Przygotowanie: 30 min
Składniki na 4 porcje:
- 4 filety z piersi kaczki
- 2 pomarańcze
- 10 dag żurawiny
- 1 cytryna
- 1 kieliszek wytrawnego czerwonego wina
- 1–2 ząbki czosnku
- 4 łyżki masła
- tymianek
- cukier
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Piersi kaczki umyj, oczyść, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Sok z połowy cytryny wymieszaj ze sporą szczyptą tymianku, ząbkami czosnku roztartymi z dużą szczyptą soli i pieprzu. Przygotowaną mieszanką dokładnie natrzyj piersi kaczki.
Włóż do naczynia z pokrywką. Odstaw do lodówki na co najmniej 2–3 godziny.
2. Pomarańcze sparz wrzątkiem, opłucz, osusz. Zestrugaj paseczki skórki, obierz, oczyść z białej skórki, pokrój na plasterki.
3. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Ostrożnie włóż piersi kaczki skórą do dołu. Smaż na dużym ogniu około 5 minut, uważając, żeby mięso się nie przypaliło. Odwróć na drugą stronę i usmaż na rumiano.
4. Żaroodporną formę wysmaruj łyżką masła. Na dnie ułóż obsmażone piersi kaczki. Obłóż cząstkami pomarańczy. Podlej
winem. Posyp żurawiną, paseczkami skórki pomarańczowej i wiórkami masła. Formę przykryj folią aluminiową.
5. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz kaczkę około 30 minut.
Świąteczne smakołyki - forum >>