Sernik cynamonowy

Kuszący zapach i smak!

Weronika Kwaśniak / 8 miesięcy temu
DRUKUJ PRZEPIS
Sernik cynamonowy
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 8 dag mąki
  • łyżka cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • żółtko
  • 4 dag margaryny

Masa:

  • 6 dag margaryny
  • 10 dag cukru
  • 3 jajka
  • 1/2 kg twarogu
  • czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżeczki cynamonu
Sernik krakowski - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na sernik cynamonowy!

  1. Tortownicę o średnicy 19 cm wysmaruj margaryną.
  2. Do jej boków przyklej pasek papieru do pieczenia.
  3. Z podanych składników zagnieć ciasto, wylep nim dno formy.
  4. Margarynę utrzyj z cukrem.
  5. Dalej ucieraj, dodając po jednym żółtku i porcjami mielony twaróg.
  6. Połącz z mąką i ekstraktem.
  7. Delikatnie wymieszaj z pianą z białek.
  8. Do formy przełóż 1/3 masy, posyp łyżeczką cynamonu, nałóż połowę masy, posyp cynamonem, przykryj resztą masy.
  9. Wierzch oprósz cynamonem, zamieszaj delikatnie wykałaczką.
  10. Piecz godzinę w 150°C.
  11. Wystudź w piekarniku.

Zobacz też kilka przepisów na mazurki:

Mazurek kajmakowy na waflach - przepis
Mazurek marcepanowy - przepis
Mazurek z herbatą - przepis
Mazurek pomarańczowy - przepis Magdy Gessler

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)