Śmietanowiec z galaretką

Łatwe, szybkie i pyszne ciasto!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Śmietanowiec z galaretką
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 500 ml śmietany kremówki  
  • duży jogurt naturalny
  • 2 łyżki żelatyny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 kolorowe galaretki
  • andrut
  • płatki migdałowe
Pomarańczowy mazurek - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na śmietanowiec z galaretką!

  1. Każdą galaretkę rozpuść w szklance wrzątku.
  2. Przelej do płaskich foremek, gdy zastygną pokrój w kostkę.  
  3. Jogurt zagotuj, wsyp żelatynę i rozpuść.
  4. Przestudź.
  5. Wymieszaj z ubitą na sztywno kremówką i cukrem pudrem.
  6. Dodaj galaretki.
  7. Andruta przytnij do foremki o średnicy 24-26 cm, włóż na dno foremki, wlej śmietanę z galaretkami.
  8. Odstaw do lodówki na 3 godziny.
  9. Przed podaniem posyp płatkami migdałowymi.
  10. Możesz też ozdobić cząstkami owoców lub polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.

Sprawdź inne przepisy na ciasta:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/9 miesięcy temu
Duzy jogurt to znaczy jaki? Sa rozne od malych po 0.5 l ??