Szynka pieczona w glazurze pomarańczowo-imbirowej

Aromatyczne mięso, idealne na Wielkanoc.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Szynka pieczona w glazurze pomarańczowo-imbirowej
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 10
Czas wykonania: 180 min
Ilość kalorii: 420 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • szynka myszka (ok. 2,5 kg)  
  • duża pomarańcza
  • 1/2 szklanki cukru
  • kawałek imbiru o długości 4 cm
  • 6 łyżek oleju
  • sól
  • pieprz
Tarta z brokułami, szynką i serem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na szynkę pieczoną z pomarańczami!

  1. Mięso opłucz, posmaruj olejem, solą i pieprzem.
  2. Chłodź 2 godziny.
  3. Sparz pomarańczę, odkrój skórkę, wyciśnij sok i wyskrob miąższ.
  4. Skórkę i obrany imbir pokrój w słupki.
  5. W garnku zagotuj sok z cukrem i miąższem pomarańczy.
  6. Gotuj 10 min.
  7. Następnie dodaj imbir oraz skórkę i gotuj kolejne 10 min.
  8. Mięso wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 90 minut.

Sprawdź inne przepisy na mięsa wielkanocne:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)