Żurek wielkanocny z grzybami

Przygotowywany na zakwasie!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Żurek wielkanocny z grzybami
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Zakwas:
  • 5 łyżek mąki żytniej razowej
  • 0,5 l wody
  • 4 ząbki czosnku
  • liście laurowe
  • majeranek
Na żur:
  • 2 l wywaru z wędzonki
  • 20 dag mrożonych grzybów
  • liście laurowe
  • majeranek
  • 5 łyżek śmietany
  • sól
  • pieprz
Dodatkowo:
  • 8 jajek
Wielkanocna sałatka z brokułami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na żurek wielkanocny!

  1. W słoju lub glinianym garnku wymieszaj mąkę z przegotowaną, letnią wodą.
  2. Dodaj pokrojone ząbki czosnku, listki laurowe i majeranek.
  3. Naczynie przykryj ściereczką, odstaw na 2-4 dni w ciepłe miejsce.
  4. Raz dziennie zamieszaj.
  5. Wywar z wędzonki zagotuj, dodaj grzyby i przyprawy, gotuj 20-30 minut.
  6. Dodaj do smaku zakwas, gotuj 5 minut.
  7. Żurek zapraw śmietaną, dodaj do smaku sól i pieprz.
  8. Podawaj z ugotowanym jajkami.

Zobacz też przepisy na pasztet:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)