości tych warzyw do codziennego jadłospisu. Można wtedy je jeść po ugotowaniu albo w postaci sfermentowanej.

Sporadyczne spożywanie ich w stanie surowym nie zaostrzy choroby autoimmunologicznej tarczycy.

Uważaj na soję!

Działanie wolotwórcze wykazuje także ziarno soi. Jej szkodliwy wpływ polega przede wszystkim na hamowaniu aktywności peroksydazy tarczycowej (TPO), która uczestniczy w produkcji hormonów tarczycy,  przez co jej spożycie może utrudniać chudnięcie. Hamuje ona również przyswajanie magnezu i żelaza, co może potęgować takie dolegliwości jak obniżony nastrój i ciągłe uczucie zmęczenia.

Dlatego nie zaleca się produktów sojowych osobom cierpiącym z powodu niedoczynności tarczycy.  W takich sytuacjach konieczne jest przestrzeganie pacjentów, którzy unikają jedzenia mięsa, wegan oraz wegetarian, że zarówno ziarno soi, jak i jej przetwory mogą powodować rozwój wola.

Zobacz też: Sprawdź, czy masz chorobę Hashimoto!

Autor: Małgorzata Waleriańczyk, specjalista z zakresu żywienia z warszawskiej Poradni Dietetycznej SetPoint.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
/rok temu
Co za koszmarna strona - trzeba mieć "nerwy ze stali", żeby tu cokolwiek przeczytać, wyłączając co chwila dziesiątki wyskakujących okienek z reklamami. Nienawidzę reklam, a strony uprzykrzające życie użytkownikom przymusem ich oglądania omijam szerokim łukiem...
/rok temu
To są bzdury, sugeruję autorom dogłębne sprawdzenie a nie kalkowanie głupot
/rok temu
Co portal o chorobach tarczycy to inne informacje, na jednych mozna jesc gotowane warzywa kapustne i przetwory mleczne na innych nie