fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 8
Czas wykonania: 50 min
Składniki:
-
1,2 kg mielonego z indyka
-
3 papryki kolorowe
-
1 średnia cebula
-
20 dag fety w kostkach
-
10 dag zielonych oliwek
-
5 łyżek kaszki kukurydzianej
-
2 jajka
-
3 ząbki czosnku
-
łyżka ostrej musztardy
-
6 łyżek oleju
-
4 gałązki rozmarynu
-
sól, pieprz
Dodatki:
-
łyżka masła
-
2–3 łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
-
Warzywa oczyść. Papryki oraz cebulę pokrój w kostkę. Przesmaż na 3 łyżkach oleju razem z posiekanym czosnkiem. Ostudź.
-
Mięso wymieszaj z jajkami, kaszką, musztardą, szczyptą soli oraz sporą ilością pieprzu. Dodaj oliwki, osączoną fetę i podsmażone warzywa. Dobrze wymieszaj.
-
Foremkę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Nałóż masę mięsną, wyrównaj powierzchnię. Posmaruj pozostałym olejem, obłóż gałązkami rozmarynu. Dociśnij zioła do masy.
-
Naczynie wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz około 80 minut.
-
Pieczeń rzymską możesz podawać zarowno na ciepło jak i na zimno.
DRUKUJ PRZEPIS