po 4 łyżki płynnego miodu, sosu sojowego i soku cytrynowego
po 3 łyżki wódki jałowcówki i oleju sojowego
płaska łyżka mąki ziemniaczanej
2–3 ząbki czosnku
po łyżeczce przyprawy korzennej i imbiru
tymianek
estragon
sól, pieprz
Dodatki:
6 połówek brzoskwiń z puszki
6 łyżeczek żurawiny do mięs
kieliszek białego wytrawnego wina
natka pietruszki
Przygotowanie:
Kaczkę umyj, osusz, natrzyj ziołami, solą oraz pieprzem. Odstaw do lodówki na godzinę. Na glazurę: wymieszaj miód, sos sojowy, sok cytrynowy, wódkę, mąkę ziemniaczaną oraz przyprawę korzenną, imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kaczkę kilkakrotnie posmaruj przygotowaną glazurą. Każdą kolejną warstwę glazury nakładaj po wyschnięciu poprzedniej.
Jabłka umyj, pokrój na ćwiartki lub ósemki, usuń gniazda nasienne. Wymieszaj z umytymi rodzynkami i włóż do kaczki. Zaszyj lub zepnij wykałaczkami.
Kaczkę ułóż w brytfance, podlej wodą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni. Piecz około 75 minut, podlewając marynatą, a potem wytworzonym sosem. Na 20 minut przed końcem pieczenia wokół kaczki ułóż połówki brzoskwiń napełnione żurawiną, polej je winem. Upieczoną kaczkę pozostaw 10 minut w wyłączonym piekarniku. Następnie wyłóż na półmisek z brzoskwiniami. Udekoruj natką.